Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Am rămas fixați să dezbatem numărul de discipline și de ore. Nu asta este miza / Aș vrea măcar în a doua parte a dezbaterilor să începem să vorbim și de lucrurile de esență: Noul model, cum predăm, de exemplu, Istoria națională, Geografia

18.444 de vizualizări
Sursa: Captură video
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a explicat că discuțiile despre noile planuri cadru puse deja în dezbatere de instituția pe care o conduce, sunt blocate pe numărul de ore și discipline. „Nu asta este miza. Miza este cum trebuie să fie arhitectura acestor planuri-cadru, ce punem în trunchiul comun, ce punem în curriculum de specialitate”, a spus Daniel David, la lansarea raportului național de alfabetizare matematică din România. Ministrul Educației a explicat și viziunea ministerului privind modificările aduse la profilul real privind Istoria – în trunchiul comun la clasa a XII-a va fi doar o oră de Istoria comunismului în România.

Ministrul Educației și Cercetării a explicat că discuțiile privind noile planuri cadru la liceu ar trebui să meargă în altă direcție, nu în cea a numărului de ore și discipline.

„Am rămas fixați să dezbatem numărul de discipline și de ore. Nu asta este miza. Miza este cum trebuie să fie arhitectura acestor planuri-cadru, ce punem în trunchiul comun, ce punem în curriculum de specialitate. (…)Toți titularii vor fi protejați și apar norme în plus. Să deschid sistemul pentru cei care doresc să vină. (…) Aș vrea măcar în a doua parte a dezbaterilor să începem să vorbim și de lucrurile de esență. Noul model, cum predăm, nu știu, istoria națională,” a spus David.

El a explicat de ce Istoria românilor nu se mai regăsește în trunchiul comun în noile planuri cadru la clasa a XII-a la profilul real. A fost înlocuită cu Istoria comunismului în România.

Istoria națională pentru clasa a XII-a la real: E ok s-o avem acolo, când copiii nu mai sunt focalizați pe istoria românilor? Elevii aceștia vor să facă mate-info, bio, chimie. Nu-i bine dacă ne pasă de istoria națională și ne pasă, s-o aducem în… istoricii trebuie să spună, dar eu mă gândesc psiho-educațional în clasa a X-a, fiindcă în clasa a X-a poate să fie transversală, copiii încă nu sunt focalizați pe bacalaureat și pe specialitate?”, mai spune Daniel David.

  • De precizat, în noile planuri cadru trunchiul comun se referă la toate materiile pe care le fac obligatoriu toți elevii, indiferent de specializare. Pe lângă trunchiul comun sunt discipline mutate la curriculum de specialitate care va conține materii în funcție de profil și specializări și la curriculum la decizia elevului din oferta școlii, unde elevii aleg un număr minim de opționale tot în funcție de specializare.
Redăm răspunsul integral al ministrului Educației

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: N-am reflexul să vin să schimb lucrurile. Întotdeauna vreau să salvez lucrurile bune. Numai că deocamdată, când mă uit la aceste rezultate e clar că ne trebuie o altă arhitectură și un alt model. Până la urmă, asta e situația. Când avem și această dezbatere publică cu planurile-cadru pentru liceu. Noi am rămas fixați să dezbatem numărul de discipline și de ore. Repet, nu asta este miza. Miza este cum trebuie să fie arhitectura acestor planuri-cadru, ce punem într-un truchiu comun, ce punem în curriculum de specialitate. De exemplu, multă lume uită în cazul planurilor-cadru că de data asta planul-cadru este de la mate-info, la coregrafie și dans. Adică dacă tu vrei să pui nu știu câte laboratoare de fizică pentru toți este anormal.

