VIDEO Cîmpeanu, despre salariile profesorilor: Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10

23.576 de vizualizări
Foto: gov.ro
Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la Digi24 că aceste creșteri pe care le va propune să fie oferite profesorilor din fondurile viitorului Plan de Redresare și Reziliență trebuie date pe anumite criterii de performanță.

Cîmpeanu a declarat zilele trecute că va insista pe creșterea componentei cheltuielilor de funcționare a școlilor din constul standard per elev, care în opinia sa nu s-a majorat suficient în raport cu dublarea componentei pentru dsalarii în ultimii patru ani. După ce în urmă cu o zi declara că “prioritate am să dau cheltuielilor de funcționare a școlii”, Cîmpeanu a introdus în discurs o majorare salarială pe bază de criterii de performanță, plătită din fonduri europene.

Sorin Cîmpeanu: “Voi susține ca din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să poată fi acordate creșteri salariale în domeniul Educației, și un criteriu care mi se pare corect este acela al performanței. Performanța judecată nu neapărat prin excelență, nu elitismul, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 (cinci) la nota 6 (șase), decât să-l duci de la nota 9 (nouă) la nota 10 (zece).”

Moderator: Deci veți ține cont și de asta, nu doar de profesorii care dau olimpici, profesorii care duc copiii la concursuri internaționale. Vă veți gândi și la profesorul din comuna X care are o mână de elevi, adunați de multe ori din 3-4 clase și pe care îi ține în școală, de exemplu?

Sorin Cîmpeanu: “Două lucruri: eu sunt absolvent de clasă de matematică fizică la colegiul Național Sfântul Sava. Sunt colegii centenarei, care trebuie să ținute, sunt elitele României, dar mult mai mult decât Colegiul Sfântul Sava și colegiile centenare, trebuie ajutate școlile din mediul rural. În anul 2014 când am preluat Ministerului Educației, pentru prima dată, veneam din învățământul universitar, avem cunoștințe minime spre foarte puține despre sistemul preuniversitar, am insistat în primele luni să merg în toate județele țării și să văd cele mai năpăstuite școli. Am văzut școli pentru care, înainte să fi mers acolo, puteam să bag mâna în foc că nu mai există în România. Sunt convins că mare parte din populația României nu-și imaginează câtă nevoie și câte inechitate există între urban și rural .

Moderator: Ați stabilit cam cat la sută din salarii va fi această componentă de performanță?

Sorin Cîmpeanu: Nu, este cu totul și cu totul prematur, este doar o idee. Mâine vom avea discuții la Ministerul Educației cu toate sindicatele din învățământ, apoi vom avea discuții cu asociațiile de elevi, cu asociațiile de părinți, cu asociațiile de studenți și mai apoi vom avea discuții și cu rectorii. Deci cu siguranță cu sindicatele asta va face parte de pe agenda discuțiilor, vom vedea care este numitorul comun. Sunt convins că vom găsi soluții. După ce vom găsi soluții voi fi nevoit să lupt pentru ele

Moderator: Chiar dacă e prematur, v-ați gândit cine să facă această evaluare ca să nu fie interpretabil? Că profesorul X a primit poate pe ază de prietenie sau pe bază de simpatie sau pe o altă bază incorectă și profesorul Y, care poate și el în opinia celelalte tabere face performanță nu va primit nimic?

Sorin Cîmpeanu: Răspunsul pe care vi-l dau intră sub incidența răspunsului precedent, din perspectiva căruia echitatea este un lucru pe care doresc să-l încurajez. Echitatea inclusiv la acordarea acestor creșteri salariale. Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, dacă îmi permiteți un termen. Ele trebuie să fie date pe anumite criterii. Acele crește procentuale de salariu nu au de-a face cu echitatea. În același subiect intră și concursurile pe care doresc să le organizez pentru inspector școlar pe care doresc să le organizez mai apoi pentru directorii de școli”.

Reamintim că PNRR este planul României de atragere a fondurilor de urgență de la Uniunea Europeană, are o valoare totală de 30,4 miliarde euro și, conform programului de Guvernare, 6% din aceste fonduri vor fi alocate pentru Educație.

Sorin Cîmpeanu a anunțat de la Guvern, în briefing de presă cu premierul Florin Cîțu, că salarizarea profesorilor în funcție de performanță a fost discutată la Guvern: “există posibilitatea să introducem o componentă salarială de motivare în funcție de performanță, prin PNRR“.

După ce PNRR conținea inițial o alocare de 1,05 miliarde de euro pentru Educație, din care 500 milioane euro erau destinate colegiilor centenare din România, Cîmpeanu spune acum că fondurile s-au dublat și că banii se vor duce mai multe către școlile din rural.

Anunțul ministrului vine în contextul în care cadrele didactice ar fi trebuit să primească o creștere salarială de 16% la 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, care a modificat Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.

Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toți salariații din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a salariilor cu ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018.

Premierul Cîțu a anunțat că salariile angajaților în sistemul de stat vor fi înghețate în 2021.

