VIDEO Ministrul Educației, despre creșterea salariilor pentru profesori: Prioritate am să dau cheltuielilor de funcționare a școlilor

10.174 de vizualizări
Foto: gov.ro
“Nu neg importanța creșterilor salariale, există și o lege în acest sens, dar prioritate am să dau pentru celelalte cheltuieli”, a declarat marți seara ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Realitatea TV. Acesta a explicat că vrea să crească componenta de cheltuieli pentru școli din costul standard pentru elevi, cea pentru salarii dublându-se în ultimii 4 ani, potrivit oficialului.

“În patru ani componenta destinată salariilor din costul standard per elev s-a dublat de la 3 mii de lei la 6 mii de lei. Deci eforturi pentru creșterile salariale necesare și meritate s-au făcut. Pe de altă parte cealaltă componentă, pentru cheltuielile materiale, bunuri și servicii din care școlile își plătesc încălzirea, energie electrică, apa, acolo unde există și cheltuieli de formare, ori cu igiena și cheltuieli cu substanțe dezinfectante anti-Covid a rămas la 300 și ceva de lei în ultimii patru ani. Eu insist că aceste creșteri bugetare se facă cu prioritate pe cheltuielile pentru funcționarea școlilor, să nu mai avem acel nivel al școlilor bine cunoscut, mai ales în mediul rural. Nu neg importanța creșterilor salariale, există și o lege în acest sens, dar prioritate am să dau pentru celelalte cheltuieli”, a spus Cîmpeanu.

Anunțul ministrului vine în contextul în care cadrele didactice ar fi trebuit să primească o creștere salarială de 16% la 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, care a modificat Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toți salariații din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a salariilor cu ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018.

Premierul Cîțu a anunțat că salariile angajaților în sistemul de stat vor fi înghețate în 2021.

Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad.

Foto: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii, învățătorii și educatorii se pot înscrie pe platforma gratuită pentru depistarea elevilor care rămân în urmă și unde găsesc instrumente țintite pentru recuperarea decalajelor în literație. Nu necesită aprobări și este în linie cu programa școlară

Profesorii, învățătorii și educatorii se pot înscrie pe platforma gratuită ALFABETAR pentru depistarea elevilor care rămân în urmă. Printr-un set de teste și alte instrumente de literație, cadrele didactice pot…
Vezi articolul

Geografia nu este materie de Bacalaureat în ”viziunea Andronescu”. Societatea Română de Geografie: un ministru sau un consilier nu doreşte ca Geografia să formeze conştiințe

O petiție lansată pe internet pentru menținerea Geografiei ca variantă de opțiune pentru examenul de bacalaureat a strâns deja peste 6.500 de semnături. Profesorii au reacționat astfel după anunțul de…
Vezi articolul