Premierul Nicolae Ciucă a propus ca bursele de merit să fie acordate elevilor cu media peste 9.80, spune ministrul Educației. Cîmpeanu: Da, poate fi – VIDEO

Foto: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a propus ca bursele de merit să se acorde doar elevilor care au media peste 9.80, a spus duminică ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un interviu la Prima TV. Amintim că, în urma discuțiilor de vineri cu reprezentanții elevilor, premierul Nicolae Ciucă a transmis într-un comunicat de presă că, „pentru a asigura transparență și predictibilitate, analizăm modificarea legii, în sensul includerii în lege a criteriilor de acordare a burselor pe baze coerente și motivante”.

Întrebat dacă o bursă de merit nu ar trebui acordată elevilor care au medii mai mari de 9.50 sau chiar de 9.80, Cîmpeanu a răspuns: „9.80 a fost propunerea premierului. Da, poate fi, fără a-i neglija pe ceilalți care au la dispoziție bursa de studiu, care se acordă de la nota 7.50, sau bursa socială, care a crescut de la 100, la 200 de lei pe lună”.

Toți elevii care au avut anul școlar trecut medii generale de peste 9.50 vor primi burse de merit pe semestrul al II-lea. Criteriile de acordare a burselor școlare au fost schimbate după 10 ani, de către Ministerul Educației, potrivit unui ordin de ministru publicat pe 5 ianuarie în Monitorul Oficial. Bursele de merit se acordă din semestrul II al acestui an școlar pentru elevii cu medii peste 9.50, față de 8.50 cum era până acum. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7.50 și 9.50, în loc de 7.00 – 8.50, cum era pragul în ordinul precedent.

Declarația lui Sorin Cîmpeanu, la minutul 14:45, mai jos – VIDEO:

Consiliul Național al Elevilor s-a întâlnit vineri cu premierul Nicolae Ciucă. În comunicatul emis ulterior, scrie:

“A fost analizat rolul pe care îl au bursele școlare pentru stimularea performanței în educație și a oferi, totodată, sprijinul necesar elevilor care se confruntă cu probleme sociale.

Reprezentanții Guvernului și cei ai Consiliului Național al Elevilor au evidențiat importanța burselor de merit pentru motivarea elevilor, în spiritul recunoașterii rezultatelor activității de studiu.

Guvernul susține continuarea politicii de creștere semnificativă a cuantumului burselor elevilor, a numărului beneficiarilor, precum și a nivelului de adecvare a acestora la obiectivele asumate pentru fiecare tip de bursa: stimularea învățării, încurajarea performanței și excelenței, susținerea competiției și, pe de altă parte, sprijinul acordat elevilor aflați în dificultate, din perspectiva socială sau medicală.

Fondul de burse, care a crescut de patru ori față de anul 2020, va fi utilizat integral pentru plata burselor elevilor, fie că sunt burse acordate olimpicilor, burse de merit, de studiu, sociale, profesionale sau bani de liceu.”

„Vrem să încurajăm performanța și garantarea șanselor reale la educație, tuturor copiilor, fără discriminare. De accesul la educație depinde succesul în viață al viitorului adult. Susținem elevii performanți să continue și să aprofundeze studiile. În același timp, prin acordarea de burse sociale, într-un cuantum minim garantat dublu față de anul precedent, susținem copiii din medii defavorizate, care au nevoie de sprijin pentru a nu abandona școala si pentru a se integra pe piața muncii și în societate. Pentru a asigura transparență și predictibilitate, analizăm modificarea legii, în sensul includerii în lege, a criteriilor de acordare a burselor pe baze coerente și motivante”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.”

Exit mobile version