Încheierea mediilor pentru clasele a XII-a a fost prelungită până pe 9 iunie, la fel ca înscrierea pentru Bacalaureat, anunță Ministerul Educației în contextul grevei generale care continuă în școli

34.721 de vizualizări
Foto: Monitorul Oficial
Ministerul Educației a transmis marți că a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru care prelungește termenul de încheiere a mediilor pentru elevii din clasele din anii terminali, care au examenele naționale, în contextul greve generale. Situația școlară a elevilor din clasa a XII-a zi se poate încheia până la data de 9 iunie 2023, iar perioada de înscrieri pentru BAC s-a prelungit tot până la data de 9 iunie 2023. Inițial termenul limită era 7 iunie.

Potrivit comunicatului de presă trimis de ministerul Educației, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023, pentru a veni în sprijinul unităților de învățământ preuniversitar în desfășurarea activităților specifice de final de an școlar, care vizează absolvenții claselor a XII-a zi și a XIII-a seral și frecvență redusă.

Comunicatul integral:

“A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educației nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului școlar 2022 – 2023, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023

În ceea ce privește înscrierile la examenul național de Bacalaureat 2023, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, prin nota 28.142/2023, informații privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 până la data de 9 iunie 2023

Precizăm că modificările la care facem referire nu afectează în niciun fel calendarul de desfășurare a probelor de evaluare a competențelor sau a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau calendarul de desfășurare a probelor scrise ale Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a”. 

Calendarul modificat al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie:
  • 29 mai – 9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 
  • 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A 
  • 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B 
  • 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D 
  • 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  •  26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă 
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă 
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă 
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00 
  • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  •  7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

19 comments
  1. Da sunt de accord sa le fie majorate salariile dar sa fie la scoala de la 8 la 4 pt cursuri afterschool incluse în program- pt toti copiii de la clasele 1-12.. noi nu ne mai permitem sa platim între 70 și 90 lei pt pragatire la o materie. Profesorii sa facă la fiecare sase luni consiliere psihologica- vin la ore incarcati cu probleme și nu mai au răbdare sa predea cum trebuie.
    Schimbarea nu trebuie sa fie doar la salarizare-programa este foarte incarcata, trebuie adaptata la vremurile noastre- calitate nu cantitate; profesorii au dreptate, educația a fost pusa pe ultimul plan, nu au dat ce au promis.

  2. Cu 38 ani de invatamant ,pensia era jumstatea salariului meu de 1500 lei.Voi aveti atatea beneficeri.Ati primit vouchere de vacanta din banii statului si un debutant are 4000 lei brut.Mai cereti sa se mareasca salariul de 4 ori. Unii sunt stat de slabi in materie,ca la concurs de titularizare au luat 3,50 nota.Mai bine pregatiti elevii,asa cum a fost angajamentul luat de dascal si parintii sa nu mai ia meditatii cu copiii lor incepand cu cls.a IV a,ca sa intre la cls. a V a.Sunteti o rusine pentru generația asta de elevi si cu atatea cerinte.Eu cu 38 ani de învățământ iau pensie de 2300 lei.Asa,ca MARȘ la clasa si nu le mai luati din vacanta lor, obositi de stresul din scoala.
    .

  3. Auzi,la profesori!Cum sa primiti de 4 ori ,adaugati banii la salariu.Ati terminat N facultati ca sa cereti atatia bani.Vi s a urst cu predatul,de stati pe strada cu pancardele.Daca ati avea capul pe umeri,v ati duce in clasa sa predati elevilor si parintii sa nu mai faca meditatie la matematica din clasa a IV a,ca sa intre la o scoala performanta in clasa a V a.Eu am stat la catedra 63 de ani,cu 38 ani de invatamant si aveam salariul de 3000 lei,ori un debutant are 4000 lei brut
    Nu va ajung bsnii?Sunteti o rusine pentru generatia aceasta si viitoare!!!

  4. Guvernul este surd la solicitarile dascalilor si nu face decat sa ii inversuneze i mai mult. Oare chiar asta se doreste? De ce salarii? Pentru ca este nevoie de demnitate si dupa retragerea din activitate, ori la salarii mici si pensiile sunt mici, ,,pe contributivitate,, .Chiar este atat de greu de inteles? M-am pensionat din sistem, profesor gradul I cu peste 35 ani vechime si am putin peste 2200, deci mai ,,platesc,, si impozit! Este destul pentru demnitatea unui fost dascal?

    1. foarte destul! voi vreți respect și bani mulți, dar oameni de rând nu ar merita respect? pentru că ei vă țin pe voi plătind taxe și impozite, fără ei nu ați exista!!! dacă ar fi toți profesori, de unde ați avea salarii? Zic așa deoarece mulți profesori îi desconsidera pe cei care sunt zidari, instalatori etc. fără acest tip de oameni nu ați avea școli și căldură samd. respect și salarii mari pentru toate categoriile de muncitori, nu numai vouă

      1. Dacă ai fi respectat scoala si ai fi invatat,nu erai zidar sau instalator. Numai eu știu nopțile nedormite și emoțiile avute pentru a lua examenele la facultate și gradele didactice. Si pentru ce? Sa fim umiliti de copii și de parinti care nu au nici 8 clase?
        Haideți sa fim corecți și obiectivi!!!
        Îmi pare foarte rău de copiii care ar trebui sa termine acest an școlar. Nu vrem asta!
        Nu pe noi sa ne judecați, pe cei de la putere, care nu vor sa ne accepte doleanțele!
        Pentru ei promulga legi și au bani, pentru oamenii de rand, nu exista.

