„Toate salariile din Educație vor trebui să crească din septembrie 2023”, anunță ministrul Educației, dacă legile propuse vor intra în vigoare: Sunt convins că vor fi adoptate anul acesta / Proiectul legii prevede creșterea unui singur salariu, cel al profesorului stagiar

20.637 de vizualizări
Foto: Simion Mechno – Agerpres Foto
Toate celelalte salarii din Educație vor trebui să crească, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care condiționează acest lucru de adoptarea proiectelor de legi ale Educației. Într-un interviu la Antena 3, Cîmpeanu a declarat că „sunt convins că vor fi adoptate anul acesta”, iar despre majorarea salariilor a precizat că „acest lucru urmează să se întâmple din septembrie 2023”.

În proiectul lansat în dezbatere pe 13 iulie, aflat în consultare publică până pe 24 august, este prevăzută doar creșterea salariilor pentru profesorii debutanți, numiți în proiect „stagiari”, pentru care este menționat „salariul mediu brut pe economie”.

Articolul 106, alineatul 1 din proiectul de lege prevede că „în conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea cadrului didactic stagiar din sectorul educației se realizează în raport cu complexitatea, responsabilitatea și nivelul studiilor, într-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat”.

Niciun alt salariu nu este prevăzut în proiectul de lege, iar niciun articol nu prevede vreo altă majorare de salarii sau legarea creșterilor pentru stagiari de altele care s-ar putea produce prin efectul acesteia. Cu toate acestea, ministrul Cîmpeanu susține că „atunci când salariul cadrului didactic debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economia națională, raportat la anul fiscal precedent încheiat, toate celelalte salarii din educație vor trebui să crească. Acest lucru urmează să se întâmple din septembrie 2023”.

În proiectul de lege se fac trimiteri pentru salarizarea personalului la actuala Lege a salarizării 153/2017, care nu a fost aplicată în învățământ din 2020. A existat o creștere de circa 4% la începutul anului, însă majorările de 16% care ar fi trebuit să aibă loc încă din 2020 pentru toți cei din Educație, au fost amânate.

Pe 13 iulie, în ziua aprobării în Guvern a noilor proiecte de lei, în primă lectură, ministrul anunța creșteri salariale de 43%.

În plus, proiectele de legi nu conțin indicatori de performanță pentru salarizare. Asta deși încă din ianuarie 2021 ministrul Educației vorbea despre salarizarea pe bază de performanță a profesorilor, indicând ce ar putea însemna această performanță: „Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță”. „Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10”, spunea ministrul.

Declarația integrală făcută joi seara pe tema bugetului Educației, a impactului bugetar și a salarizării:

Sorin Cîmpeanu: „E nevoie de resurse pentru educație. Aceste legi ale Educației au un impact bugetar de 90% față de investițiile în educație de acum. Iar acum, când vorbim, fără să luăm în calcul până PNRR, investițiile în educație sunt 41 miliarde de lei – 30 de miliarde bugetul Ministerului Educației și 11 miliarde alte bugete. Impactul acestor noi legi ale Educației este bazat, în situația de acum, pe 90% (n. red. creștere). 90% înseamnă 77 miliarde lei de la 41 miliarde, sumă care este necesară în anul 2027, când toate măsurile prevăzute de acest pachet legislativ ar trebui să fie finanțate. Va fi un impact major încă de la 1 ianuarie 2023, pentru că sunt și măsuri care intră, conform acestor legi, dacă vor fi adoptate și sunt convins că vor fi adoptate anul acesta, vor trebui să aibă acoperire bugetară încă din 2023.

Moderator: Ce îmi spuneți este că dați un semnal să fie bani pentru educație și chiar dacă nu se vor mări anumite pensii?

Sorin Cîmpeanu: Nu am spus asta, nu pun în balanță. Eu, ca ministru al Educației, lupt pentru bugetul Educației.

Moderator: Apropo de asta, 10% trebuie să tăiați și dumneavoastră din buget? Nu vi s-a cerut de la Ministerul de Finanțe?

Sorin Cîmpeanu: Nu, nu. Ministerul Educației are o execuție bugetară de 100% de primele șase luni. Ministerul Educației a prezentat Ministerului de Finanțe, argumentat, solicitări pentru rectificare pozitivă și sunt convins că va fi rectificare pozitivă și nu va fi tăiere de 10%. La Educație nu ai de unde să tai.

