Salariile personalului nedidactic și cadrelor didactice auxiliare nu vor fi majorate prin proiectul legii educației, potrivit ministrului Cîmpeanu: Diferența care deja există va fi și mai mare între didactic și nedidactic

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

„În lege nu sunt reglementate salariile nici pentru didactic auxiliar, nici pentru nedidactic. În momentul în care vom obține aceste creșteri salariale, diferența care deja există va fi și mai mare între didactic și nedidactic”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri organizate de PNL Brașov.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat este aceasta este o problemă ce nu poate fi „soluționată la nivelul legii Educației”: „Este o problemă care excede cumva sistemul de educație și la care recunosc că n-am găsit soluție”.

Sorin Cîmpeanu: „Mai avem o mare problemă în sistem. Este singura lege sectorială în care am îndrăznit să avem un articol care să reglementeze salariul în condițiile în care avem o lege a salarizării unitare. Acest lucru s-a făcut forțând la maximum, pe baza unei importante reale a profesiei de dascăl, dar în lege nu sunt reglementate salariile nici pentru didactic auxiliar, nici pentru nedidactic. În momentul în care vom obține aceste creșteri salariale, diferența care deja există va fi și mai mare între didactic și nedidactic. Nedidacticul face parte dintr-o anexă specială a legii salarizării, știți, cu funcțiile comune. Este o problemă care excede cumva sistemul de educație și la care recunosc că n-am găsit soluție. În același spectru se încadrează și răspunsul la întrebarea dumneavoastră atunci când am spus că „ne-ați dat greu”, am vrut să spun că nu am găsit soluție la nivelul legislației din educație, dar este o problemă reală pe care o recunoaștem și care va trebui să fie soluționată. Însă, nu poate fi soluționată la nivelul legii Educației”.

Potrivit Legii educației naționale 1/2011, personalul nedidactic își desfășoară activitatea în baza Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.

Art. 92 alin. (5) din legea menționată anterior stabilește că „salarizarea personalului didactic și a celui didactic auxiliar din unitățile de învățământ de stat se face și în funcție de performanțele profesionale, conform legii..

Personalul didactic auxiliar este format din, conform art. 249 din Legea 1/2011:

Pe prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar

În proiectul lansat în dezbatere pe 13 iulie, aflat în consultare publică până pe 24 august, este prevăzută doar creșterea salariilor pentru profesorii debutanți, numiți în proiect „stagiari”, pentru care este menționat „salariul mediu brut pe economie”.

Articolul 106, alineatul 1 din proiectul de lege prevede că „în conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea cadrului didactic stagiar din sectorul educației se realizează în raport cu complexitatea, responsabilitatea și nivelul studiilor, într-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat”.

Niciun alt salariu nu este prevăzut în proiectul de lege, iar niciun articol nu prevede vreo altă majorare de salarii sau legarea creșterilor pentru stagiari de altele care s-ar putea produce prin efectul acesteia. Cu toate acestea, ministrul Cîmpeanu susține că „atunci când salariul cadrului didactic debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economia națională, raportat la anul fiscal precedent încheiat, toate celelalte salarii din educație vor trebui să crească. Acest lucru urmează să se întâmple din septembrie 2023”. – detalii aici

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
„Toate salariile din Educație vor trebui să crească din septembrie 2023”, anunță ministrul Educației, dacă legile propuse vor intra în vigoare: Sunt convins că vor fi adoptate anul acesta / Proiectul legii prevede creșterea unui singur salariu, cel al profesorului stagiar
Exit mobile version