Responsabilitatea pentru deschiderea școlilor și grădinițelor cu prezență fizică, prin creșterea ratei de vaccinare, este a directorilor, spune ministrul Educației: Noi nu putem face nimic, dumneavoastră, directorii, puteți să discutați cu colegii

6.822 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
“Noi nu putem face nimic, dumneavoastră, directorii, puteți să discutați cu colegii”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR1, vineri seara, amintind că a primit mesaje de la directorii de școli care îi cereau ajutor fiindcă au o rată de vaccinare de sub 60% în rândul personalului angajat. Cîmpeanu a spus că a crescut rata de vaccinare pentru angajații din învățământ după introducerea acestui prag drept criteriu obligatoriu pentru cursuri cu prezență fizică, încât „peste 1000 de școli, într-o săptămână, au putut să treacă de la online la prezență fizică”.

„Inclusiv astăzi am primit mesaje de la directori de școli care îmi spuneau „suntem la 53%, la 55%, vrem și noi să începem, ce puteți face?”. Noi nu putem face nimic. Dumneavoastră, directorii, puteți să discutați cu colegii și să se mai vaccineze unul, sau doi, sau trei colegi în așa fel încât să depășiți pragul de 60%”, a declarat ministrul.

Cîmpeanu a mai spus că rata de vaccinare a crescut în școli, fără să spună un procent anume, dar indicând numărul mare de școli care au trecut acest prag de 60% în a doua săptămână de la aplicare.

„Această măsură (n.red. de impunere a pragului de 60% rată de vaccinare a angajaților) a determinat o creștere a ratei de vaccinare în școli și grădinițe. Vreau să vă spun că în prima săptămână de la aplicare s-au vaccinat atât de mulți colegi încât peste 1.000 de școli, într-o săptămână, au putut să treacă de la online la prezență fizică”, a spus ministrul Educației.

Sunt 1.792 de școli și grădinițe care vor avea activitate online în săptămâna 22-26 noiembrie. Listele cu școlile deschise și cele online, pe fiecare județ în parte, sunt aici.

Ministrul a mai anunțat și rezultatele controalelor care au avut loc în școli, în urma „desantului” anunțat la reluarea cursurilor, după vacanța forțată – „nu au fost identificate cazuri flagrante” de date false în privința vaccinării, a spus Cîmpeanu.

„Astăzi s-au finalizat acțiunile de control prima etapă, în toate cele 42 de județe, a fost un demers fără precedent, vom centraliza rezultatele și la începutul săptămânii viitoare le vom face publice. Nu au fost identificate cazuri flagrante în care să fie raportate fals datele privind vaccinarea. Au fost însă identificate situații în care deciziile de funcționare în online au fost făcute fără respectarea prevederilor legale”, potrivit oficialului.

Reamintim că, pe 7 noiembrie, Sorin Cîmpeanu a anunțat controale extinse în toată țara făcute de „echipe de control” în școli. „Niciodată nu am mai semnat 42 de ordine de ministru prin care am trimis echipe de control pe tot teritoriul României”. Verificările au fost făcute pe felul în care școlile au optat pentru online sau prezență fizică, pe cum au raportat vaccinările din rândul personalului și pe condițiile de protecție oferite.

Întrebat care vor fi sancțiunile după aceste controale, Cîmpeanu a răspuns, pe 7 noiembrie, că “am colegi foarte pricepuți în domeniul juridic, vor propune exact acele măsuri care e încadrează în limitele legii”.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comments
 1. Sa se schimbe legea asta penibilă cu vaccinarea profesorilor de 60%. Au aruncat mingea în terenul profesorilor ca toată lumea sa dea vina pe ei, ca din cauza lor nu se deschid școlile fizic. Copiii nu sunt mai în siguranță daca vezi Doamne profesorii sunt vaccinați, se pot îmbolnăvi din alta parte nu la școală. Pana când atâta nedreptate și discriminare. Noi părinții să ne lăsăm de servici sa stam cu copiii care ar trebui sa fie la grădinița? Si doamnele educatoare sa stea acasă plătite?Vi se pare normal? Sunt total împotriva vaccinării obligatorii și a certificatului verde. Școala și grădinița să funcționeze normal, fără această condiție stupidă de vaccinare a cadrelor didactice. E al treilea an în care copiii noștri nu merg la grădiniță și noi părinții nu putem merge la muncă. Vai și amar.