De aceea la fizică s-a mers pe un număr minimal de ore, iar prin curriculum de specialitate, care înseamnă ce-i acum trunchiul comun, vii și aduci mai multe ore de fizică în zona de real și nu mai adaugi în plus la dans și bune maniere, de exemplu. Deci, altfel spus, este o perspectivă care deschide posibilități de a regândi modele. Problema este că nu simt că discuția merge pe aceste lucruri cheie. Alt model după care să gândim alte programe, mai aerisite, cu acel 20-25% focalizat pe altceva nu ora și lecția, manuale mai moderne, metode de predare mai eficiente. Noi am rămas fixați cumva pe acest lucru și nu putem trece de numărul de ore și unde e disciplina mea, în condițiile în care toți titularii vor fi protejați și apar norme în plus. Să deschid sistemul pentru cei care doresc să vină. 

Moderator: Pe de altă parte, domnule ministru, nici noi profesori nu am avut exercițiul acesta până acum și cumva rezervele sau fricile care au fost exprimate în ultima vreme în spațiu public, vin din zona asta și de…

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Corect. De aceea avem dezbaterea publică. De aceea am lăsat 5 săptămâni. Doar că aș vrea măcar în a doua parte a dezbaterilor să începem să vorbim și de lucrurile de esență. Noul model, cum predăm, nu știu, istoria națională. Istoria națională pentru clasa a XII-a la real: E ok s-o avem acolo, când copiii nu mai sunt focalizați pe istoria românilor? Elevii aceștia vor să facă mate-info, bio, chimie. Nu-i bine dacă ne pasă de istoria națională și ne pasă, s-o aducem în… istoricii trebuie să spună, dar eu mă gândesc psiho-educațional în clasa a X-a, fiindcă în clasa a X-a poate să fie transversală, copiii încă nu sunt focalizați pe bacalaureat și pe specialitate. Și atunci o duci acolo și va fi la toate cele trei filiere: și la teoretic și la tehnologic, și la vocațional. O ținem în clasa a XII-a și după aceea ne mirăm că ajungem la teorii pseudo-științifice.

Nu-i numai vorba de istorie, ci și de celelalte materii: geografia națională, geografia țării. Păi geografia țării, când eu mă pregătesc pentru medicină nu mai e atât de importantă. Atunci o aduc în a X-a ca să fie importantă? Astfel de discuții trebuie să avem.

(…) Eu cred că în sistemul actual cu mai multe ore de matematică nu câștigăm nimic. Ar trebui profesorii buni și sunt profesori foarte buni de matematică, ar trebui să vină să ne propună o regândire a modului în care face matematică la liceu. Dacă trebuie să dăm mai multe ore, dacă modelul e corect, dăm mai multe ore. Dar nu poți să dai mai multe ore pe un model care până acum nu a funcționat, și nu-i vorba, numai de matematică, e vorba de limbă și comunicare, de științe umaniste și sociale. Problema nu este de ore. Problema este că modelul nu funcționează. Ne trebuie un alt model și după aceea găsim și ore, dacă suntem convinși că modelul este un model bun. Toate astea sunt lucruri de substanță, pe care va trebui să le implementăm, nu de dragul nostru, de dragul viitorului”.

Informații de context

Modificările propuse în noile planuri cadru de Ministerul Educației în privința Istoriei: Elevii de liceu de la matematică-informatică ar urma să studieze în trunchiul comun, adică obligatoriu, Istorie și Geografie o oră pe săptămână doar în clasele a IX-a și a X-a în trunchiul comun. La Istorie, clasa a XI-a, Istoria Evreilor. Holocaustul se va preda tot în trunchiul comun o oră pe săptămână, iar la clasa a XII-a o oră de Istoria comunismului din România.

Facultatea de Istorie a Universității din București (FI-UB) a atras atenția că este imposibil ca istoria românilor și cea universală să fie parcurse în doar doi ani, cu o singură oră de istorie pe săptămână. Instituția din Capitală a făcut publică duminică, 2 februarie, o analiză pe noile planuri-cadru propuse în dezbatere, potrivit căreia „elevii vor risca să devină analfabeți funcțional din punct de vedere istoric”.

