Președintele Federației Părinților militează pentru o salarizare mai bună a profesorilor: Altfel ne vom duce rău de tot în următorii 10-15 ani / Salarizarea trebuie să conțină și un mecanism de control al calității activității la catedră

Iulian Cristache / Foto: Facebook.com

Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, militează pentru o salarizare mai bună a profesorilor: „Dacă Guvernul României nu va gândi o grilă corespunzătoare importanței acestei profesii, ne vom duce rău de tot în următorii 10-15 ani”, a scris acesta pe pagina de Facebook.

„Deja nu mai sunt profesori de științe exacte – am prevăzut asta acum 7 ani – și probabil că în sistem vor intra cei care nu gândesc în perspectivă”, spune Cristache.

Acesta vorbește despre un mecanism de control în privința salarizării profesorilor: „Și da, salarizarea trebuie să conțină un mecanism de control care să ia în considerare calitatea activității la catedră. Dacă nu îți îndeplinești rolul, trebuie să ți se taie din salariu.”

Redăm mesajul lui Iulian Cristache:

Salariul mediu net pe economie sare puțin peste 4000 de lei.

Există profesori cu grad didactic 1, cu 25 de ani vechime, care câștigă 4000 de lei. Profesorii debutanți au un salariu net de 2400 de lei.

Dacă Guvernul României nu va gândi o grilă corespunzătoare importanței acestei profesii, ne vom duce rău de tot în următorii 10-15 ani.

Deja nu mai sunt profesori de științe exacte – am prevăzut asta acum 7 ani – și probabil că în sistem vor intra cei care nu gândesc în perspectivă.

Ce adult poate trăi în chirie cu un salariu net de 2400 de lei, indiferent de profesie? Să nu-mi spuneți că starea de bine este legată doar de vocație sau de visele de copilărie.

Nu vreau să par sindicalist – chiar nu sunt – dar puteți vedea unele “războaie” pe care le port aici pe Facebook cu unii profesori, să nu mai vorbim de unele grupuri de profesori. Așadar… spun ceea ce ar trebui să spun.

Trebuie să ne trezim – mă refer la Guvern și la Ministerul Educației.

Și da, salarizarea trebuie să conțină un MECANISM DE CONTROL care să ia în considerare calitatea activității la catedră. Dacă nu îți îndeplinești rolul, trebuie să ți se taie din salariu.

Altfel, țineți minte că va fi vai și amar de noi în viitor.

Informații de context

Din proiectul legii învățământului preuniversitar a fost eliminat articolul privind salarizarea profesorilor debutanți, cel care ar fi dus la o creștere cu 60% a salariilor cele mai mici din învățământ.

A fost eliminat articolul 129 alin. (2) care prevedea că „în conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic“. Acest articol ar fi avut un impact bugetar de peste 8 miliarde de lei, iar Edupedu.ro a scris recent că salariile profesorilor debutanți ar fi fost crescute cu circa 60% dacă s-ar fi aplicat.

La sfârșitul lunii februarie, Ligia Deca spunea că salarizarea pe criterii de performanță nu este posibilă: „Din discuțiile pe care noi le-am avut până acum cu specialiști din Ministerul Educației, este foarte greu, câtă vreme evaluările de la clasă nu sunt bine standardizate, să condiționezi salarizarea cadrelor didactice de performanțele elevilor, adică este foarte variabilă această performanță și cred că am duce și la o inflație a notelor, adică ca să nu fie o problemă în zona de salarizare, s-ar putea crește artificial notele de la clasă.”

În iunie 2022, Marcel Ciolacu spunea că ar trebui introduse criterii de performanţă pentru o mărire de salariu: „Nu sunt adeptul sporurilor, sunt adeptul, în schimb, al criteriilor de performanță, cum s-au introdus cele de la PNRR. În cazul în care ai performanță, vei primi o mărire de salariu. Eu aș introduce toate sporurile în salariul de bază”.

Citește și:
DOCUMENTE Proiectele de legi ale Educației au ajuns în Parlament și au împreună 500 de pagini / Salarizarea profesorilor a fost eliminată / Proiectele vor intra în procedură de urgență, cum anunța Ligia Deca
Salarizarea pe criterii de performanță nu este posibilă, spune Ligia Deca / Ministra spune că „evaluările de la clasă nu sunt bine standardizate“
Salarizarea concurențială a profesorilor, “pe bază de reușite, astfel încât să existe o competiție permanentă”, susținută de Natalia Intotero (PSD), președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților
Exit mobile version