Formarea profesorilor în robotică, inteligență artificială și verificare formală, dezvoltată într-un proiect inovator de Universitatea de Vest din Timișoara (P)

3.067 de vizualizări
Foto credit: Universitatea de Vest, competiție robotică
Luni, 18 decembrie 2023 a avut loc deschiderea oficială a proiectul „AiRobo: Artificial Intelligence based Robotics”, proiect european Erasmus+ Parteneriate de Cooperare pentru Învățământ Universitar (KA220-HED-000152418).  Pentru proiectul ce va avea o durată de trei ani, UVT a atras fonduri europene de 400.000 euro. Robotica și inteligența artificială sunt domenii în creștere rapidă, cu o dezvoltare puternică, așteptată în viitor în diferite domenii.

Robotica bazată pe inteligență artificială are potențialul de a îmbunătăți educația, oferind studenților experiențe de învățare adaptate și captivante. Roboții pot servi ca asistenți de învățare, oferind feedback, răspunzând la întrebări și conducând elevii prin cursuri. De asemenea, își pot adapta instrucțiunile la stilul de învățare, viteza și preferințele fiecărui elev, făcând procesul de învățare mai reușit și mai eficient.

Materiale de suport didactic

Proiectul AiRobo este un proiect inovativ, axat atât pe cercetare, cât și pe instruirea cadrelor didactice în domeniile: roboticii, inteligenței artificiale și a verificării formale. În cadrul proiectului, va fi elaborat un set cuprinzător de materiale de suport didactic: cartea AiRobo, șapte aplicații robotice în diferite domenii (trei dintre ele sunt adresate persoanelor cu dizabilități și migranți), instrumente și tutoriale video; precum şi publicaţii ştiinţifice la conferințe internaționale. Aceste materiale vor fi utilizate ca suport în procesul de predare a cursurilor la universitățile partenere și chiar și în alte universități din lume.

În cadrul proiectului va fi realizată o rețea colaborativă între UVT și Universitatea Macedonia (Thessaloniki, Grecia), Universitatea Catolică Eszterhazy Karoly (Eger, Ungaria), Universitatea RWTH (Aachen, Germania), Universitatea Lorraine (Metz, Franța).

La evenimentul de deschidere au participat rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, și managerul de proiect, conf.univ.dr. Isabela Drămnesc, de la Facultatea de Matematică și Informatică a UVT, alături de cadre didactice, studenți, cercetători și invitați.

UVT și universitățile partenere au pornit conceperea acestui proiect un studiu despre nevoile studenților și cadrelor didactice, dar și cu companiile despre nevoile de pe piața muncii: 90% dintre studenți respondenți consideră că robotica va crește foarte mult în viitor și sunt interesați să participe la cursuri de robotică și de aplicare a roboticii în inteligența artificială și verificării formale. Cadrele didactice din universitățile partenere consideră că au nevoie de instruire făcută de experți care să-i instruiască pentru a preda cursuri de robotică, să poate introduce noi cursuri și programe de studii atractive pentru studenți și aplicații practice ale noțiunilor teoretice.

Formarea cadrelor didactice va conține, pe lângă cele trei domenii principale robotică, inteligență artificială și verificare formală, și module de metode noi de predare, centrate pe studenți, astfel încât să poată fi adresate probleme din viața reală, de mare interes pentru studenți.

De la 0 la expert este deviza sub care va fi dezvoltată cartea AiRobo, materialul didactic din cadrul proiectului, care va conține tutoriale și video cu proiecte de construcție roboți. (…) Verificarea formală este importantă deoarece atunci când vorbim de roboți care interacționează cu oamenii, trebuie să ne asigurăm că aceștia nu dăunează, nu fac rău în niciun fel“, subliniază managerul de proiect, conf.univ.dr. Isabela Drămnesc, Facultatea de Matematică și Informatică a UVT.


