Președintele Federației Părinților militează pentru o salarizare mai bună a profesorilor: Altfel ne vom duce rău de tot în următorii 10-15 ani / Salarizarea trebuie să conțină și un mecanism de control al calității activității la catedră

4.084 de vizualizări
Iulian Cristache / Foto: Facebook.com
Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, militează pentru o salarizare mai bună a profesorilor: „Dacă Guvernul României nu va gândi o grilă corespunzătoare importanței acestei profesii, ne vom duce rău de tot în următorii 10-15 ani”, a scris acesta pe pagina de Facebook.

„Deja nu mai sunt profesori de științe exacte – am prevăzut asta acum 7 ani – și probabil că în sistem vor intra cei care nu gândesc în perspectivă”, spune Cristache.

Acesta vorbește despre un mecanism de control în privința salarizării profesorilor: „Și da, salarizarea trebuie să conțină un mecanism de control care să ia în considerare calitatea activității la catedră. Dacă nu îți îndeplinești rolul, trebuie să ți se taie din salariu.”

Redăm mesajul lui Iulian Cristache:

Salariul mediu net pe economie sare puțin peste 4000 de lei.

Există profesori cu grad didactic 1, cu 25 de ani vechime, care câștigă 4000 de lei. Profesorii debutanți au un salariu net de 2400 de lei.

Dacă Guvernul României nu va gândi o grilă corespunzătoare importanței acestei profesii, ne vom duce rău de tot în următorii 10-15 ani.

Deja nu mai sunt profesori de științe exacte – am prevăzut asta acum 7 ani – și probabil că în sistem vor intra cei care nu gândesc în perspectivă.

Ce adult poate trăi în chirie cu un salariu net de 2400 de lei, indiferent de profesie? Să nu-mi spuneți că starea de bine este legată doar de vocație sau de visele de copilărie.

Nu vreau să par sindicalist – chiar nu sunt – dar puteți vedea unele “războaie” pe care le port aici pe Facebook cu unii profesori, să nu mai vorbim de unele grupuri de profesori. Așadar… spun ceea ce ar trebui să spun.

Trebuie să ne trezim – mă refer la Guvern și la Ministerul Educației.

Și da, salarizarea trebuie să conțină un MECANISM DE CONTROL care să ia în considerare calitatea activității la catedră. Dacă nu îți îndeplinești rolul, trebuie să ți se taie din salariu.

Altfel, țineți minte că va fi vai și amar de noi în viitor.

Informații de context

Din proiectul legii învățământului preuniversitar a fost eliminat articolul privind salarizarea profesorilor debutanți, cel care ar fi dus la o creștere cu 60% a salariilor cele mai mici din învățământ.

A fost eliminat articolul 129 alin. (2) care prevedea că „în conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic“. Acest articol ar fi avut un impact bugetar de peste 8 miliarde de lei, iar Edupedu.ro a scris recent că salariile profesorilor debutanți ar fi fost crescute cu circa 60% dacă s-ar fi aplicat.

La sfârșitul lunii februarie, Ligia Deca spunea că salarizarea pe criterii de performanță nu este posibilă: „Din discuțiile pe care noi le-am avut până acum cu specialiști din Ministerul Educației, este foarte greu, câtă vreme evaluările de la clasă nu sunt bine standardizate, să condiționezi salarizarea cadrelor didactice de performanțele elevilor, adică este foarte variabilă această performanță și cred că am duce și la o inflație a notelor, adică ca să nu fie o problemă în zona de salarizare, s-ar putea crește artificial notele de la clasă.”

În iunie 2022, Marcel Ciolacu spunea că ar trebui introduse criterii de performanţă pentru o mărire de salariu: „Nu sunt adeptul sporurilor, sunt adeptul, în schimb, al criteriilor de performanță, cum s-au introdus cele de la PNRR. În cazul în care ai performanță, vei primi o mărire de salariu. Eu aș introduce toate sporurile în salariul de bază”.

Citește și:
DOCUMENTE Proiectele de legi ale Educației au ajuns în Parlament și au împreună 500 de pagini / Salarizarea profesorilor a fost eliminată / Proiectele vor intra în procedură de urgență, cum anunța Ligia Deca
Salarizarea pe criterii de performanță nu este posibilă, spune Ligia Deca / Ministra spune că „evaluările de la clasă nu sunt bine standardizate“
Salarizarea concurențială a profesorilor, “pe bază de reușite, astfel încât să existe o competiție permanentă”, susținută de Natalia Intotero (PSD), președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților

12 comments
 1. Cele 2 mari probleme in educație sunt într-adevăr salarizarea dar mai ales programa greoaie și încărcată. Avem nivel la matematica șpre ex lla clasa 8 de anul 2 sau 3 de liceu , iar la liceu de anul 2-3 de facultate fata de toate școlile din. Europa. Asta înseamnă părinți terorizați de meditații, elevi extenuați și anxioși și lipsiți de încredere. De aici și lipsa lor de dorința de a învăța și de aici și explozia meditațiilor. Daca am da salarii mai mari la profesori nu ar mai da meditații, iar daca am avea o programă mai normală și educație bazată pe talentul și opțiunile copiilor ar crește și interesul pt școală.

