VIDEO Ministrul Educației, despre creșterea salariilor pentru profesori: Prioritate am să dau cheltuielilor de funcționare a școlilor

10.152 de vizualizări
Foto: gov.ro
“Nu neg importanța creșterilor salariale, există și o lege în acest sens, dar prioritate am să dau pentru celelalte cheltuieli”, a declarat marți seara ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Realitatea TV. Acesta a explicat că vrea să crească componenta de cheltuieli pentru școli din costul standard pentru elevi, cea pentru salarii dublându-se în ultimii 4 ani, potrivit oficialului.

“În patru ani componenta destinată salariilor din costul standard per elev s-a dublat de la 3 mii de lei la 6 mii de lei. Deci eforturi pentru creșterile salariale necesare și meritate s-au făcut. Pe de altă parte cealaltă componentă, pentru cheltuielile materiale, bunuri și servicii din care școlile își plătesc încălzirea, energie electrică, apa, acolo unde există și cheltuieli de formare, ori cu igiena și cheltuieli cu substanțe dezinfectante anti-Covid a rămas la 300 și ceva de lei în ultimii patru ani. Eu insist că aceste creșteri bugetare se facă cu prioritate pe cheltuielile pentru funcționarea școlilor, să nu mai avem acel nivel al școlilor bine cunoscut, mai ales în mediul rural. Nu neg importanța creșterilor salariale, există și o lege în acest sens, dar prioritate am să dau pentru celelalte cheltuieli”, a spus Cîmpeanu.

Anunțul ministrului vine în contextul în care cadrele didactice ar fi trebuit să primească o creștere salarială de 16% la 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, care a modificat Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toți salariații din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a salariilor cu ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018.

Premierul Cîțu a anunțat că salariile angajaților în sistemul de stat vor fi înghețate în 2021.

Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad.

Foto: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

LISTA celor 114 profesori-lideri de sindicat, degrevați de norma didactică în acest an, care-și primesc salariile întregi fără să predea nicio oră sau doar o parte din cursuri, a fost aprobată cu două zile înaintea anunțului ministrului că salariile din învățământ nu mai cresc / Nicio reacție din partea sindicatelor la o săptămână de la acel moment

În anul școlar 2021-2022 vor fi 114 cadre didactice, reprezentanți ai sindicatelor din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care au fost degrevați de norma didactică parțial sau total prin ordin…
Vezi articolul