      2. Și noi profesorii plătim taxe și impozite. Decât se ne acuzam unii pe alții mai bine ne-am susține să reușim să aducem lucrurile pe o linie de normalitate. Cu toții muncim din greu sa avem un trai decent, sa ne bucuram de familie și cei dragi. Credeți că răutatea vorbelor va aduce un castig?

      3. . Pai mai desteptule,eu cand cumpar produse sau servicii de la tine de la privat nu iti dau si eu bani? Salariul luat de profesor e pe baza muncii prestate, nu e platit de nimeni!
        Ma mir ca nu va e rusine , toata inflatia asta enorma e provocata de lacomia voastra, din privat, voi ati bagat mana adanc in buzunarele oamenilor! Nu va mai saturati de bani! Iar profesorul sa fie sclavul vostru pe 3000 de lei! Motorina e mai ieftina ca in februarie 2022 dar voi tot scumpiti si scumpiti!

  5. iar baietii sunt prea performanti in acest fel cand pleaca in vacanta cand se pot bucura de ei !! ei trebuie să se distreze și să scape de gândul la școală și tu faci lucruri mai rele, săracii, îmi pare rău saracii imi pare rau doar pentru ei care nu se vor putea bucura de vacanta si care trebuie sa faca efort pana in iulie la examen sa speram la bine 😕😕🙄😭

  6. Nu cedați, sperăm să nu primiți nimic !!! Si vrem BON FISCAL după fiecare oră de pregătire plătită evazioniști lor!

    1. Serios? Statul sa plateasca profesorul decent si nu mai face nimeni meditatii Ce sa zic, la o meditatie de 30 lei ora era marea evaziune…. Bine ca nu cereti bon instalatorului sau electricianului care ia 300 lei pe ora, nu 30! Te pomenesti ca toti sunteti corecti si va platiti toate taxele da da …de aia aveti un salariu pe hartie si separat in plic, ma mir ca nu iti e rusine.

    2. Eu ii dau unui profesor de mate 220 lei pe saptamana, in grupa sunt 7 copii, total de 1540 lei saptamanal. Hai ca nu e dracu’ asa negru

      1. Nu toti profesorii fac meditatii stimata doamnă!Si apoi ati vrea sa munceasca in timpul liber de dragul dumneavoastră?De ce nu e atent la ore?La ore se joaca pe telefoane si apoi spun ca n au inteles!Nu vinfeti castraveți grădinarilor,ca i stim de peste 30 de ani!

  7. Să vedem cine va contesta (plângere prealabilă – o fi cazul? , instanțe) ordinul. Nu era niciun motiv să se emită, cu atât mai puțin să fie semnat (doar) de secretar de stat, cu atât mai puțin de secretar de stat pentru universitar (după cum arată situl ministerului). Dacă sunt localități sau zone întregi calamitate de la inundații, acolo ar fi cazul de modificare a calendarului sau primirea candidaților la alt loc de înscriere, cu precizarea expresă a localităților sau zonelor. Altfel, s-ar statua că întreaga țară e calamitată din motive necunoscute. Plus că “unitățile de învățământ implicate” înseamnă posibil cele care … sunt implicate, deci nu în grevă.

    1. Atitudinea verbală exprima o lipsă de respect.
      Va înțelegem doleanțele “SA FIE CLAR”
      Eu personal trăiesc cu salariul minim pe economie și am 4 minori de întreținut, restanțe mari la facturi, și destule datorii.
      Ideea e ca elevii care sunt la clase terminale nu au nici o vina.
      Au trecut prin pandemie, cursuri online, vai de mama ei școală
      Acum grevă….
      Am 2 copii în clasa 8a și unul în clasa a12a…..
      Va mulțumim pentru atitudine….

  8. Cam scurta perioada de inscriere tinand cont ca 1-5 iunie sunt zile libere. In acest timp guvernantii negociaza la 3 zile cu sindicatele, la cum arata situatia ar trebui sa negocieze de 2 ori pe zi.
    Aceasta greva a scos la iveala ca dascalii au curaj, pana acum guvernantii s-au bazat ca stau cu capul plecat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Patriarhul Daniel / Foto: Basilica.ro

Biserica Ortodoxă Română, reacție virulentă la legile Deca: Ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ” în legile învățământului / Obligația de a promova „diversitatea sexuală” în școală este total „abuzivă” și „nocivă”

Reacție virulentă a Bisericii Ortodoxe Române la proiectele de legi ale educației publicate de ministrul Ligia Deca. Patriarhia Română susține, într-o luare de poziție oficială, că ideologia de gen a…
Vezi articolul

DOCUMENT Elevii din școlile speciale, trimiși în online la fel ca cei din școlile de masă. Mama unui copil cu autism: „Este absurd să ceri abilități digitale de la un copil cu handicap grav”

Ministerul Sănătății a respins solicitarea Ministerului Educației de a deschide școlile speciale și de a le permite copiilor de aici să vină fizic la ore, indiferent de scenariu. „Este absurd…
Vezi articolul