 2. Soluția este sa vina indienii sa predea! Să vedeți ce parlamentari negri o sa avem. Vai de noi, ne zgârcim la bani pentru profesori, alocație creștere copil, indemnizație mamici….și o să ajungem dintr-o țară alba una cu o alta culoare.

 3. Cred ca sindicatele ar putea sa faca mai mult, aceasta postare a ajuns in toate publicatiile in timp ce mesajele trimise de sindicate sunt foarte putin mediatizate.

 4. Sint gradatii de merit si acum la cei de la isj cei de la tara ioc .Performanta cu cine ? 25 ani vechime doar cu def ore supl. cit incape salar mai mare ca unul cu 25 cu toate grd luate daca ai priza politica la ore vii cind vrei pleci la fel.Verifica cineva real cum se plateste in educatie?.Sa nu mai vb de nedidactic sofer cu cite o norma si jumatate sau o norma din care efectiv se lucreaza 2 3 ore secr. cont. onorma si jumate chiar credeti ca stiti real ce este in scoli?

 5. Dacă nu îți îndeplinești rolul, ondiferent pe ce funcție ai fi, chiar și președintele României, premier, ministrul educației, parlamentari, etc trebuie să ți se taie din salariu.

 6. Este bine ca ne sustin parintii dar sindicatele trebuie sa-si faca treaba si sa negocieze o grila corecta pentru cei care lucreaza in educatie.

 7. Domnul sef de parinti cred ca e in necunostinta de cauza. Deja exista un control al calitatii. In functie de valoarea sa, un cadru didactic pregatit poate primi mult mai mult decat unul nepregatit atata de bine sau mai plafonat. Ia bani frumosi din gradul 1(cam 10 procente din salariu), ia gradatie de merit. Un profesor debutant, def sau gradul 2 iau mult mai putin si cu siguranta nu au salariu de merit, deci ffff putin fata de gradatul 1 si de merit.

 8. eeee si uite asa mai profilor si profelor tb ca un parinte sa militeze pt drepturile voastre.. in loc sa si vada de trebulica lui si de odrasla lui….incredibil ce au putut sa faca idiotii care au condus ministerul si tara asta….incredibil ce societate
  inversa au construit…trist dar adevarat….

 9. Da, corect, sa se scada din salariu celor care nu isi fac treaba in toate domeniile, doctori,avocati, politicieni etc. De ce numai profesorilor care probabil ca li se va acorda o crestere de 30 lei si poate nici aia pentru care ar trebui sa mai demonstreze ce?! Nu sunt suficiente examenele anuale si atâtea facultăți si cursuri pe banii si timpul propriu? Majoritatea profesorilor lucreaza pe perioada determinata de un an, o sa ajunga in curând zilierii României, munciti cu ziua ca profesori…halal învățământ!

   1. In plus mulțumesc părinților pentru ceea ce noi profesorii nu facem, ne cer ei drepturile. Așa că nu va mai legați de părinți. Ei chiar vor binele general pt educație. Multumim și respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sprijinul pentru părinții care stau acasă cu copiii aflați în școala online ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare de Guvern, anunță ministrul Muncii: Vor primi 75% din venitul mediu brut, cu condiția ca părinții să nu fie în telemuncă

Indemnizația și concediul de la stat pentru părinții care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii aflați în școala online, vor fi aprobate săptămâna viitoare de Guvern, anunță ministrul Muncii,…
Vezi articolul
Desființarea titularizării

VIDEO Povestea pactului pentru educație propus de Tudor Chirilă și răspunsurile politicienilor din guvernările Dăncilă și Orban: Reforma în educație nu interesează pe nimeni. Ce-i interesează este să aibă alegeri anticipate, conservarea puterii. Noi mai stăm o tură

“Cu pactul meu pe educație în cap, am deschis această discuție și cu Raluca Turcan și am întrebat-o: dar de ce nu luăm ceva ce este bun și nu conservăm…
Vezi articolul

Reforma legislației din educație nu mai poate suferi amânare – Consiliul elevilor, despre planurile Ministerului de a separa legea pentru învățământul preuniversitar de cea pentru cel superior / Nicio invitație, până acum, la consultări pentru implementarea proiectului “România Educată”

Intenția Ministerului Educației de a împărți legea educației în două – o lege pentru învățământul preuniversitar și una pentru învățământul superior – este considerată oportună de Consiliul Național al Elevilor,…
Vezi articolul