Cazul unei profesoare din Turda care a renunțat la învățământ după ce a fost reclamată de un părinte din cauza unui film a devenit, la rândul său, subiect de film

85.020 de vizualizări
Sursa: Facebook – Fara aer
O profesoară de liceu din Turda, care, în 2017, a fost reclamată de un părinte pentru că le-a recomandat elevilor un film despre viețile lui Paul Verlaine și Arthur Rimbaud, a devenit la rândul ei subiectul unui film lansat săptămâna aceasta și în cinematografe din România, scrie Cluj24.ro. Filmul a fost prezentat la Toronto Film Festival în septembrie. 

Potrivit publicației clujene citate, filmul regizoarei Katalin Moldovai (Ungaria), „Fără aer”, care are premiera în această săptămână, adaptează cazul profesoarei Adela Stan, care lucra la Colegiul „Mihai Viteazul” din Turda. Aceasta a fost acuzată de părintele unui elev că le-a recomandat elevilor ei filmul „Eclipsă totală” de Agnieszka Holland, film despre viețile lui Paul Verlaine și Arthur Rimbaud, care făcea referire la relația homosexuală dintre aceștia. 

Ea a fost sancționată atunci cu o observație scrisă, dar a contestat sancțiunea și, în cele din urmă, s-a retras, fiind citată de Cluj24.ro: „Renunțarea la școală a fost un gest protestatar, dar și o eliberare de sufocantele constrângeri ipocrite. M-am retras la casa mea de la țară și duc o viață simplă (…)”.

Actrița Ágnes Krasznahorkai joacă rolul profesoarei Adela Stan, numită Ana în filmul „Fără aer” – citește pe Cluj24.ro mai multe detalii despre caz și filmul nou lansat.


51 comments
  1. Indiferent de subiect sau de poziția exprimată, comentariile nu sunt demne de statutul didactic….
    Putw a aroganță, și infatuare…. sincer…
    Cu mare durere, un novice

  2. Unde te întorci dai de “recomandări” binevoitoare, pentru educația copiilor, bineînțeles! Dintr-o minoritate infimă, nu cu multă vreme în urmă, se dorește formarea unei majorități.
    Orice ar spune oricine, nu voi putea fi convins că anormalul poate fi normal, ba chiar trebuie să ajungă să dicteze majorității normale.
    Trăim, din păcate, vremuri pe care nu aș fi vrut să ajungă să le trăiască nici măcar nepoții nepoților mei. Dumnezeu să aibă milă de noi!
    PS: probabil am mai mulți ani de vacanță decât anii de studii a unora de pe aici. Asta în cazul în care vă spuneți că sunt un tâmpit retrograd și fără școală.

    1. Băi nene… tu ai așa o idee când au trăit ăștia doi? Primul indiciu: nu în secolul ăsta. Și nici în secolul trecut.

      Cine crezi tu că făcea propagandă de orice fel în vremea lor?! Dar faptul rămâne – au existat, au avut o relație. Nu îi poți șterge cu buretele din istoria literaturii pentru că ești tu mare petec în cioareci și ai opinii. De troglodit.

      Și poate spre disperarea ta totală, ai vreun copil care nu a ajuns încă la pubertate. Ce vei face dacă, ajungând la vârsta adolescenței, descoperă că el (sau ea) nu e ”normalul” descris de tine? Aplici principiul ”eu te-am făcut, eu te omor”, nu? Că doar asta știu troglodiții. Crezi că dacă îi condamni tu așa, cu mânie proletară, îi schimbi cumva? Crezi că pentru un adolescent/tânăr dintr-o minoritate oarecare (nici nu contează de care) e ușor să trăiască între oameni plini de prejudecăți de lumea a treia?!

      Fă un bine speciei, nu te reproduce.

      1. Ana, daca tu ai tendinte gay si iti e rusine sa le exprimi, nu iti varsa pe aici frustrarea. Da, exista gay, dar nu cred ca e cazul sa ii promovam. De ce sa o facem? Comunitatea gay vrea sa ii acceptam ca persoane “normale”. Ok…atunci sa se poarte ca niste persoane normale, sa nu caute in orice mimica, privire, cuvant, o discriminare. Nu are nimeni treaba ce fac ei in intimitatea lor. Ce vrem noi de la ei? Decenta si bun simt. Acele doua persoane au existat in trecut, au avut o relatie, s-a facut un film despre ei, dar de care a fost rostul sa fie recomandat unor copii la scoala?

      2. Ana, doar copiii foarte traumatizați în copilărie ajung adulți bolnavi;da, homosexualitatea este o boală!
        Le spui și cititorilor ce fel de copilărie ai avut?

