Salariul unui profesor debutant va crește cu 7,31% în 2023, spune ministrul Ligia Deca / Aceasta ar însemna o creștere a salariului net până la 2.344 de lei, un venit “incredibil de mic” – calculele senatorului Ștefan Pălărie

9.205 vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023, a spus luni, în cadrul unor audieri desfășurate la Parlament, ministrul Educației, Ligia Deca. Potrivit calculelor senatorului USR Ștefan Pălărie, aceasta ar determina o creștere de doar 165 de lei, până la valoarea de 2.344 lei a salariului net al unui debutant.

Ministrul nu a răspuns întrebării senatorului referitoare la creșterea în valoare absolută a salariului unui profesor debutant. “165 de lei, acesta este răspunsul real, dar trist”, a fost replica parlamentarului. Dar a menționat că, înaintea discuțiilor cu sindicatele, din perioada următoare, creșterea avută în vedere în acest moment este de 7,31%.

Senatorul Pălărie a precizat pentru Edupedu.ro că a folosit, ca referință, un salariu brut de circa 3.725 de lei, care ar urma să crească, în urma majorării anunțate, la puțin peste 4000 de lei, însemnând un salariu net de 2.344 de lei – cu 165 de lei mai mult decât salariul net primit acum de un debutant:

  • “În momentul de față, un profesor debutant are salariul brut de circa 3.725 de lei, astăzi. Salariul net este de 2.179 de lei. După majorarea cu care s-a lăudat doamna ministru, se ajunge la 4.007 lei brut și net 2344, diferența fiind de 165 de lei”, a spus Ștefan Pălărie pentru Edupedu.ro.

Schimbul de replici din cadrul audierilor de la Parlament:

  • Ștefan Pălărie: “(…) Vă întreb dacă știți cât câștigă astăzi ca salariu un profesor debutant din România și cu câți lei în valoare absolută le va fi mărit salariul până la finalul anului 2023, ca urmare a schiței de buget pe care o faceți dumneavoastră?”
  • Ligia Deca: “Vizavi de profesorii din învățământul preuniversitar debutanți, avem o creștere pe medie a salariului de 7,31%. Creșteri mai mari sper să obținem din nou odată cu adoptarea noilor legi, dar, sper eu, să avem creșteri în funcție de discuția pe care sindicatele din educație le vor avea cu prim-ministrul României, discuție programată mâine. Poate și mai repede, în funcție de anvelopa bugetară de care dispunem. Cu siguranță, Ministerul Educației va susține profesorii în acest demers.”

Ștefan Pălărie a comentat pentru Edupedu.ro că “salariul net al unui profesor debutant este incredibil de mic. Un profesor și să se îmbrace în fiecare lună cu niște haine, ca să ajungă în fața elevilor, nu are cum să-și permită din banii aceștia”.

Potrivit datelor raportate în cadrul rețelei europene Eurydice, un profesor de gimnaziu sau liceu, la începutul carierei, câștigă 43.397 de lei brut anual, însemnând 3.616 lei brut pe lună, valoare mai mică, dar apropiată de cea folosită în calculele sale de senatorul Pălărie.

  • Fostul ministru Sorin Cîmpeanu a vorbit în mod repetat, în ultimul an, despre un salariu net minim al unui profesor debutant de 2.597 de lei, cu indemnizația de hrană inclusă.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. În sfârșit o gândire sănătoasă… Nicio țară nu poate creste și dezvolta sănătos fără o educație temeinica…

  2. Felicitari pentru interventie dar cand ati fost la guvernare nu l-ati presat pe Campeanu sa aplice legea salarizarii care a fost amanata 2 ani de zile.

  3. Ar fi bine sa o plătim pe Deca cu 2200 RON pe luna. Sa vedem cum se va descurca. Nu cred ca are capacitatea sa perceapă ca nu prea ai cum sa supraviețuiești cu banii aceștia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Director de școală-pilot: Cred că în fiecare școală din România profesorii sunt foarte speriați când aud de schimbare. Nu ne-a ieșit în primul an pilotarea, dar ne-a ieșit în al doilea / Exemplu de orar pe 6 module pentru clasa a V-a

„Cred că în fiecare școală din România profesorii sunt foarte speriați când aud de schimbare. Să nu-i scoți din zona lor de confort, cum fac ei este foarte bine. La…
Vezi articolul

Etapa națională a Olimpiadei de Matematică 2023 din Târgu Jiu (clasele VII-VIII) este mutată la Brașov: urma să fie susținută într-un liceu afectat acum de cutremure / Schimbări și la alte concursuri, anunțate într-o erată de Ministerul Educației

Locul de desfășurare al etapei naționale a Olimpiadei Naționale de Matematică (ONM) 2023, pentru elevii de clasele a VII-a și a VIII-a, programată inițial în Târgu Jiu, în săptămâna 10-14…
Vezi articolul