Profesorii pot obţine dobânzi pentru sumele câştigate prin hotărâri judecătoreşti pe Legea 221, prevede o Ordonanţă adoptată de Guvern

16.348 de vizualizări
SURSA: Unsplash.com
În aceeaşi Ordonanţă de Urgenţă dată pentru blocajul provocat de articolul 253 din Legea 1, declarat neconstituţional, Guvernul a aprobat şi dobânzi pentru profesorii care au de recuperat sume din hotărâri judecătoreşti rămase definitive la 31 decembrie 2018. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Am introdus şi prevederea legală prin care putem să alocăm cadrelor didactice care au câştigat prin decizie judecătorească dreptul la a obţine dobânzi pe sumele cuvenite pe legea 221. A trecut şi această prevedere şi considerăm că ea se adaugă ca un drept ce se cuvine colegilor din învăţământ,” a spus Ecaterina Andronescu la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

“Avem două tipuri de datorii faţă de cadrele didactice. Datoriile care derivă din hotărârile judecătoreşti rămase definitive până la 31 decembrie 2018 şi care făceau referire la Legea 221 din 2008. la aceste sume sunt calculare dobânzi şi despre ele vorbeam în această ordonanţă,” a mai declarat Andronescu, care a explicăt că “în acelaşi timp, potrivit Legii 85 şi cei care n-au fost beneficiarii hotărârilor judecătoreşti au dreptul la sumele derivate din Legea 221 pe 2008. În acest moment pentur învăţământul preuniversitar acordarea drepturilor cuvenite din Legea 85, potrivit eşalonării făcute de o altă ordonanţă şi de asemenea potrivit Legii 221 în mare parte sunt achitate. Noi achităm acum aceste drepturi în lichidare şi achităm dobânzile la aceste drepturi. Şi pentru achitarea acestor dobânzi aveam acordul cu sindicatele semnat la 1 decembrie 2018 şi exista în acest acord o prevedere pentru care nu aveam bază legală. Acum prin Ordonanţă am generat şi baza legală. Bani în buget avem, deci nu se pune problema să nu achităm aceste datorii.

Sumele prevăzute sunt de circa 500 de milioane de lei pentru învăţământul preuniversitar şi circa 200-250 de milioane pentru universitar,” a mai spus ministrul.


6 comments
  1. Despre salariile cadrelor didactice pot vorbi numai cei are au lucrat in invatamant si cu multa experienta.Parerea mea este ca o munca fizica se reface dupa ce se manaca o friptura si se bea un litru de vin,pe cand munca intelectuala a cadrelor didactice nu se
    reface chiar daca mananca ma multe fripuri si bea 10 l de vin.Cu alte cuvinte ,munca fizica se reface ma usor si ma repede pe cand munca intelectuala se reface mult mai greu,daca se mai poate.

  2. Problema dobanzilor aferente hotărîrilor judecatoresti,a fost amețită precum masina in farfurie de madam Andronescu, data din stanga in dreapta, cu scopul vadit de a ii ameti pe profesori.Daca nu ar fi fost vorba de niste sume importante de bani, as fi inclinat sa cred ca doamna ministru nu înțelege problema, nefiind ceva nou ! Insa ,fiind vorba de bani ,banii aceia pentru care ,trebuie sa recunoastem, a vărsat lacrimi fierbinți in parlament ,deci de data asta si – a jucat bine rolul, sunt sigura ca hățișul a fost creat cu buna știință.
    Deci,mana- n mana cu sindicatele care mimează de 30 de ani ca sunt de partea cadrelor didactice,onorat minister, au pus la cale un hățiș legislativ, împărțind profesorii in membrii si nemembrii ,în omori si neomisi, reușind astfel să fragmenteze sumele datorate ,sa plateasca cat de putin din datorie ,si cel mai important ,sa invrajbeasca profesorii!
    Asa se face ca din 2008 până acum ,o mare parte dintre aceștia, nu si – au primit drepturile si ma refer aici atât la diferențele salariale cat si la dobânzile aferente.Desi ,anul trecut, în aprilie 2019,doamna ministru ,anunță cu surle și trambite ca in sfarsit, s- a sfârșit de grija profesorilor carora le va plăti toate diferențele salariale, apropindu- se campania pentru europarlamenatare ,mintea ,bineînțeles. Rezultatele au arătat însă, ca totusi multi dintre profesori ,știau că minte.Cert este însă, că plățile restante nu sunt nici astazi achitate,cat despre dobânzi nici vorba.
    Gândul ma duce acum la multi dintre colegii noștri care intre timp s- au dus la cele veșnice ,după o viață de muncă în slujba educației, pe un salariu de mizerie,care au visat toti acesti ani la brumă de bani pe care ii vor incasa din diferențe . Cu cata neobrazare ,mai marii ministerului, cu buzunarele doldora de valută, mai.pot ridica privirea spre cer,cand bietii noștri colegi au plecat dincolo, după o viață de sărăcie, tanjind la nimic altceva decât la drepturile lor.
    Si ca sa fie cuțitul si mai adânc înfipt în rana ,biții pensionari si urmasii celor decedați ( cu toții cadre didactice) sunt purtați prin tribunale ,ca sa – si castige drepturile. Si toate astea in timp ce multi dintre ei au plătit cotizație imbuibatului sindicat 40 de ani ,au slujit ,cum spuneam educatia ,tot atatia ani!
    As fi vrut sa inchei ,spunându- le sa le fie rușine, dar cum nu poate sa fie vorba despre asa ceva pe obrazul mai marilor păpușari responsabili cu finanțele si legile din învățământ, cu o ultima speranța, CER noii conduceri a ministerului,personal doamnei ministru ,sa se implice si sa gaseasca o cale prin care asemeni lui Cuza sa spele obrazul cadrelor didactice ,pe care au scuipat toti carmuitorii țării de la revoluție și pana astazi!

  3. Dobanzile pe Hotaririle judecatoresti au fost obtinute de cei care s-au regasit pe listele noi facute de unele sindicate , nu de toate cadrele didactice care si-au recuperat drepturile salariale . Cum trebuie sa mai procedam pentru drepturile noastre, caci nici instantele nu dau semne ca ar fi de partea noastre, a celor multi si uitati?

  4. Serios?! Si cum vei compară munca unui prof.de lb română sau matematică cu a unuia de sport,desen, chimie gimnazială?!

  5. Problema e pusă prost de ministrul respectiv, care face ceea ce știe cel mai bine…. Să distorsioneze mesajele.Sa vorbească numai pentru a da impresia că-i pasă de profesori. În realitate, o interesează prea puțin acest aspect, își dorește doar funcții pe viață. Profesorii NU POT OBTiNE DOBÂNZI… le-au obținut,deja, prin hotărâri judecătorești.Statul are obligația să le pună în aplicare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspecțiile de grad și lucrarea metodico-științifică pentru gradul I se susțin exclusiv online, iar inspectorii se conectează în platformă la fel ca elevii / Inspecțiile nu se înregistrează / Cum se organizează inspecția pentru fiecare scenariu

Inspecțiile de grad și susținerea lucrări metodico-științifice pentru gradul I vor avea loc în acest an școlar exclusiv online, potrivit Adresei 35921/14.10.2020 a Ministerului Educației, consultată de Edupedu.ro. Documentul prevede…
Vezi articolul

Institutul pentru Cercetare Aerospațială a decis să recupereze prejudiciul de 21 de milioane de lei de la fostul șef, Cătălin Nae, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată

Ministerul Cercetării anunță că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli – INCAS a luat decizia să se constituie parte civilă în procesul penal deschis de DNA pe numele fostului…
Vezi articolul