Proiectul de planuri-cadru pentru liceu prezintă riscul unor schimbări de formă, modificările la bacalaureat nu au claritate, se simte o supraîncărcare mascată a curriculumului – Federația Părinților Edupart / Aceasta consideră, pe de altă parte, că este simplificat curriculumul și școlile vor primi autonomie crescută / Comparație cu Suedia

Sursa: Federatia Nationala a Parintilor Edupart

„Lipsa unei consultări reale cu părinții și profesorii” în pregătirea proiectului de planuri-cadru pentru liceu, riscul unor inegalități care să decurgă din flexibilitatea crescută, dar și o supraîncărcare mascată a curriculumului și lipsa clarității în modificările de bacalaureat se numără printre „aspectele mai puțin pozitive” pe care Federația Națională a Părinților – Edupart le vede în cazul proiectului. „Riscul ca schimbările să fie doar formale” este un alt punct asupra căruia organizația reprezentativă a părinților atrage atenția într-un comunicat emis miercuri seară, în care, pe de altă parte, prezintă și ceea ce consideră a fi avantaje ale planurilor propuse de Ministerul Educației și Cercetării.

Potrivit Edupart, „pentru ca aceste schimbări să fie eficiente, este esențial ca Ministerul Educației să asigure resurse financiare suficiente, formarea adecvată a profesorilor și eliminarea inechităților dintre școlile din mediul urban și cel rural. De asemenea, sunt necesare clarificări suplimentare privind modalitatea de aplicare a Bacalaureatului personalizat, precum și soluții pentru evitarea suprapunerii materiilor opționale și a problemelor logistice în organizarea orarului.”

„Aspectele esențiale pozitive”, în opinia Federației părinților:
Sursa: Federatia Nationala a Parintilor – Edupart

1) „Flexibilitate și personalizare – Elevii vor avea mai multe opțiuni de alegere a materiilor, în special în clasele a XI-a și a XII-a.

2) Învățământ aplicat și orientat spre carieră – Se consolidează învățământul tehnologic și dual, cu accent pe competențele necesare în câmpul muncii.

3) Simplificarea curriculumului – Se evită supraîncărcarea orară, permițând o tranziție mai lină între gimnaziu și liceu.

4) Autonomie crescută pentru unitățile de învățământ – Școlile vor putea adapta oferta educațională în funcție de resurse și nevoile comunității.

5) Oportunități mai mari pentru elevi – Posibilitatea de schimbare a filierei sau a specializării în primele clase de liceu și un bacalaureat personalizabil.”

Aspecte „mai puțin pozitive” semnalate de Edupart:
Sursa: Federatia Nationala a Parintilor – Edupart

1) Lipsa unei consultări reale cu părinții și profesorii

2) Flexibilitatea crescută poate genera inegalități

3) Supraîncărcare mascată a curriculumului

4) Probleme în implementare

5) Modificări la bacalaureat fără claritate

6) Riscul ca schimbările să fie doar formale

Comparație cu Suedia: Evaluare diversă, interdisciplinaritate și accent pe gândire critică

În cadrul aceluiași document, Federația părinților semnalează o serie de diferențe-cheie între România și Suedia, în ceea ce privește planurile-cadru, spunând că România poate să țină cont de modelul suedez pentru îmbunătățirea propriului proiect. În acest sens, organizația invocă:

Poziția Federației Naționale a Părinților – Edupart, integral:
Citește și:
Abilitățile de bază ale elevilor români să se îmbunătățească la matematică, la citire, la scriere, la abilitățile digitale. Încercăm să atingem rezultate la testele PISA care să pună Europa pe picior de egalitate cu China, cu SUA – așteptările anunțate de comisara europeană Roxana Mînzatu de la reforma curriculară
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Am rămas fixați să dezbatem numărul de discipline și de ore. Nu asta este miza / Aș vrea măcar în a doua parte a dezbaterilor să începem să vorbim și de lucrurile de esență: Noul model, cum predăm, de exemplu, Istoria națională, Geografia
Coaliția pentru Educație susține noile proiecte de planuri-cadru: Ministerul Educației a ales cea mai bună soluție pentru toate părțile implicate – părinți, elevi și profesori / Mai mulți membri ai organizației au făcut parte din comisiile pentru planurile-cadru
Exit mobile version