Responsabilitatea pentru deschiderea școlilor și grădinițelor cu prezență fizică, prin creșterea ratei de vaccinare, este a directorilor, spune ministrul Educației: Noi nu putem face nimic, dumneavoastră, directorii, puteți să discutați cu colegii

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

“Noi nu putem face nimic, dumneavoastră, directorii, puteți să discutați cu colegii”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR1, vineri seara, amintind că a primit mesaje de la directorii de școli care îi cereau ajutor fiindcă au o rată de vaccinare de sub 60% în rândul personalului angajat. Cîmpeanu a spus că a crescut rata de vaccinare pentru angajații din învățământ după introducerea acestui prag drept criteriu obligatoriu pentru cursuri cu prezență fizică, încât „peste 1000 de școli, într-o săptămână, au putut să treacă de la online la prezență fizică”.

„Inclusiv astăzi am primit mesaje de la directori de școli care îmi spuneau „suntem la 53%, la 55%, vrem și noi să începem, ce puteți face?”. Noi nu putem face nimic. Dumneavoastră, directorii, puteți să discutați cu colegii și să se mai vaccineze unul, sau doi, sau trei colegi în așa fel încât să depășiți pragul de 60%”, a declarat ministrul.

Cîmpeanu a mai spus că rata de vaccinare a crescut în școli, fără să spună un procent anume, dar indicând numărul mare de școli care au trecut acest prag de 60% în a doua săptămână de la aplicare.

„Această măsură (n.red. de impunere a pragului de 60% rată de vaccinare a angajaților) a determinat o creștere a ratei de vaccinare în școli și grădinițe. Vreau să vă spun că în prima săptămână de la aplicare s-au vaccinat atât de mulți colegi încât peste 1.000 de școli, într-o săptămână, au putut să treacă de la online la prezență fizică”, a spus ministrul Educației.

Sunt 1.792 de școli și grădinițe care vor avea activitate online în săptămâna 22-26 noiembrie. Listele cu școlile deschise și cele online, pe fiecare județ în parte, sunt aici.

Ministrul a mai anunțat și rezultatele controalelor care au avut loc în școli, în urma „desantului” anunțat la reluarea cursurilor, după vacanța forțată – „nu au fost identificate cazuri flagrante” de date false în privința vaccinării, a spus Cîmpeanu.

„Astăzi s-au finalizat acțiunile de control prima etapă, în toate cele 42 de județe, a fost un demers fără precedent, vom centraliza rezultatele și la începutul săptămânii viitoare le vom face publice. Nu au fost identificate cazuri flagrante în care să fie raportate fals datele privind vaccinarea. Au fost însă identificate situații în care deciziile de funcționare în online au fost făcute fără respectarea prevederilor legale”, potrivit oficialului.

Reamintim că, pe 7 noiembrie, Sorin Cîmpeanu a anunțat controale extinse în toată țara făcute de „echipe de control” în școli. „Niciodată nu am mai semnat 42 de ordine de ministru prin care am trimis echipe de control pe tot teritoriul României”. Verificările au fost făcute pe felul în care școlile au optat pentru online sau prezență fizică, pe cum au raportat vaccinările din rândul personalului și pe condițiile de protecție oferite.

Întrebat care vor fi sancțiunile după aceste controale, Cîmpeanu a răspuns, pe 7 noiembrie, că “am colegi foarte pricepuți în domeniul juridic, vor propune exact acele măsuri care e încadrează în limitele legii”.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version