Și profesorii de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași fac apel la solidaritate către profesorii de specialitate, inspectorii școlari, cercetătorii și muzeografii din țară. Reacția lor vine după propunerile din planurile-cadru de liceu care elimină orele obligatorii de Istorie în clasele XI-XII la mai multe profiluri. „O Românie educată nu poate exista fără învățarea disciplinei Istorie în fiecare an de studiu”, subliniază reprezentanții instituției de învățământ superior.

Despre planurile cadru pentru liceu:

Aceste planuri-cadru ar urma să fie „gata de implementat din septembrie 2026” pentru actualii elevi de clasa a VII-a care vor intra atunci în clasa a IX-a, potrivit Ministrului Educației și Cercetării.

Elevii care au început clasa a VIII-a pe 9 septembrie 2024 ar fi trebuit să învețe la liceu după programe școlare noi și să dea un Bacalaureat cu cel puțin 5 examene scrise și 4 de competențe, potrivit Legii Deca-Iohannis. Însă în lipsa unor planuri-cadru noi, vizați de schimbările propuse în documentele de mai sus sunt actualii elevi de clasa a VII-a.

La nivel de liceu, lansarea noilor planuri-cadru a fost amânată în mod repetat pe parcursul ultimului an, sub diverse pretexte, în condițiile valului de alegeri programate în 2024 – locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale, o ultimă țintă propusă pentru punerea lor în consultare fiind ianuarie 2025.

Citește și:
Apel al Facultății de Istorie din Iași către toți profesorii, inspectorii școlari, cercetătorii și muzeografii la solidaritate pentru păstrarea Istoriei ca disciplină obligatorie, la toate specializările, în toți anii de liceu

Impactul noilor planuri-cadru asupra profesorilor. Daniel David: Per ansamblu, pe sistem, numărul de norme nu scade, iar cei care sunt titulari, în principiu, nu vor fi afectați / Gabriel Vrînceanu: Abia de la clasele XI-XII să apară schimbări. Există posibilitatea de a face o recalificare, o formare care să-ți asigure un supliment de ore

13 comments
  1. Dle ministru, sunt intr-un totul de acord cu d-voastră. totul este învechit: manualele, modul de predare,atitudinea profesorilor,planurile de invatamant si totul.fiica mea este eleva in clasa a XI – a la liceul pedagogic. imi spune ca in proportie de 80% se duce la scoala ca sa nu ia absente.cu exceptia catorva materii,printre care se numara lb.romana, majoritatea materiilor sunt plictisitoare si nu o ajuta cu nimic…modul de predare este unul static, fara interacțiuni….informatie,informatie,informatie si cam atat. doreste sa dea la medicina…nu poate sa dea la BAC biologie sau chimie, pentru ca aceste materii nu fac parte din aria profilului,desi facem meditatii pe multi bani.
    Daca un copil spune ca in proporție de 80% se duce la scoala ca sa nu ia absente,ce mai este de zis?! nu a avut dreptul decat la un singur optional.colegii l au ales in functie de severitatea profesorului, deci dacă 4 doreau altceva, nu se putea,pentru ca majoritatea a decis!nu exista informatii unitare.Are dat examenul de PET in clasa a 8 -a.I s a spus ca nu il poate echivala cu ex de limba engleza de la BAC,pentru ca nu este dat in timpul liceului?! cum este posibil asta?! diploma optinuta nu are valabilitate?!de ce decid liceele? care este legalitatea acestei decizii?!
    si as putea sa continuui cu multe si multe exemple concrete care ar arata ca sunt materii inutile si prost predate,ca atractivitatea este spre zero la multe dintre ele,ca azi suntem in era tehnologiei si copilul meu imi spune: ” ce a dictat o ora aceasta dna,eu caut pe google si aflu esența informației in 3 randuri!”!

