Salariul unui profesor debutant va crește cu 7,31% în 2023, spune ministrul Ligia Deca / Aceasta ar însemna o creștere a salariului net până la 2.344 de lei, un venit “incredibil de mic” – calculele senatorului Ștefan Pălărie

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023, a spus luni, în cadrul unor audieri desfășurate la Parlament, ministrul Educației, Ligia Deca. Potrivit calculelor senatorului USR Ștefan Pălărie, aceasta ar determina o creștere de doar 165 de lei, până la valoarea de 2.344 lei a salariului net al unui debutant.

Ministrul nu a răspuns întrebării senatorului referitoare la creșterea în valoare absolută a salariului unui profesor debutant. “165 de lei, acesta este răspunsul real, dar trist”, a fost replica parlamentarului. Dar a menționat că, înaintea discuțiilor cu sindicatele, din perioada următoare, creșterea avută în vedere în acest moment este de 7,31%.

Senatorul Pălărie a precizat pentru Edupedu.ro că a folosit, ca referință, un salariu brut de circa 3.725 de lei, care ar urma să crească, în urma majorării anunțate, la puțin peste 4000 de lei, însemnând un salariu net de 2.344 de lei – cu 165 de lei mai mult decât salariul net primit acum de un debutant:

Schimbul de replici din cadrul audierilor de la Parlament:

Ștefan Pălărie a comentat pentru Edupedu.ro că “salariul net al unui profesor debutant este incredibil de mic. Un profesor și să se îmbrace în fiecare lună cu niște haine, ca să ajungă în fața elevilor, nu are cum să-și permită din banii aceștia”.

Potrivit datelor raportate în cadrul rețelei europene Eurydice, un profesor de gimnaziu sau liceu, la începutul carierei, câștigă 43.397 de lei brut anual, însemnând 3.616 lei brut pe lună, valoare mai mică, dar apropiată de cea folosită în calculele sale de senatorul Pălărie.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version