  3. Asa ați făcut-o celebra pentru comunitatea curcubeului,dar ați trezit și curiozitatea de vizionare a filmului!!! Restul de comentarii nu contează!!

    1. Pe dvs. v-a interesat la film intromisiunea in cur(cubeu), nu biografia unor literati. Si cancanul intamplarii, nu faptul ca un profesor a renuntat la meserie din cauza unor idioti. Idiotul fiind, desigur, ala care, stiind tot despre tot pe lumea asta, considera ca restul parerilor si comentariilor nu conteaza.

  4. Politicienii din ce in ce mai nescoliti ne vror pe toti prosti, la fel ca ei ( de ex primul ministru, este la mica distanta de predecesorul lui, cel mai nescolit si prost prim ministru din toate timpurile). Daca suntem prosti, aplaudam orice decizie tâmpă luata de ei. Revenind la invatamant, toti parintii se pricep la invatamant mai bine ca oricare învățător/profesor. Este evident ca nu toti avem aceeasi capacitate de a pricepe si a invata, iar cei ai căror copii de exemplu nu reusesc sa isi faca toate temele vor spune ca sunt teme prea multe, chiar daca majoritatea colegilor copilului lor nu au aceasta problema. In consecinta parintele va veni la scoala si o va certa pe doamna ca sunt prea multe teme din moment ce odrasla lui nu reuseste sa le faca. Doamna sătulă de observații își v-a ușura munca si le v-a da teme mai puține, sau chiar deloc. Astfel un prost incearca si reușește sa ii traga si pe ceilalti in jos, la fel cum marul stricat din coș le strica si pe celelalte.

    1. Motivul era : promovare a ideologiei gay,lgbtq prin acea recomandare a filmului de tematică gay–asta reclama părintele respectiv.
      Nu încerca sa “ne plimbi pe după tufiș”, că e despre ceva la modul general aici, și nu,nu,nu, nu e o recomandare a unui film cu tematică sexuală care ne-întâmplător e și de tematică gay.
      Nu ne plimba cu zăhărelul pe aici!

      1. Niciodată dar niciodată nu o sa fiți un popor respectat pentru ca nu sunteți educați.Educatia generează cunoastere.Voi acolo le știți pe toate …doar proștii dețin adevărul absolut.

      2. E tare de tot sintagma ta cu ideologia gay, lgbt… Nu poți să interpretezi gestul profesoarei ca fiind indemn la o acceptare a unei situații blamate de o majoritare cu o atitudine extremista și care consideră gândirea lor capabila de emiterea de adevăruri cu valoare absoluta? Oare toată viata este formată doar din alb și negru?

  5. Foarte bine ca a primit mustrare si foarte bine ca s-a lasat de meserie, se vede treaba ca nu o stapanea. Foarte multe cadre didactice nu au ce cauta la catedra. Asa cum la fel de adevarat este ca foarte multi copii sunt tabula rasa…

    1. Vorbiți in necunoștință de cauză. D-‘na Stan este un profesor pe care mulți și l-ar fi dorit să-l aibă. Dansa nu a depăsit informațiile din manual despre cei doi poeți simboliști. Luați manualul si citiți despre lubirea dintre cei doi ,, copii teribili ai secolului 20″. Filmul recomandat nu are nimic obscen. Era doar o recomamdare!
      Cat despre părintele care a reclamat e unul dintre îmbogățiții de carton cu o odraslă trecută pe sus, cu note de 3 la romană. A reușit sa-și pună relațiile lin lupta cu un profesor onest și a căștigat lupta! Scoala insă a pierdut!!!

  6. Societatea noastră a luat-o razna rău, chiar foarte rău.
    Pe vremea “de tristă amintire” chiar se făcea școală. Nu sunt comunist, doar compar binele și răul de atunci, cu binele și răul de acum. Raportul bine/ rău era mai mare atunci. Văd acest aspect zilnic în școli. Atunci erau mai multe valori intelectuale. Azi, nu văd decât o mână de olimpici de talie internațională (cinste lor și cadrelor didactice care îi pregătesc) care sunt meniți să mențină echilibrul învățământului decăzut și câte un elev sclipitor pe ici pe colo. Restul… turmă! Îmi cer iertare puținilor dascăli care pun suflet în ceea ce fac, fără șpăgi, fără scopuri meschine, fără prețuri uriașe la meditații, fără filme “moderne” care nu ajută la nimic.
    Fostei doamne profesor: mai bine recomanda elevilor o carte referitoare la aspectul cultural a celor doi “artiști” de “film”.
    Treziți-vă, societatea ne apune puțin câte puțin fără să ne dăm seama!