  2. Cum poți să ai de ani buni 14 ore de teorie si antrenament sportiv la un liceu vocațional și să dai bacul la la. română, istorie și geografie sau logică la alegere? Atenție! Logică se face doar în clasa a 10-a!!!

  3. Despre asta este vorba. Ați punctat corect. care este de fapt finalitatea anilor de liceu. Știm doar de un bac diferențiat, dar nu știm cum va fi el. Cum sa reduci orele la Limba și literatura română la profil rea,l dacă nu știi ce pretenție are examenul final. Nu materiile și numărul de ore se pun prima data în discuție ci modul de predare și ce finalitate au cei 4 ani de liceu. Argumente sunt pt simplificări de ore, dar esență se pierde. Cum poți să nu dai importanta cuvenita orelor de Limba și literatura . Aici nu e vorba doar de predarea unor conținuturi ci de marca noastră identitară, de achiziții intelective, culturale și afective, de exersarea și formarea unor abilități de comunicare, de însușirea unor valori morale, de combaterea analfabetismului de tot felul. Minimalizăm fenomenul limba romana, ne desființăm că nație, ne pierdem reperele spiritualității noastre. Mergem spre multilingvism, dam competențele din doua limbi străine și elevii nu știu să vorbească și să scrie in propria lor limba. Totul seamănă a ,,forme fără fond””. De ce nu se încearcă o optimizare a ceea ce este prin schimbări de strategii de învățare, de renunțarea la concurente neloiale, la verificarea in teritoriu pentru a determina carentele, minusurile și plusurile sistemului. Mi se pare că ne scărpinăm la urechea stângă cu mana dreaptă.

    1. Strategiile de invatare nu trebuie trasate de minister ci gandite de fiecare profesor in functie de nivelul elevilor clasei. Parerea nea e ca asa trebuie inceput , cu numarul de ore, apoi daca actuala programa poate fi realizata in numarul de ore propus, iar, daca nu poate, sa se schimbe si sa se implementeze etapizat, si , apoi, stabilite formele si instrumentele de evaluare finala.

    2. Istoria este identitate, înainte de a fi o valoare. Istoria oricărui neam, istoria omenirii nu poate fi înțeleasă decât în sens retrospectiv. Apoi, din identitate mai fac parte limba si traditiile ei (unde aflăm partea materiilor TiC, muzica si coreografie) precum scrierile realiste ce ne fixeaza cunostinte pe plan cognitiv. Sunt de acord cu aceasta dezbatere pe plan național, fiindca limba romana pentru care s-a optat pentru aceasta materie de trunchi comun este deja miza în clasa a opta, apoi la clasele a xi-a si in a xii-a. La materia de literatura se cere de fel doar critică și prea puțină poetizare. Imi cet scuze daca ma înșel datorita scolii absolvite si a propriei filiere. Dar o abordare stiintifico- metodologica s-a învățat cu și prin intermedierea profesorilor de la Istorie.
      Cum sa nu dezbatem? Mai ales la un ministru care înlocuiește un sistem cu greu asamblat de generații de oameni la rând printr-o inovație modernisto-pseudopedagogica.
      Dna Viorica, drept de veto pentru specializarea Dvs. Dna Ana, excelenta Sa Dl ministru David este o primăvară timpurie. Idealul vocational al dânsului ar fi un membru/ o membră în plus în propria ogradă. Imi place însă că are convingerea proprie.

  4. Acum domnul ministru se leagă de geografie și istorie , ca cică nu ar mai avea interes elevii de la mate-info și de la științe ale naturii, dar de filosofie, economie, religie spre aceste obiecte au înclinare maximă! Nu este asa domnule ministru? Dacă e să fiți corect, fiți până la capăt!

