Premiul Nobel pentru Medicină 2018, acordat pentru descoperiri în imunoterapia pentru cancer, explicat pe înțelesul tuturor de un imunolog român de top din Olanda

Premiul Nobel pentru Medicină

Premiul Nobel pentru Medicină Mihai Netea / Sursa foto: Radboud University

Mihai Netea, unul dintre cei mai buni imunologi români, a explicat pentru EduPedu.ro, pe înțelesul tuturor, descoperirea pentru care a fost acordat anul acesta Premiul Nobel pentru Medicină 2018. Profesorii James P. Allison din Statele Unite și Tasuku Honjo din Japonia “au descoperit moleculele care pun frînă sistemului imunitar, numite în engleză ‘checkpoints’, sau în română ‘puncte de control’. Pe baza acestor descoperiri, ei și alți cercetători au dezvoltat tratamente care pot da la o parte aceste blocaje ale leucocitelor”, a explicat Mihai Netea.

Mihai Netea (49 de ani) este profesor și director al laboratorului de Medicină Internă Experimentală al Centrului Medical Universitar Radboud (Olanda). Este membru al Academiei Regale olandeze pentru Științe și Arte și al Academia Europaea.

În 2016, a primit Premiul Spinoza, în valoare de 2,5 milioane Euro, pentru continuarea cercetării sale privind modul în care sistemul imunitar recunoaşte microorganismele. Premiul Spinoza este cel mai valoros premiu acordat în Olanda în domeniul ştiinţei (sursa). Vezi aici mai multe despre Mihai Netea

Premiul Nobel pentru Medicină 2018 – explicat pe înțelesul tuturor de către profesorul Mihai Netea:

Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie 2018 a fost acordat profesorului James P. Allison din Statele Unite și profesorului Tasuku Honjo din Japonia, pentru descoperirile făcute în imunoterapia pentru cancer.

Sistemul de apărare al organismului împotriva infecțiilor (numit și ‘sistemul imunitar’) este făcut să activeze foarte puternic globulele albe (celule numite ‘leucocite’) care vor ataca și elimina infecția cu bacterii, viruși sau paraziți. Pentru a nu produce, însă, și leziuni în organele proprii ale omului, sistemul imunitar a dezvoltat și anumite ‘frîne’ sau ‘blocaje’, care să îl oprească a fi activat prea puternic.

Din păcate, însă, cancerul reușește să activeze aceste ‘frîne imunitare’ chiar și atunci cînd nu trebuie, făcînd ca în acest fel leucocitele din sînge (adevărați ‘soldați’ ai apărării contra cancerului), să nu își poate face datoria.

Prof. Allison și Prof. Honjo au descoperit moleculele care pun frînă sistemului imunitar, numite în engleză ‘checkpoints’, sau în română ‘puncte de control’. Pe baza acestor descoperiri, ei și alți cercetători au dezvoltat tratamente care pot da la o parte aceste blocaje ale leucocitelor: aceste tratamente (‘checkpoint inhibitors’, sau ‘inhibitori ai punctelor de control’) reușesc să descătușeze potențialul globulelor albe de a ataca cancerul.

Aceste descoperiri importante au făcut ca aceste tratamente să fie în prezent utilizate cu succes în anumite grupe de pacienți cu cancer”.

Citește și:

Sursa foto: Radboud University

Exit mobile version