  7. Un aspect important al simbolismului este și evadarea în ” paradisuri artificiale”.Asta nu înseamnă că-i invităm pe elevi să consume droguri.Fiecare intelege anumite lucruri în funcție de lărgimea/îngustimea minții.

    1. Oameni buni, vorbiți unii despre copii
      sau generația actuală că nu sunt educați. Cine vreți să-i educe, cine?
      Copii ăștia, generația asta nu sunt copii noștrii?Acuzați profesori, societatea, pe toată lumea dar noi părinți nu avem nici o vina? De ce unii reusesc alții nu și totuși, fac acceasi școală, de ce?

    1. Si totusi n-o sa ajungi niciodata la nivelul Ioanei. Esti o rusine pentru specia umana. Treci la colt sa-ti satisfaci nevoile vitale homofile.
      Este vorba despre un material ce contine informatii transmise in plan secundar, ce nu au ce cauta in educatia unui copil mai ales in cadrul unei institutii de acest gen. Acest specimen trebuia sanctionata grav insa din pacate la fel ca si educatia, legislatia nu mai primeaza de multi ani in aceasta tara.

      1. Au ajuns AURiții (la degete) să-și spună părerea despre educație…

        Bine-ar fi să nu mai ajungă nimeni la nivelul ”Ioanei”, că e muuult sub nivelul mării.

  8. Doamna, ati vazut filmul??? Eu, da! In primul rand, nu este un film „prost, plin de violenta si sex”, este un film despre doi dintre cei mai mari poeti francezi ai tuturor timpurilor. Relatia lor este in plan secundar, nu este subiectul principal al filmului si nu afecteaza cu nimic importanta lor in istoria literaturii. A face un mare caz din asta, a reclama un cadru didactic pentru ca a recomandat un film cotat de CNA „sub 18 ani” este cel putin un gest prostesc intr-o societate care se vrea moderna, incluziva, europeana! Si eu predau Simbolismul la ora si da, le amintesc elevilor de marii simbolisti francezi, nu ai cum altfel!! Da, a fost o epoca a exceselor, da, a fost o poveste scandaloasa a acelor timpuri, insa, sa fim seriosi, suntem in sec. XXI!!! Inca ne gandim, ca in vremea medievala, ca, recomandandu-le elevilor un film cu personaje gay, ii indemnam sa… devina gay??!!! Ce gandire retrograda sa ai, ce lipsa acuta de educatie??? Cata ignoranta si obtuzitate!!! Imi pare rau pentru colega mea de la Turda! Daca am ajuns sa reclamam cadre didactice pentru ca incearca si alte abordari, pentru ca incearca sa le arate elevilor si o alta fateta a literaturii, atunci, we are doomed!!! Sau, cum spunea o alta colega de-ale mele, ne vom resemna cu totii la a fi mediocri educatori de frica de a nu deranja persoane pudibonde sau reclamagii de serviciu!! Din pacate, elevii vor avea de pierdut…

    1. se vede ce generație de elevi “câștigați” avem, în urma recomandărilor progresiste ale cadrelor didactice care subscriu colegei “de-ale voastre” incompetență, abandon, analfabetism, droguri, violență….

      1. Stimata doamna, pe vremea comunismului cand am facut eu liceul, la Literatura franceza ni se recomandau carti mult mai explicite decat aceste mici secvente de film. Dar nu am devenit o generatie de amante, dame de companie, gay etc.
        Si sa stiti ca dv nu sunteti la curent cu acordurile gramaticale, desi nu suna bine “de-ale mele” este corect. Seara buna!

      2. Toate astea au apărut pentru că au văzut un film, nu? (DACĂ l-au văzut).

        Noi lucrăm doar cu materialul clientului. Și mai avem proverbe care descriu perfect situația din școli – poți duce calul la apă, dar nu-l poți forța să bea.

        Școala e deschisă pentru toți, puțini vor să depună un minim efort pentru propria educație. De ce, e clar – au părinți care le bagă în cap ideea că școala e oricum inutilă, și că vor ajunge oameni de succes fără a învăța prea mult. Așchia nu sare departe de trunchi, cred că știți asta.

    2. Un aspect important al simbolismului este și evadarea în ” paradisuri artificiale”.Asta nu înseamnă că-i invităm pe elevi să consume droguri.Fiecare intelege anumite lucruri în funcție de lărgimea/îngustimea minții.