  5. Tovarășe ministru, tu , nefiind specialist in domeniu, cum îți permiți să ne ceri noua sa îți explicam cum se predă Istoria dau Geografia? Uite, un răspuns: urmează facultățile de profil. daca nu ai încredere în oamenii catedrei, mimezi dialogul. Ti- a răspuns argumentat domnul academician Ioan Aurel Pop. D-ta nu ai nevoie de argumente, de fapt…

  6. Să-i zică cineva, consilierii l-au dezinformat, că toate cele 7 manuale , după care studiază elevii, la clasa a XII-a sunt din anul 2007, nu din anul 2000 cum a vehiculat domn ministru pe la diferite posturi de televiziune!

  7. Îți spun eu cum se predă istorie sau geografie la 11-12 – NU se predă nimic. Că ai scos orele. E clar?

    Ce și cum se predă ține de curriculă, nu de planul cadru. Puteai foarte bine să păstrezi planul cadru actual, că n-are nici pe naiba și nici nu te încurcă cu nimic, DAR să schimbi conținuturile. Nu de opționale duceam lipsă, ci de TIMP. Ați băgat atâtea tâmpenii în ani școlari unde elevii sunt prea mici pentru ce trebuie să învețe, nu e de mirare că apar acum efecte majore.

    Mai întâi te uiți CE vrei să scoți din școală, să definești un ideal educațional, și apoi te apuci să decizi ce trebuie să învețe și să cunoască educabilul. Nu stabilești că predai două ore matematică și după aia arunci jumătate de analiză sau algebră la gunoi că n-ai timp de ele. Disciplinele reale au o logică internă, nu se predau sau înțeleg pe repede-înainte.

    De științe nici nu mai vorbesc. Pentru că sunteți incapabili să dotați laboratoarele și să instruiți oameni în domeniu, ați decis că e cazul să nu mai fie predate științe. La REAL!! Sau la liceul TEHNIC! De-abia aștept să văd ce bun meseriaș e unul care nu știe mecanică, dar se cheamă că e mecanic, că așa scrie pe diplomă.

    Ca să nu mai spun că ați aruncat o găleată de ore de ”practică„ în seama liceelor tehnologice, transformându-le efectiv în școli profesionale. Fiți cinstiți – vreți să desființați însăși ideea de liceu în mediul rural, transformând toți elevii fără posibilități materiale în pălmași. Doar că nu vor munci necalificat aici, ci vor pleca, pentru aceeași muncă dar bani mai mulți, în alte părți. Niciunul nu mai are practic șanse de a ajunge vreodată în facultate, aici sau în altă țară, nu pregătit la nivel de școală profesională.

    Nu e de mirare că am ajuns să fie votați extremiștii, dacă ăștia-s centriști.

    1. Corect! Liceele tehnologice au in orar nenumărate ore de specialitate unde nu fac nimic. Și nici măcar nu dau bacalaureat din ele.
      De exemplu la matematică sunt 3 ore/ săptămână și este obligatorie la bac iar la specialitate au 13 ore /săptămână și nu este nici măcar la alegere. Acum în noile planul au mărit numărul de ore la specialitate. Sunt curioasă ce se va da la bac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Teza de doctorat a ministrului Bode: Universitatea Babeș-Bolyai se va pronunța cu întârziere dacă a fost sau nu plagiat, pentru că, pe lângă verificările inițiale, va fi făcută o analiză și la comisia de etică, după sesizări primite direct / Rectorul și șeful comisiei de etică a UBB estimează că procedurile vor mai dura în jur de două săptămâni

Verificările privind teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, care au început săptămâna trecută la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, se prelungesc, deoarece s-au înregistrat, mai nou, plângeri și…
Vezi articolul

Un post de lector de limba română la Universitatea Cambridge din Regatul Unit, scos în premieră la concurs de Institutul Limbii Române / Candidații pot aplica până pe 19 noiembrie și pentru alte posturi din Bulgaria, Maroc, Republica Moldova

Cadrele didactice care predau limba română pot aplica până pe 19 noiembrie 2024 pentru posturile de lector de la 4 universități din străinătate, printre care se numără și un post…
Vezi articolul