Foto: gov.ro


9 comments
 1. Pentru performanta se salarizeaza atunci cand salariul net este mare, ca de exemplu la medici.
  Dar profesorilor, dați-le întâi un salariu mai mare decât măcar o treime din salariul unui medic și abia apoi faceți diferențierea după performanta (ce înțelegeți dvs prin performanta… Ca din elev care nu are chef de învățătura, nu faci în veci elev care progresează)

 2. După o “carieră didactică” de 33 de ani, cu toate gradele luate, nu date(!), câştig salariu OTOVA cam cât ia ultimul din organigrama unui hotel de 2 stele, recte portarul/ spălătorul de vase. Faptul că muncesc de plăcere e un plus.Că am facturi de plătit…e un dat.Cine naiba m-a pus să mă nasc şi să mă fac învățătoare??? Domnul ministru ştie…cum îl cheamă? Mă cam îndoiesc. Otova.

 3. Vorbește și dă sfaturi un traseist politic de dragul funcțiilor și veniturilor(vezi prof.univ.,rector,preș.Cons.rectorilor, parlamentar,m(s)inistru,adjunctul lui…Cumpănașu…!!! Ăsta mai are timp de dormit!? Cred că doarme în,,toate funcțiile/pozițiile”. BANI SĂ VINĂ!!

 4. Vorbește și dă sfaturi un traseist politic de dragul funcțiilor și veniturilor(vezi prof.univ.,rector,preș.Cons.rectorimorale, parlamentar,m(s)inistru,adjunctul lui…Cumpănașu…!!! Ăsta mai are timp de dormit!? Cred că doarme în,,toate funcțiile/pozițiilor. BANI SĂ VINĂ!!

 5. Domnul ministru fie este cu capul in nori fie nu stie: pe baza criteriilor de performanta se acorda gradatiile si salariile de merit.
  La ce performanta sa ne asteptam cand invatamantul e finantat “per capita”? Adica iei atatia bani cati elevi ai, nu pentru cat de buni absolventi sunt. Statul roman doreste analfabeti cu diplome.

 6. Cand e vorba de dat, VORBE, ca toți politicienii de fapt.
  Ca daca ar fi unitate , cadrele didactice nu ar încheia situația pe primul semestru.
  De unde unitate daca unii sunt in sistem pe pile,, spărgătorii de greva”.

  1. Nu m a contactat sindicatul de pe 7 martie 2020. Daca m ar consulta as vota greva fara sa clipesc. Deci…sindicatele dorm…nu am fost intrebati de sanatate de atatea luni macar o litera, o instiintare, un raport, un chestionar, o lista. NIMIC.

 7. “Otova”? Adică salariul “de bază” normal e otova? Acesta nu există la nivelul necesar! Stimulentele materiale trebuie să fie separate de salariu și doar acolo unde eforturile care se fac chiar se pot vedea: a face naveta la sat de la oraș, a locui la țară deși s-a născut la oraș….A da case unor familii de profesori eventual.. Astea sunt de făcut.In rest nu există criterii obiective, iar cele actuale, se știe că sunt formale. Tinerii de care are nevoie învățământul nu sunt atrași nici de salariu, nici de modul în care au de intrat în sistem. În primul rând salariul de bază corect aduce profesioniști buni. Ei vor fi buni și pentru performanță și pentru rezultate optime. Pentru că nivelul mediu este cel care trebuie ridicat nu prin procedee de excelență ci prin cultură generală asimilată și dublată de o educație care duce la persoane responsabile și capabile nu doar de performanțe ci și de calitatea umană, cetățenească. Un bun instalator, și un bun electrician dar și un bun matematician sau artist, care are cultură generală bună dar și atitudinea umană de înaltă conștiință! De asta e nevoie! Și vom ști că ei există când școlile au cu totul alt sistem de funcționare, de management, decât cel de acum: politizat și centralizat.

  1. Ce stii tu? Esti un ignorant. Profesorul e un bautor la carciuma otova cu toti de acolo. 🙂 Ce mai vrei de la asemenea conducatori?? Otova am predat toti ca fraierii pe salarii micsorate, sporuri la nivel de 2016 si resurse personale. Otova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Fundația Orange

Copiii pasionați de tehnologie sunt invitați să creeze animații în competiția națională SuperCoders #10 – povestea creată în Scratch poate lua viață pe ecran până pe 19 noiembrie

O nouă ediție a programului SuperCoders de programare vizuală pentru copiii cu vârste între 10 și 14 ani a început și așteaptă înscrieri până pe 19 noiembrie. Elevii pasionați de…
Vezi articolul

Inspectoratul școlar al Municipiului București schimbă fără să anunțe condițiile de înscriere la Titularizare 2024 pentru profesorii suplinitori: Cere adeverințe de nesancționare pe ultimii 6 ani, față de doar 2 ani, cât stabilise Ministerul Educației

Inspectoratul școlar al Municipiului București (ISMB) le cere profesorilor suplinitori care se înscriu la Titularizare 2024, adeverințe de nesancționare pe ultimii 6 ani, deși Ministerul Educației a stabilit un termen…
Vezi articolul