Moderator: Dar ai de unde să pui, de exemplu la salariile profesorilor, credeți că lucrul acestea se poate întâmpla?

Sorin Cîmpeanu: Este pentru prima oară când o lege sectorială are un amendament care se referă la salarizare, este vorba despre salarizarea profesorului debutant, care trebuie să fie făcută la nivelul salariului mediu pe economie națională. Dacă nu înțelegem acest lucru, toate celelalte măsuri sunt degeaba, pentru că Educația fără profesor este imposibil de realizat. Atunci când salariul cadrului didactic debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economie națională, raportat la anul fiscal precedent încheiat, toate celelalte salarii din Educație vor trebui să crească. Acest lucru urmează să se întâmple din septembrie 2023.

Moderator: Adică abia peste un an.

Sorin Cîmpeanu: Nu, anul viitor, nu peste un an.

Moderator: Exact, de acum într-un an.

Sorin Cîmpeanu: Dacă legea va fi adoptată în această formă, iar eu voi face tot ce pot și cei care susțin educația sunt convins că vor face tot ce pot să fie adoptată în această formă, cel puțin în punctele esențiale precum salarizarea, impactul creșterilor salariale la nivelul impactului întregii legii este de 25%, doar 25%. Trebuie să intre în vigoare încă de anul viitor, dacă intră din septembrie înseamnă că din 25% avem doar patru luni din cele 12 luni, deci este un impact bugetar gradual pentru unele măsuri. Este un impact bugetar care intră de la 1 ianuarie, cum ar fi bursele elevilor.

Bursele elevilor, care în anul 2020 au fost 270 de milioane de lei, în 2021 au fost 540 dublu plus 115 milioane la rectificare, anul acestea sunt 1,32 miliarde, iar conform acestei legi sunt 2,7 miliarde. (…) Este o creștere de 10 ori față de 2020 a burselor elevilor, este un impact bugetar ce intră din prima. Dacă nu găsim nici acum resursele necesare pentru a finanța Educația, înseamnă că tot ceea ce declarăm noi public, noi toți, vizavi de importanța Educației, este o simplă butaforie”.

Context: Personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Guvernele Orban și Cîțu au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020. Începând cu luna ianuarie 2022 a fost acordată o creștere de circa 4,5% pentru salariile profesorilor, potrivit declarațiilor oficiale. Suma reprezintă o pătrime din diferența rămasă între salariul actual și cel din grila de salarizare. Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad, în anul 2022.

Reamintim că Guvernul României a prevăzut pentru finanțarea Educației 2,4% din PIB până în 2070, potrivit Programului de convergență aprobat și trimis la Comisia Europeană, asta deși în programul de guvernare Executivul se angaja să susțină 6% din PIB până în 2024.


29 comments
  1. Buna seara! Cred ca adevarul este altul si din pacate este unul crunt. Dl. ministru isi joaca ultima carte (pentru a ramane la minister). Va promite nenumarate beneficii in stanga si dreapta (elevilor, parintilor, profesorilor, etc) pentru a trece aceasta “lege”. E posibil sa reuseasca si asta doar din cauza naivitatii celor care tac si nu iau atitudine. In tot acest timp cat a fost ministru nu s-a implicat cu nimic in educatie (de fapt a schimbat structura anului scolar si a scos lucrarile semestriale deoarece elevul nu mai are nevoie de recapitularea materiei), iar acum spera sa iasa din anonimat cu fel si fel de minciuni. Cred ca ne meritam soarta deoarece nu am facut nimic sa-l dam jos. Mi-e tare frica ca schimbarile astea ne vor duce si mai jos decat suntem. Propun sa luam atitudine incepand cu 1 septembrie pentru a nu ne parea rau mai tarziu.

  2. @moskva: nu, nu am fost proasta clasei, dar uitați-vă în jurul vostru și o să vedeți că tot mai mulți părinți adoptă homeschooling. Vrei niște exemple elocvente: Sanda Ladoși, Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, care și-au dat seama, că profesorii nu prezintă credibilitate și au preferat să îi educe acasă

    1. Ce să zic! Mi-ai dat o mulțime de nume reprezentative. Dacă ei au ales homeschooling înseamnă că toți ceilalți sunt proști. Eu zic să latri la altă poartă și să îi lași pe profesori în pace. În fond, muncesc cu materialul clientului.

