Problema consumului de droguri de către tineri și elevi, considerată un risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale, va fi discutată joi în ședința CSAT

Sursa: CSAT

Consumul de droguri/alte substanţe stupefiante de către tineri/elevi este pe ordinea zilei, joi, 12 octombrie, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Amintim, președintele Klaus Iohannis a anunțat la începerea anului școlar, pe 11 septembrie, că este considerat un risc major la adresa siguranței individuale și naționale consumul de droguri și alte substanțe stupefiante de către tineri și elevi.

Consumul de droguri și alte substanțe stupefiante de către tineri este considerat un risc major la adresa siguranței individuale de către președintele Klaus Iohannis care a decis să includă pe ordinea de zi a CSAT joi, 12 octombrie și acest subiect. Ședința începe la ora 12, la Palatul Cotroceni.

“Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale”, spunea Iohannis la deschiderea anului școlar pe 11 septembrie.

Informații de context

Campanii de informare pentru profesori pe toată perioada toamnei, ca să poată identifica un elev care a consumat droguri, au fost anunțate de Ligia Deca, după ședința de Guvern din, 8 septembrie. Acțiunile de informare sunt incluse în Planul comun de acțiune pentru siguranță școlară și „o măsură vizează crearea unui grup de lucru care să elaboreze un cadru normativ pentru testarea elevilor care se află într-o situație de suspiciune”, a precizat Ligia Deca.

De la anunțul președintelui din 11 septembrie privind convocarea CSAT au mai avut loc descinderi în țară și au mai fost descoperite rețele de droguri, unele în care erau implicați chiar profesori. Edupedu.ro a scris că doi profesori din Buzău, de economie, respectiv psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz, suspectați de trafic de droguri.

Testarea antidrog a elevilor să fie făcută doar după informarea şi cu acordul părinţilor, în două situaţii, la solicitarea directă a părinţilor sau când profesorii observă un anumit tip de comportament, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Referitor la testarea antidrog în școli, președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, spune că „nu vom fi de acord cu testarea în masă. De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat””

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Sorin Ion, a declarat pe 4 septembrie că elevii nu vor fi testați în masă pentru consumul de droguri. O comisie va decide dacă un elev va fi testat sau nu, însă cu acordul părinților.

Rezultatele testului antidrog pentru elevii din București nu vor fi cunoscute de școli, ci de către familie, potrivit prefectului Capitalei: „nu trebuie ca rezultatul acesta să fie unul public, pentru că altfel vom transforma o luptă legitimă împotriva consumului de droguri într-o stigmatizare a unor copii și, știu eu, victimele unor posibile acțiuni de bullying.”

Citește și
BREAKING Klaus Iohannis: Consumul de droguri în rândul tinerilor, inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării / Efectele consumului de droguri la vârste fragede și în școli sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale

Președintele Iohannis a convocat CSAT pentru consumul de droguri în rândul elevilor și tinerilor, considerat risc major la adresa siguranței naționale
UPDATE Doi profesori din Buzău, de economie, respectiv psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz, suspectați de trafic de droguri – surse/ Percheziții DIICOT și audieri în mai multe județe, legate de vânzarea de droguri către elevi
Exit mobile version