Costul standard per elev, pentru banii profesorilor și utilități, urmează să fie înghețat, susține Federația Părinților. Reprezentanții părinților cer Guvernului să ia măsuri

4.605 vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
Federația Națională a Părinților solicită Guvernului să ia în considerare instituirea unor soluţii legislative derogatorii pentru instituţiile de învăţământ preuniversitar, pentru capitolul bunuri și servicii, conform finanțării de bază stabilite prin Hotărârea nr. 48/2023, se arată într-un comunicat primit de Edupedu.ro. G4Media.ro a scris că, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, achizițiile de mobilă vor fi interzise. Unele măsuri de economisire vizează stoparea angajărilor la stat, precum și înghețarea salariilor.

Reprezentanții părinților semnalează faptul că, potrivit proiectului de ordonanță, „conducătorii instituțiilor publice au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile cu bunurile și serviciile efectuate în anul 2023 să nu depășească prevederile bugetare aferente anului 2022.”

„Atragem atenţia că o astfel de decizie, cu impact asupra sistemului de învăţământ preuniversitar, anulează creșterea valorii costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev pentru anul 2023 și, implicit, a cheltuielilor cu bunuri și servicii”, se arată în comunicat.

Sâmbătă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” scriau, într-un comunicat, că acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare, ca urmare prevederilor proiectului de ordonanță de urgență.

Ligia Deca a declarat că Ministerul Educației lucrează la observaţiile care să fie înaintate Ministerului Finanţelor:

“În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Redăm comunicatul integral al Federației Naționale a Părinților:

În atenția Guvernului României,

Ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de intenţia Executivului, exprimată prin proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, conform căruia conducătorii instituțiilor publice au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile cu bunurile și serviciile efectuate în anul 2023 să nu depășească prevederile bugetare aferente anului 2022.

Atragem atenţia că o astfel de decizie, cu impact asupra sistemului de învăţământ preuniversitar, anulează creșterea valorii costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev pentru anul 2023 și, implicit, a cheltuielilor cu bunuri și servicii, hotărâre adoptată de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar şi transpusă în Hotărârea nr. 48/2023, pentru modificarea H.G. nr. 72/2013, privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev şi stabilirea finanţării de bază.

Totodată, chiar dacă este cunoscut faptul că în majoritatea unităţilor de învăţământ mobilierul şcolar este achiziţionat de părinţi, prin dispozitivul proiectului de act normativ, conducătorilor instituțiilor publice li se se interzice achiziţionarea de mobilier în anul 2023.

Avem certitudinea că la fundamentarea şi elaborarea proiectului de ordonanţă s-a urmărit, exclusiv, producerea efectului bugetar al reglementării, fără a se porni de la dezideratele sociale prezente, fără a fi luat în considerare interesul beneficiarilor primari ai învăţământului preuniversitar – antepreşcolarii, preşcolarii, elevii şi fără a se ţine cont de “trista” realitate din şcoli.

Anularea creșterii valorii costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev și, implicit, a cheltuielilor cu bunuri și servicii, va avea consecinţe negative, generând probleme suplimentare managementului unităţilor de învăţământ, care deja se confruntă cu dificultăți legate de resurse și finanțare necesare asigurării condițiilor optime pentru buna desfăşurare a actului educaţional.

În acest sens, solicităm Guvernului României să analizeze şi să ia în considerare instituirea unor soluţii legislative derogatorii pentru instituţiile de învăţământ preuniversitar, pentru capitolul bunuri și servicii, conform finanțării de bază stabilite prin Hotărârea nr. 48/2023.

Această măsură este necesară în vederea reducerii presiunii financiare asupra unităților şcolare, contribuind la menținerea unui nivel adecvat de educație pentru copiii noștri.

În calitate de Federație a părinților, suntem îngrijorați de această situație și solicităm Guvernului României să acționeze rapid și decisiv pentru a se asigura că elevii beneficiază de un sistem educațional eficient și de calitate.

Având certitudinea că soluțiile de avarie nu ajută, pe termen scurt, nici elevii și, pe termen mediu și lung, nici societatea, ne exprimăm speranţa că Executivul va acorda importanța cuvenită prezentului demers și așteptăm o soluție adecvată.”

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Anul școlar actual s-ar putea încheia luna viitoare, avertizează sindicatele din învățământ în condițiile în care Guvernul pregătește înghețarea salariilor și a angajărilor
Ministra Educației, Ligia Deca: Am încredere că nu vom ajunge la grevă în învățământ și că anul școlar se va încheia cu bine. Este nevoie să ne așezăm la masă și să găsim soluții
Nu putem tăia de la Educație, anunță Ligia Deca, în contextul reducerilor de cheltuieli cerute de premier. Ministra vrea bani în plus la rectificare / În decembrie spunea că bugetul de 2,1% din PIB e „acoperitor“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Niciun elev din județul Iași nu primește la școală lapte, corn sau fructe prin programul Guvernului pentru o alimentație sănătoasă: Licitațiile abia sunt în curs de derulare, deși școala a început de 3 luni

Elevii din județul Iași nu au primit, până în prezent, niciunul dintre produsele pe care statul este obligat să le dea gratuit preșcolarilor și elevilor de clasele I-VIII, prin Programul…
Vezi articolul

Directoarea Liceului Callatis din Mangalia unde se aplica “taxa pe xerox”, înlăturată. Inspectorul școlar județean: De mâine școala va avea o altă conducere, va fi organizat un audit

Pentru directoarea Liceului Callatis din Mangalia, Daniela Diaconu, “a încetat detașarea în interesul învățământului, cu aplicabilitate de mâine”, a declarat marți, pentru Edupedu.ro, inspectorul școlar general din Constanța, Sorin Mihai.…
Vezi articolul

Ședința în care se va decide eliminarea pragului de infectare din procedura de închidere a școlilor este în desfășurare. CNSU va stabili măsuri suplimentare pentru testarea non-invazivă a elevilor

Ședința în care se va decide eliminarea pragului de infectare din procedura de închidere a școlilor este în desfășurare, potrivit unei confirmări a Guvernului. Comitetul Național pentru Situații de Urgență…
Vezi articolul