 2. Cu alte cuvinte: noi nu-i putem ameninta, santajati-i voi, directorii. Ei, uite ca am sa va dau o veste. Unii directori nici nu stiu sa se impuna in fata unui elev, nu sa convinga antiwaxxerii la vaccinare. Pe cale amiabila si colegiala noi, profesorii nu am reusit. Sunt negationtisti convinsi si vom sta in online pana avem nepoti. Iar directorii nu fac ABSOLUT nimic. Nu sa ameninte, dar macar sa sfatuiasca intr-o discutie civilizata. Se tem ca-si pierd scaunul, se tem ca starnesc antipatii, ca nu vor mai fi populari. Ne vedem in postura in care nu suntem sprijiniti de nimeni. Incidenta 3,3 in localitate, vaccinare 51 la suta si tooootttt stam in online pentru niste antivaccinisti. Atunci eu pentru ce m-am vaccinat? Ca sa sufar la fel ca ei si sa predau din banii mei? Voi stiti cat e curentul, cat e gazul, cat e netul? Stiti ca imi trebuie iar laptop nou? Mergi naibii si te vaccineaza ca tii societatea asta in loc si chinui viata atator colegi si elevi.

  1. Directorul, adjunctul și clica lor din școala mea sunt SINGURII nevaccinați. Procentul cadrelor didactice vaccinate e de 65%, dar cu ei nu se poate discuta – să stăm, să vedem cum reacționează lumea la vaccin, de ce nu se vaccinează doctorii primii, dar ”eu” am trecut prin Covid (nici unul nu are măcar test pozitiv sau negativ, refuză și să se testeze), ”fiecare decide pentru sine” (corect, dar fără noi cei vaccinați stăteam și acum online, iar directorii nu pierd nicio ocazie să se lamenteze cum școala online nu e eficientă!)

   Cum să ceară cuiva să se vaccineze sau nu când ei sunt primul contra-exemplu?!

 3. La noi la scoala sunt mai multe clase in regim hibrid din cauza contactilor directi(ore de curs ratate) si unele in regim online(cazuri de covid).
  Profesorii tin la aceste clase ore chinuite in școală, din cauze binecunoscute.
  Asa ca numai școală in format fizic nu este asta.
  Normal era sa nu se fi impus acea vacanta fara nici un rost, si sa se fi facut atunci si toata luna noiembrie, cursuri online. Acasa profesorii au net bun si s-ar fi ținut ore online de calitate, in plus nu se ramanea in urma cu materia.
  In loc sa se puna accentul pe recuperarea materiei pierdute cu vacanta dată aiurea, se dau teze.
  Si, strigator la cer, se ia o saptamana din feerica (pentru toti copiii) vacanta de iarna.
  Este lipsit de empatie sa sacrifici toti elevii claselor 5-7 si 9-11,ca sa tii mortis sa nu schimbi datele examenelor claselor terminale.
  Se puteau decala cu o saptamana, nu crăpa nimeni.

  1. Crapa, ca ramanea fara prosti la corectat, ca intra in calendarul de mobilitate al profesorilor si vacanta. De unde sa mai adune prostimea la corectat? Nu mai bine vii de Boboteaza si Sf.Ioan la scoala? Mai o gura de coliva, mai un lapte si corn, mai un Doamne miluieste, mai o teorema la mate. Iti dai seama, o sa alerge elevii la scoala joi si vineri atunci. Nu mai spun de 3 ianuarie, cu sarmaua-n gat si salata boeuf in frigider si majoritatea parintilor inca in concediu(cam toti se intorc pe 3 sau 4 la serviciu)…or alerga la scoala in loc sa se dreaga dupa Revelion. Ce frumos, ce feeric, sa te intalnesti pe strada cu cete de uratori si benzi de ursi, caiuti, capre si alte cele si tu sa mergi cu ghiozdanelul la scoala. Multe am vazut si trait pe lumea asta, dar nu mi-a fost dat asa ceva sa vad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Persoanele care vor să ocupe locuri de muncă, dar nu au finalizat școala primară, gimnaziul sau liceul, pot opta pentru programul gratuit „A doua Șansă” ca să-și finalizeze studiile – Ministerul Educației

Ministerul Educației va asigura, prin programul „A doua șansă”, locuri pentru persoanele care sunt apte de muncă, dar nu au studiile primare sau gimnaziale finalizate, oriunde există această nevoie, a…
Vezi articolul

România Educată – promovată de ministrul Cîmpeanu, la Summitul Educației, ca sumă a eforturilor de întărire a școlii după pandemie / Monitorul Educației al Comisiei Europene: Pachetul de legi pentru programul prezidențial va fi adoptat în al treilea trimestru din 2023

Summitul european al Educației, eveniment la care au participat înalți oficiali ai UE și din statele membre, i-a dat, vineri, ministrului român Sorin Cîmpeanu posibilitatea să explice colegilor europeni măsurile…
Vezi articolul