Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache: Nu suntem de acord cu admiterea la liceu, noul procent de 60% din locuri e chiar mai rău

Iulian Cristache, Federația Părinților / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Președintele Federației Naționale a Părinților – Edupart, Iulian Cristache, anunță că nu susține examenul de admitere la liceu, prezentat de ministra educației, Ligia Deca, nici în varianta în care doar 60% dintre locurile dintr-o clasă ar urma să fie scoase la concurs, restul fiind ocupate cu elevi repartizați în urma Evaluării Naționale. Cristache a declarat pentru Antena 1 că „nu suntem de acord cu admiterea, creăm discriminare la nivelul sistemului educațional, ca să nu mai vorbim de meditații. Luăm în calcul și stresul la care copiii vor fi supuși într-un timp relativ scurt”.

Într-o declarație similară, dar făcută la TVR, Cristache susține că „nu acceptăm compromisul, fie 90%, fie 60%, pentru noi este același lucru. Răspunsul nostru este nu și dacă mă întrebați referitor la procent, cred că este mai rău acum, pentru că vom avea formațiuni de studiu cu elevii care au două sisteme de evaluare. Unii, Evaluare Națională, alții pe Evaluare Națională plus parte de admitere, s-ar putea să se creeze niște dispute acolo, la nivelul copiilor”.

Reamintim că încă din vara anului trecut poziția președintelui Federației părinților, Iulian Cristache, a fost împotriva organizării unui examen de admitere. Acesta a solicitat ministerului să fie luate în considerare recomandările OECD, pentru că „meditațiile sunt la un nivel „problematic” în România”, potrivit acestuia.

Ligia Deca a publicat luni proiectele de legi ale Educației. Acestea prevăd că admiterea separată la liceu poate fi organizată pentru cel mult 60% din locuri, de orice liceu care are concurență pe locurile scoase la concurs. Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

Exit mobile version