VIDEO “Sentimentul e că nimănui nu-i pasă de cercetare” – ministrul Ciprian Teleman după audierile din Comisia pentru știință și tehnologie din Parlament / 2 miliarde de euro din PNRR ar “compensa” bugetul de 0,14% din PIB pentru cercetare

1.261 de vizualizări
Foto: gov.ro
“Sentimentul cu care am ieșit din comisie este că nimănui nu-i pasă de cercetare”, a spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării joi, după ce a ieșit din audierile din Comisia pentru știință și tehnologie pe tema bugetului pe 2021. El a arătat că a primit o singură întrebare pe tema cercetării, domeniu care are alocat un buget de doar 0,14% din PIB, nivel similar cu cel de anul trecut. 

Potrivit ministrului, bugetul “de criză” ar urma să fie compensat – “avem speranțe întemeiate” – din fondurile ce vor fi alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din care “pentru cercetare ar fi două miliarde” de euro.

Ciprian Teleman a spus că indiferența parlamentarilor i-a dat ca “temă” să facă mai bine cunoscută cercetarea românească, despre care spune că “are rezultate foarte bune, dar ar trebui să fie cunoscute publicului.”

Bugetul pentru cercetare rămâne la un nivel similar în condițiile în care ministrul Teleman spusese că dorește o creștere de 30% față de 2020.

Declarațiile ministrului Ciprian Teleman după audierea din Parlament:
  • “Pot să spun că cea mai importantă constatare a mea, sentimentul cu care am ieșit din comisie este că nimănui nu-i pasă de cercetare, dat fiind că am primit o singură întrebare care se referea la în baza cărei legi aprobăm bugetul instituțiilor subordonate. N-am fost întrebat dacă bugetul este mare, dacă bugetul este mic, n-am fost întrebat cum vrem să îl cheltuim. Ceea ce îmi dă ca temă pentru anul ăsta să fac cercetarea cunoscută în România și să fie, cumva, în mentalul colectiv, pentru că avem cercetare, are rezultate foarte bune, dar ar trebui să fie cunoscute publicului.
  • Este un buget la nivelul celui de anul trecut, pentru partea de cercetare, însă avem speranțe întemeiate că vom compensa acest buget mic, de criză, care trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar, cu fonduri care vor fi alocate din PNRR pentru a face o reformă și în cercetare și, de asemenea, în digitalizare.
  • În total, cele două bugete reunite sau potențialul financiar pe care îl putem exploata prin aceste programe e de aproximativ 9 miliarde de euro, din care, pentru cercetare, ar fi două miliarde. Ceea ce ar însemna dublarea bugetului pe care îl avem acum și care înseamnă cam 0,14% din PIB, în fiecare an. Bani care vor intra în dezvoltarea instituțională, în stimularea resurselor umane și în creșterea nivelului general al cercetării în România. O să avem un an cu provocări, dar sunt încrezător că o să îi facem față.”

3 comments
  1. Ce sa-ti spun, ca se si cerceta/cerceteaza pe rupte in Romania! 80% din cercetarea mondiala se face in SUA, 19% in Japonia si vestul Europei, iar 1% in tot restul lumii. Si noi continuam sa ne iluzionam ca ne baga, sau ne va baga cineva in seama la capitolul asta, vreodata.
    Exportam grau ca sa importam paine congelata din Ungaria, importam mere din Polonia, rosii si ceapa din Turcia, nu suntem in stare sa facem un kilometru de autostrada sau un singur spital nou, stam cu toaleta in fundul curtii, fara apa si fara canalizare in jumatate din localitatile rurale, dar… nu mai putem de dorul cercetarii.

    Tara formelor fara fond si a chelului disperat dupa o tichie de margaritar.

  2. Daca in 10 ani s-au tocat in cercetare de cartelurile mafiote din cercetare 10 miliarde de euro cum spune primul ministru al Romaniei, nu crezi ca ar trebui tu ca ministru sa sesizezi DNA?
    https://www.edupedu.ro/premierul-citu-pe-ce-s-au-dus-60-de-miliarde-de-euro-in-educatie-in-ultimii-10-ani/
    Unde’s realizarile acestor carteluri de cercetatori. Americanii au folosit 2.5 miliarde dolari pentru a trimite robatul Coriosity pe Marte. Cati roboti ar fi putut fi trmisi in Sistemul Solar cu 60 miliarde euro?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai anunță cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din Europa de Est, Inspire, care reunește trei centre de cercetare

Universitatea Babeș-Bolyai a reunit trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare într-o nouă platformă dedicată imagisticii biomedicale din România, numită Inspire, în prima fază de organizare a acesteia, anunță instituția de învățământ superior.…
Vezi articolul

Apel urgent transmis de peste 40 de medici, cărora li se alătură cercetătorii Ad Astra: Testarea rapidă a populației să se facă și prin teste IgG/IgM și antigen. România mai are 2 săptămâni până când folosirea largă a oricărui test nu va mai putea încetini transmisia SARS-COV2

“Tehnologia PCR de testare este cea mai bună la ora actuală, dar noi nu credem că România și celelalte state din Europa au acum sau vor avea în viitoarele săptămâni…
Vezi articolul