    3. Felicitări ,începuse să mă ia disperarea citind comentariile anterioare ,am crezut că bas nu a mai ramas nici un om cu rațiune și bun simț ,însuși știrea că i sa făcut reclamație unei profesoare pentru recomandarea unei cărți valorase ca și cultură ,a unei cărți despre 2 poeți valoroși ai culturii universale ,m-a lăsat muta ,pe urma mai văd că Doamna Profesoara mai este și mustrată in scris ,de către cine?? De către Ministerul Învățământului ,și parcă nu ar fi destul ,mai citesc și comentariile ,woww

  9. Daca se auzea ca a spus ceva despre gay…sa vezi scandal ..discriminare…homofobie…concediere…desfiintatare totala. Dar daca a recomandat un film in care poetii discutati la ora erau gay ditai tamtamul. Deci, cum ai da-o, tot nu e bun. Erau elevi din clase mari de liceu, nu elevi de gradinita. Cand li se propunea educatie sexuala nu erau ingerasi nestiutori? Penibil.

  10. Parcă… homosexualii aveau niște drepturi… Nu că i-aș agrea, dar nu pot să nu recunosc valoarea oamenilor indiferent de orientarea lor sexuală…

  11. Foarte bine ca a fost reclamata, a recomandat un film prost, plin de violenta si sex. Sufocantele constrangeri ipocrite..e bine ca nu si le mai vehiculeaza in clasa dna profesoara.

    1. Totuși ați avut curiozitatea să-l vedeți?Dacă filmul era permis de CNA pentru cei sub 18 ani de ce nu ar putea niște elevi de liceu să-l vizioneze iar un profesor să-l recomande?De ce ar trebui ca dreptul acesta să fie cenzurat de unii alții de pe aici și aiurea?Cine vă dă dreptul de expertiză?

      1. Aici nu e vorba de expertiza CNA (că e sau nu permis celor sub 18 ani), și nici de expertiza părinților, colegilor profesori, etc.
        Aici e vorba de “expertiza” autorității (directoarei, inspector județean etc) care a judecat și dispus sancțiune “conform legii”.Despre asta este vorba!
        Nu că: -de ce sânt părinții turnători și fac plângeri (adică își exercită drepturile legale conferite de Constituție!)
        Așa zice legea că trebuie sancțiune, asta e, legea e sfântă! Iar “judecata”, dispoziția sancțiunii s-a putut contesta prin “recurs” cum s-a și făcut.
        Nu poți anula drepturile legale ale părinților de a reclama ceva, oricât s-ar dori de către unii,–se poate însă contesta, tot legal, a se face recurs!
        Cât timp e Lege, Constituție, “nu-i tocmeală”!
        Și exact la fel și cu drepturile profesorilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației: Urgent controale la toate after school-urile şi verificate sistemele anti-incendiu, precum şi reacția la alarme / În țara în care eşti luat de nebun dacă respecți reguli, e un miracol că se întâmplă catastrofe doar o dată la cinci ani

“Acest tip de catastrofe arată vina noastră comună, pactul cotidian pe care îl facem cu ‘merge şi aşa’. Şi când vine unul care spune ‘nu, nu merge şi aşa’, i…
Vezi articolul

BREAKING La nivel național se vor închide toate unitățile de învățământ vineri, luni și marți în vederea desfășurării alegerilor, anunță ministrul Educației. În aceste zile profesorii și elevii vor face orele online

Toate școlile își suspendă cursurile fizic timp de 3 zile, înainte și după alegeri, anunță ministrul Educației, Monica Anisie, potrivit StirileProTV. Orele vor continua online, a precizat Anisie. Cursurile din…
Vezi articolul

Universitățile românești, care de acum au responsabilitatea să verifice doctoratele, nu au raportat în doi ani niciun caz identificat de plagiat pentru 73.000 de teze scrise între 1990-2016 – oficiali din Ministerul Educației

Universitățile capătă, prin noua Lege 199/2023, rolul central în verificarea suspiciunilor de plagiat în tezele de doctorat pe care ele le acordă, o schimbare substanțială comparativ cu situația de până…
Vezi articolul

Mesajul pentru profesori, de ziua lor, al ministrului Educației, Ligia Deca: Cele mai mari creșteri salariale din ultimul deceniu, proiectele cu finanțare din PNRR, posibilitatea ca prin aceste proiecte să fie achiziționate și materiale didactice sunt doar câteva dintre inițiativele care se concretizează deja

„Cele mai mari creșteri salariale din ultimul deceniu, proiectele cu finanțare din PNRR care vor schimba fața școlilor din România, posibilitatea ca prin aceste proiecte să fie achiziționate și materiale…
Vezi articolul