„Aș vedea poate nu o regândire a examenului de Evaluare Națională, dar o regândire a modului în care se face matematica, pentru că, în ultima vreme, constat că elevii de clasa a IX-a vin cu niște automatisme teribile, nu sunt în stare să problematizeze”, a declarat Adrian (Doru) Modrişan, profesor de Informatică, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Braşov, la emisiunea InfoEdu, de pe 11 mai.
„Elevii, de fapt, știu un set de formule și pur și simplu din baza lor de date, în funcție de exercițiu, selectează formula, o aplică și asta e tot. Foarte rar sunt puși în situația de problematizare”, a adăugat Adrian Modrişan.
- Adrian (Doru) Modrişan, profesor de Informatică, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Braşov, este unul dintre cei 13 profesori premiați la Gala Merito 2025.
Declarațiile profesorului Adrian (Doru) Modrişan:
Diana Dumitrașcu: Dumneavoastră îi primiți în clasa a IX-a pe copiii care dau această Evaluare Națională din doar două materii și subiectul e prezent în spațiul public, se vorbește dacă e corect ca doar două materii să decidă parcursul unui copil la liceu. Vedeți o regândire acestui examen?
Adrian (Doru) Modrişan, profesor de Informatică, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Braşov: „Eu aș vedea poate nu o regândire a acestui examen, dar regândire a modului în care se face matematica, pentru că în ultima vreme constat că elevii de clasa a IX-a vin cu niște automatisme teribile, nu sunt în stare să problematizeze. Ei, de fapt, știu un set de formule și pur și simplu din baza lor de date, în funcție de exercițiu, selectează formula, o aplică și asta e tot. Foarte rar sunt puși în situația de problematizare.
Informatica esențialmente constă într-o gândire creativă. În informatică, într-adevăr, trebuie să știi mici bucăți de algoritm, mai mult sau mai puțin pe de rost, dar ele trebuie combinate într-un mod foarte deștept, într-un puzzle.
În sala aceasta, de exemplu, sunt convins că sunt câteva sute de dispozitive informatice. Acestea sunt programate pe baza a doar șapte instrucțiuni. Deci șapte instrucțiuni, în informatică, programează orice și în această seară, de când a început emisiunea, s-au petrecut câteva zeci de milioane de astfel de interacțiuni. Deci, modul în care ele se combină e absolut infinit. Modul în care ele pot fi programate este absolut infinit și creativitatea în informatică, în programare, din asta vine.”