    2. In primul rand ai dat niste exemple…zici ca-s diplomati sau profesori universitari. In al doilea rand, Sanda Ladosi si i-a lasat acasa temporar in pandemie deoarece avea viata de artist si erau cand online, cand fizic si ii era greu, apoi a spus ca vor reveni la scoala. Copilul-cheie pentru care Dana Nalbaru a decis homeschooling este baietelul, care are ceva asemanator cu Asperger, avand o inteligenta peste medie si o fobie sociala. Asa ca au decis pentru toti sa stea acasa, ca era greu sa se imparta cu unul nu si doi da. Nicaieri nu e mentionat ca-s profesorii prosti si de-aia. Asa ca revino-ti si in plus, vezi ca te asteapta si sanctiuni conform legii daca nu duci copilul la scoala. Nu e cum ti se nazare tie, e cum spune in lege: gratuit si obligatoriu pana la 10clase.

      1. Da, va merge la școală, dar nu la școală de stat și probabil nu în România, pentru că, așa cum spune și soprana Angela Gheorghiu, care are mare dreptate, România nu oferă nimic, doar vrea să primească și atât

  3. Pentru Oana și alții ca ea care cred că în învățământ e numai lapte și miere! chttps://m.zf.ro/opinii/razvan-botea-zf-starea-reala-a-invatamantului-din-romania-iti-21032062 Ce ipocrizie! Cum poți să afirmi că salariile vor crește din 2023, când ele trebuiau mărite din 2020! Nu mai publicați astfel de știri! E o bătaie de joc la adresa profesorilor! Trăiți voi, cei care veniți cu astfel de inepții, cu un salariu de mizerie!

  4. Acestă doamnă Oana nu prea știe pe ce lume se află. Din nefericire realitatea este alta, iar eu după 26 de ani de activitate la catedră și având gradul 1, adică ( pentru doamna habarnistă spun) salariul maxim în învățământ, primesc lunar salariul net de 4125 ron.
    O rog frumos pe acestă minunată HABARNISTĂ să vină să predea o lună la noi la liceu.

  5. Mi ar fi rușine sa promit mariri in contextul in care nici legea actuala nu e respectata. Sa ademenesti asa proprii supusi ca demult numai poate fi vorba despre altceva decat despre executare in invatamant..e penibil.

    1. Frustrata Oana, nu mă interesează manipulările unora sau altora. Ai negat evidența salarizării și ți-am răspuns. Nu deturna discuția. A generaliza, din câteva exemple, cum faci de fiecare dată, asta da, este într-adevăr manipulare.

      PS Nu se așteaptă nimeni la salarii mari din septembrie 2023. Ce nu pricepi tu și restul frustraților este că subsalarizarea diluează pe zeci de ani calitatea corpului profesoral, niciun tânăr absolvent de universitate nedorind să lucreze pe 2.500 de lei. Așteaptă și ai să vezi peste 10-20 de ani profi de valoare! Cam complicat de priceput, nu-i așa?

      1. Până și domnul profesor Adrian Cioroianu, a zis clar că: “O bună parte dintre profesori sunt la fel de analfabeți funcțional ca elevii”

  6. @Mircea: nici în septembrie 2023, nu veți avea salariile mărite, așa că să vă mulțumiți cu ce aveți acum

  7. Toate salariile profesorilor trebuiau să crească de la 01 septembrie 2020! Ce veste minunată că vor crește din 2023!!!

  8. Bine ca de nedidactici nu intereseaza pe nimeni….adica ingrijitorii nu beneficiaza de nici un leu in plus de 3 ani de zile…la ei nu s-a scumpit nimic?ce ziceti domnule ministru???

    1. Asa este despre noi îngrijitorii nu vorbește nimeni la noi totul e ok veniți voi și faceți curatenie și vedeți ce lasă copii în clase cocina de porci și pe deasupra mai suntem și luați la mișto rușine sa va fie numai despre salariile profesorilor vorbiți și prostii sa vina din urma sa va strângă mizeria ar trebui lăsați asa măcar o săptămână fără curatenie sa vadă toată lumea cum e fără un ingrijitor rușine sa va fie.