4 comments
  1. Eu am mai făcut cursuri de robotică la politehnică, cursuri fără credite, deci doar din pasiune și apoi am făcut un grupuleț pe școală ” Little Future Robots”. As participa cu drag la curs. Nu am primit nici un opțional pe școală sau un punct de credit, deci dacă ești interesat de normă didactică sau alte avantaje , nu prea ajută.

  2. specialiștii pe robotica și ai sunt plătiți cu de la 2000 de euro in sus , pentru ce ar sta la 3300 de roni salariul debutantului ??
    voi santeti pe alta planeta
    in plus acestea sunt cunoștințe de inginerie și informatica care se sprijină pe fizica și matematică , ce sa invete un copil care nu are bazele nici măcar la nivel de anul 1 de facultate tehnica
    e doar joaca și pretext de cheltuit fonduri .
    roboții se învață la facultatea de robotica .
    inteligenta artificiala este curs de anul 3 la fac de informatica , tocmai pt că se bazează pe alte discipline
    ce propuneți voi nu are sens.

  3. O poveste: implica ca intr-un curs “condensat” poti sa devii “expert”. Ce se intampla cu cei care studiaza ani si ani de zile oricare dintre acele domenii? Ei ce sunt?

  4. ”Formarea profesorilor în robotică, inteligență artificială și …”

    Fooooate drăguț! Și după formare cum o să predea profesorii formați disciplina (robotică?) respectivă? Intreb și eu că in curriculum (trunchi comun) nici vorbă de așa ceva!

    O să ziceți: fă dom’le un opțional și ai rezolvat. Pe bune??? Asta e soluția națională? Păi n-o să avem loc de (de ex) ”Istoria holocaustului” – alt opțional dar de data asta IMPUS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulări tehnice ale simulărilor pentru Evaluarea Națională și BAC 2024, organizate în școli, joi, 1 februarie, de la ora 10, fără subiecte reale și fără participarea elevilor – document

Joi, 1 februarie, de la ora 10, se vor organiza simulări tehnice ale simulărilor pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 cu toate centrele de examen, potrivit unei adrese a Centrului…
Vezi articolul

Salariile din învățământ, în pericol să nu ajungă la timp la angajați, anunță sindicatele profesorilor. Acestea cer Ministerului Educației să publice contractul cu firma care asigură aplicația de salarizare și sumele plătite acesteia în ultimii 10 ani

Există riscul ca angajații din învățământ să nu primească salariile la timp susțin cele două mari federații sindicale din Învățământ – FSE Spiru Haret și FSLI. Într-un comunicat, comun reprezentanții…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu: Se introduce pentru prima oară învățământul dual în sistemul universitar, ca formă de învățământ – propunere din noua legea a Educației pentru învățământul superior

Sorin Cîmpeanu a precizat că ar putea fi introdus în viitoarea lege a Educației pentru învățământul superior „învățământul dual în sistemul universitar, ca formă de învățământ”. Declarația a fost făcută…
Vezi articolul

Universitățile pot înființa societăți comerciale și consorții duale, după ce Guvernul a aprobat în termen record prin ordonanță de urgență modificări la legea actuală a Educației, copiate din proiectul de lege Cîmpeanu

Guvernul a aprobat în termen record, prin ordonanță de urgență (OUG), modificări la legea actuală a Educației, astfel încât universitățile să poată înființa societăți comerciale și consorții de învățământ dual,…
Vezi articolul

(P) Prima facultate de Psihologie și Științe Cognitive, cu predare interdisciplinară și exclusiv în engleză, a fost lansată de Universitatea din București și a început admiterea. Cofondatorii programului sunt profesorii Mircea Dumitru și Dragoș Iliescu

Universitatea din București lansează primul program de licență în Științe Cognitive, exclusiv în limba engleză. Este primul program interdisciplinar la nivel de licență, co-fondat de profesorii Mircea Dumitru și Dragoș…
Vezi articolul