Președintele Federației părinților, Iulian Cristache, despre testarea antidrog în școli: Nu vom fi de acord cu testarea în masă. De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat

481 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Raul Ștef
„Nu vom fi de acord cu testarea în masă. De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat”, a scris pe pagina de Facebook Președintele Federației părinților, Iulian Cristache, ca răspuns la acțiunea prefectului Capitalei, de a chestiona părinții și elevii în legatura cu testarea antidrog în şcoală și a prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului care să ateste că elevul şi-a făcut analize de sânge antidrog.

Redăm postarea integrală a președintelui Federației Naționale a Părinților:

„Scandalul momentului: droguri vs. lipsa profesionalismului autorităților competente vs. elevi/părinți.

Consumul de droguri este în creștere continuă, d.p.m.d.v. era de așteptat. Lipsa controalelor la vamă, spăguirea celor care trebuie să aibă “grijă” chiar de dealeri, lipsa responsabilității unor familii, trendul “european”, toate acestea au dus și vor duce la cifre alarmante, la vieți distruse și la puncte de vedere opozabile.

Sub nicio formă nu trebuie gândită vreo strategie care să condamne consumatorul, asta e clar ca lumina zilei. Dar nici nu trebuie să nu ne dorim un control sau testare pe această speță. Ar fi din nou o mare prostie.

La liceu nu ar trebui să fie vreo problemă cu testarea elevilor care prezintă simptome. Testarea făcută fără tam-tam, fără umilirea celui în cauză. Un simplu telefon dat familiei și obligația familiei să-și ducă copilul la testare fără a comunica școlii rezultatul. Dacă familia e idioată și refuză sprijinul, în situația unui rezultat pozitiv, atunci să se spele pe cap cu incapacitatea lor de a-și ajuta propriul copil. Mai departe, în funcție de comportamentul copilului la școală, directorul poate sesiza ANA, Direcțiile Sociale, Protecția Copilului etc.

Pe de altă parte, ce faci dacă familia colaborează și tu, stat român, nu poți să-l ajuți la modul corespunzător. Din gură știm cu toții ce trebuie să facem, practic avem și cu ce? Nu avem centre de dezintoxicare, nu avem psihologi care să aibă contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu avem multe.

Revin la cazuistică; vârsta consumatorului scade dramatic, ne îndreptăm spre ciclul primar.

Aici trebuie o analiză profundă. E prea de tot!

Violența în familie, curiozitatea, anturajul în afara școlii, școala, habar n-am… ce poate duce la un consum la o așa vârstă?! E prea de tot!

Rămâne de văzut ce vor răspunde părinții la sondajul propus de domnul prefect.

Nu mă deranjează sondajul, dar nici nu vom fi de acord cu testarea în masă. De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat.

Și da, consumul va scădea când copiii vor fi conștienți că-și vor distruge viața, nu doar că vor fi condamnați! 

Așadar, dragi părinți, nu vă neglijați copiii!”

Informații de context despre testarea antidrog în şcoală
 • Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat că va fi analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, doar cu acordul părinţilor, pe 28 august.
 • Pe 30 august, prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a anunțat că Agenţia Naţională Antidrog va realiza un chestionar prin care va testa opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la: 
 1. testarea în şcoală cu aparat antidrog
 2. prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor); 
 3. introducerea în curiculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală.”
 • Pe 31 august, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că „trebuie să creştem capacitatea de testare antidrog”, potrivit Agerpres. 
 • Tote pe 31 august, senatorul USR Ștefan Pălărie spunea că guvernanții încearcă să arunce în cârca părinților, profesorilor și elevilor o problemă gravă – traficul de droguri.

5 comments
 1. Are dreptate domnul Cristache, deoarece nu e niciun interes să descopere și să trateze, ci să testeze! Testatulca și – n pandemie însemnă,, lovele”, adică afacere pentru unii!
  Aia care se droghează poate nu trec o săptămână la școală, ce face doctorul îl așteaptă cu testul în mână doar poate-o veni elevul absent ca să încheie situația cu testele?!
  Nu e treaba școlii testarea!!!
  Restricțiile și controalele mai dese astea opresc acest consum despre care se vorbește!!

 2. A a școala sluga tuturor!
  Școlile (personalul din școli) fac munca asistenților sociali, fac parte din munca medicilor, airbag acuma să facă și munca polițiștilor.
  Dacă școlile trebuie să se ocupe și de testarea antidrog propun desființarea Poliției, DIICOt și tuturor acestor structuri ( pare că ele nu își fac treaba).
  Altceva ar fi dacă printr-un parteneriat școală-poliție polițistul ar veni să facă testarea respectivă. El are pârgâile legale de lua măsuri în cazul unui elev drogat.

 3. Ce vorbesti Cristache?
  Cum adica, consumatorul sa nu aiba nici o vina? Adica el sa aiba doar dreptul sa atenteze la viata altora si omoare copiii altora!???
  Zau, nea Cristache, in ultimu’ timp ai cam multe derapaje!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Bursă lunară

Propunerile Alianței studenților pentru digitalizarea educației, “o prioritate europeană” luată în calcul în România doar “din cauza pandemiei” și folosită până acum mai degrabă ca slogan

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune, miercuri, o listă cu 11 măsuri care să fie luate în calcul pentru strategia privind digitalizarea educației. Aceasta include proiecte de…
Vezi articolul

Director administrativ pentru mai multe școli, subordonat primăriilor – propunerea Asociației municipiilor la dezbaterea de marți pe proiectele legilor Educației / Cîmpeanu: Nu poate fi nici câte un director administrativ în fiecare școală

Primarul Buzăului, Constantin Toma, a propus în cadrul dezbaterii pe legile Educației ca directorul administrativ să nu fie în fiecare școală și să răspundă în fața autorităților locale, pentru că…
Vezi articolul

Șapte noi alianțe universitare europene, inclusiv două la care participă universități din România – printre cele 30 selectate acum să primească sprijin european prin Erasmus+ / Numărul de alianțe beneficiare crește la 50

30 de alianțe universitare europene au fost selectate în cadrul apelului Erasmus+ 2023 pentru a beneficia de sprijin financiar european pentru întărirea cooperării, ceea ce, după apelul din 2022, ridică…
Vezi articolul