      1. Toți tra sa aibă salarii ok indiferent de meserie, dar ce ziceți de faptul ca la mine în cabinet femeia de serviciu nu întra sa spele decât dacă am inspectie!!!!! De abia duce gunoiul o data pe sapt și și atunci se plange ca de ce manca copiii, ar vrea sa stea 30 de copii 7 ore nemâncați ca să nu aibă ea gunoi????!!!!!! Anul asta mi am dat gradul întâi deci dc nu mai am inspecții ciuciu spălat o data pe an!!!! Nici în vacante nu are timp, are mult de stat la povesti!!!! Sa o vexi ce spala la șefi și la dragutele ce o parasc la director!!!! Eu dc s cumsecade și o las cand poate sărmana, mi am cumparat mop și mi fac singura când apuc!!!!! Eu dc am ore la 8 clase predau la toate 8, nu doar la alea care ma parasc dc chiulesc!!!!! Femeile de serviciu din scoli majoritatea își fac treaba pe sărite cu comentarii și în batjocura!!!!

  9. Si iata promisiunea populista pentru promovarea unei legi facute de rectori-politicieni pentru rectori-politicieni. Cate mandate vor, cumul de functii (ciudat ca totusi s-a prevazut suspendarea pentru cei care sunt numiti ministri), stergerea plagiatelor si altor abateri de la etica universitara, crestetea diferentelor sociale in sistemul de invatamant, politizarea invatamantului (si mai mult decat pana acum). Si multe, multe alte. Iar evident, proiectul de lege privind invatamantul superior va primi aplauzele Consiliului National al Rectorilor, partener de dialog cica. Ar fi culmea ca cei direct avantajati de noua lege sa fie impotriva adoptarii ei. Jalnic, dar si destept sa consulte opinia publica in plina vara. Gandindu-se la concedii, cine sa fie atent la proiecte de lege!?

  10. Toate salariile din educație trebuiau să atingă nivelul maxim din grila de salarizare de trei ani! Niste nemernici cărora nu le pasa de calitatea întregului sistem de învățământ, ci doar de școlile de fițe in care își trimit copii (acolo profesorii au gradații de merit și fac meditații la greu), au considerat că profesorii pot și plătiți în bătaie de joc. Calitatea actului educațional a scăzut, dar rezultatele s-au dres, din pix și din subiecte aerian de ușoare, ca să dea bine la recolta la hectar!
    Nu poți obține calitate cu oameni plătiți în bătaie de joc! Apropo, cred că profesorii de la tara sau din liceele obișnuite muncesc poate mai mult decât cei din școlile de fițe, dar nu pupa gradatii de merit sau meditații! Dar ce contează, copii conducătorilor sa o duca bine, pentru ceilalți e loc destul la sparanghel, căpșuni, in construcții etc.

    1. Dar de ce trebuie sa recunoastem noi ceva? Grila e publica, e la un click distanta pe net. Daca eu cu 15 ani ca titular iau 2700 in mana cu dirigentie, norma de hrana si sporul de suprasolicitare, cam cat cezi ca are un profesor de mult? Ti-ai cpnstruit in propriul cap niste repere gresite, confunzi categoriile bugetare, nu te informezi din nicio sursa ofociala, normal ca esti plina de frustrari. Stii cum e sa fii umilit pe 2500 de lei dupa zeci de ani de scoala, examene, stres, inspectii? Mi s-a ras in nas la banca dorind sa fac un credit, mi s-a reprosat, ca nu pot spune altfel ca daca vreau credit, la ce mai stau in invatamant? Ca, citez” am angajati de la salubrizare care pot lua credit si voi nu, va meritati soarta, dacs nu faceti greva”. Stii cum e sa auzi asa ceva? Stii cum e sa apelezila IFN-uri ca ultimul rau platnic pentru ca banca te considera client ce ni prezinta siguranta? Stii cum e sa vii de acasa cu acuarele, culori, top xerox pentru elevi care isi iau laptele acasa pentru fratiorii bebelusi flamanzi? Stii cum e sa iti abandonezi orice urma de deminitate in fata unuo director (fost coleg cu tine cu 6 la titularizate) pus politic doar pt.ca trebuie sa mananci, sa cresti copilul? Sa cumperi din banii tai tot: hartie(30 lei un top), numai inceputul anului necesitand 2 pt dosarul personal si unul pt testare initiala si raportari, sa cumperi cartuse de 280 lei si la 20 septembrie sa treci deja la refill, sa cumperi carti si caiete, speciale ca sa ai de pe ce face fise acasa elevilor de pregatitoare ce nu au avut niciodata manual, sa nu to se plateasca naveta, cercuri pedagogice la sute de km, cand a ajuns un drum de 20 km 50 lei dus-intors? Stii cum e ca pentru orice grad, cerc sa te imprumuti la CAR ca sa faci masa cat o nunta? Si sa fii ghiocel la orice chemare a directorilor sau inspectorilor pusi politic? As putea continua, dar nu are nicio valoare efortul meu de a scrie in fata unei persoane atat de plina de ura ca tine fata de profrsori. Nu stiu ce trauma ai avut, dar incrancenarea ta pare patologica. E ca si cum un vaccinist ar vorbi cu peretii cu un antivaccinist.

