DOCUMENTE Proiectele de legi ale Educației au ajuns în Parlament și au împreună 500 de pagini / Salarizarea profesorilor a fost eliminată / Proiectele vor intra în procedură de urgență, cum anunța Ligia Deca

2.615 vizualizări
Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com
Proiectele legilor Educației au ajuns luni în Parlament, acestea fiind înregistrate și publicate pe site-ul Camerei Deputaților. Din proiectul legii învățământului preuniversitar a fost eliminat articolul privind salarizarea profesorilor debutanți, cel care ar fi dus la o creștere cu 60% a salariilor cele mai mici din învățământ. Variantele de mai jos ale proiectelor sunt cele aprobate în ședința de Guvern de joi, 29 martie 2023.

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, proiectele de legi nu au fost înregistrate, încă, pentru procedura de urgență, o cale accelerată de adoptare a unui proiect de lege. În adresa Guvernului, prin care cele două documente au fost înaintate, Executivul cere procedură de urgență pentru acestea. Amintim că Ligia Deca, ministra Educației, anunțat încă de joi, de la sediul Guvernului, că „a fost aprobată o procedură de urgență, în așa fel încât în parlament să putem purta discuția cu Comisiile reunite de educație“.

A fost eliminat articolul 129 alin. (2) care prevedea că „în conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic“. Acest articol ar fi avut un impact bugetar de peste 8 miliarde de lei, iar Edupedu.ro a scris încă de săptămâna trecută că salariile profesorilor debiutanți ar fi fost crescute cu circa 60% dacă s-ar fi aplicat.

Ministra educației, Ligia Deca, a anunțat că “s-a agreat în discuția cu reprezentanții sindicatelor, care a precedat ședința de guvern, ca această garanție să fie introdusă în Legea salarizării. Angajamentul politic există în continuare din partea coaliției, ca debutanții în învățământ să plece de la salariul mediu pe economie, ca nivel minim, pentru a fi stimulați și pentru a avea cei mai buni profesori la clase”. Asta deși pe 9 martie, când a prezentat proiectele în varianta asumată de ea, Deca a subliniat faptul că salarizarea „este în legea educației“.

A doua zi sindicatele au emis un comunicat de presă în care au negat faptul că ar fi agreat așa ceva și au amenințat cu proteste și cu boicotarea examenelor naționale din vară dacă legea salarizării nu va conține creșterea prevăzută de articolul eliminat.

Documentele, care pot fi descărcate mai jos, au împreună peste 500 de pagini: 269 – proiectul legii învățământului preuniversitar și 236 – proiectul legii învățământului superior.

DOCUMENT Proiectul de lege a Învățământului preuniversitar:

DOCUMENT Proiectul de lege a învățământului superior:

Articol în curs de actualizare

Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce spun cititorii: “Ne-au cerut pungi pentru a pune aceste teste” / “A fost un coșmar” – Luni începe testarea elevilor. Cei mai mulți profesori și părinți din comunitatea Edupedu.ro afirmă că elevii vor face testele acasă

Majoritatea covârșitoare a părinților și profesorilor din comunitatea Edupedu.ro afirmă, cu nemulțumire cel mai adesea, că în cazul elevilor lor testarea rapidă se desfășoară acasă, nu la clasă. Luni este…
Vezi articolul

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se declară “universitatea din România cu cel mai mare număr de studenți internaționali” / Cea mai mare concurență – la medicină dentară în limba franceză

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca declară că are cel mai mare număr de studenţi străini dintre universităţile din România, iar la admiterea din acest an,…
Vezi articolul