  11. Vorbe-n vânt. Doar teorie goală. Vor găsi alte motive și nu se vor mări salariile nici în septembrie 2023. Și cum spunea un comentator aici, că salariul unui profesor este de 3650 net, fără dirigenție, eu, una, nu cred așa ceva. Salariile sunt mult mai mari, cu toate că unii profesori, vin la școală doar ca să își ia salariul, fără a acorda nici cel mai mic interes pentru elevi și pentru materia predată la clasă, dar profesorii nu vor recunoaște niciodată ce salarii au, doar vor începe cu vociferările și vor face greve, că vezi doamne ce salarii mici au ei.

    1. Frustrata Oana trăiește cu spaima zilnică a salariilor mari din învățământ.

      Debutant, salariu net: sub 2.500. Perspectiva: în jur de 4.200 după 25 de ani, cu toate gradele didactice obținute, acesta fiind și maximul, fiindcă după 25 de ani nu se mai prevede nicio majorare.

      Acum ai priceput tanti?

      PS În continuare te așteptăm printre noi. Hai că poți!

  12. Minte cum respiră.
    Creșterea salariilor a fost prorogată.
    Din septembrie ar urma să se dea 5% din restanțele de plată amânate 5 ani.
    Acesta creștere este de maxim 100 de lei dar in medie nu depășește 30 lei.

    Noua ,,lege,, nu aduce creșteri salariale ci promisiuni.
    Promisiuni care dacă se îndeplinesc vor crea un decalaj între debutanți si ceilalți in sensul că un profesor cu 20 de ani vechime, doar cu normă de predare (fără dirigenție sau alte sporuri) nu va încasa 3650 net.

  13. Atâta vreme cât salariile din educație sunt prinse în marea schema a legii “unitare” (cea care ii favorizează pe unii dintre cei “aleși” și care-i evita pe alții, lăsându-i să-și decidă singuri salariile din propria ograda), modificarea anunțată pompos de către ministrul educației nu se va putea realiza fără o creștere similară a tuturor celorlalte salarii din sistemul bugetar. Desigur, marii câștigători nu vor fi profesorii, ci “aleșii” și cei care lucrează pentru aceștia. Pentru ca, în baza legii curente, creșterea nu se poate realiza decât prin majorarea valorii de referință, unica în legea 153/2017.

    Si, ca veni vorba despre salariile “unitare”: dacă legea, cu același nume, a guvernului Boc ar fi fost implementată pana la capăt, în acest moment salariile din educație ar fi fost mult mai mari…

    1. Salariile ar fi fost mult(?) mai mari, iar școlile mult mai puține. Boc a fost o altă catastrofă de prim-ministru, dar românașu’ are memoria scurtă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Personalul din învățământ a dat un exemplu întregii societăți, vaccinându-se într-o proporție dublă față de ținta la nivel național, anunță ministrul Educației: De luni peste 2,8 milioane de elevi merg fizic la școală

Personalul din învățământ a dat un exemplu foarte bun întregii societăți, vaccinându-se într-o proporție dublă față de ținta anunțată de premierul României pentru data de 1 iunie, potrivit declarației ministrului…
Vezi articolul

Consilierul prezidențial pe Educație: Președintele Iohannis va discuta cu partidele și guvernul pentru ca orice viitoare lege a Educației să aibă la bază rezultatele proiectului ‘România Educată’

Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta în următoarele 3 luni cu partidele și guvernul pe marginea proiectului “România Educată”, care urmează să fie lansat miercuri, 5 decembrie, a declarat consilierul…
Vezi articolul

Educația și teatrul: Copiii bruscați de educatoare să facă liniște în sală nu pot răspunde creativ în relație cu actorii – Adrian Tibu, Festivalul Tânăr de la Sibiu

Copiii împrumută din atitudinea educatorului, atunci când sunt aduși la teatru cu școala sau cu grădinița. Dacă profesorul “e o persoană deschisă și prietenoasă, vor răspunde liber și creativ, chiar…
Vezi articolul