Schimbări în curriculum în Estonia și Polonia, țările central și est-europene cu cel mai bun scor PISA: accent pe învățarea limbilor, tehnologie, integrarea materiilor

Foto: © Viacheslav Iacobchuk | Dreamstime.com

Estonia, țara europeană cu cel mai bun rezultat la PISA 2018, precum și Polonia, a doua țară din regiune din punct de vedere în cadrul aceleiași evaluări internaționale, anunță schimbări în curriculum pentru diversele cicluri de învățământ. Modificările pun accent pe integrarea materiilor, adaptarea la tehnologii, dar și pe întărirea învățării limbilor.

Într-o prezentare făcută în rețeaua europeană Eurydice, Polonia anunță că o serie de schimbări au fost aprobate, în februarie a.c., spre a fi puse în aplicare de la începutul viitorului an școlar. Acestea vizează curriculumul pentru ciclul primar și secundar, pentru școlile generale, cele tehnologice și vocaționale, precum și pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.

Printre schimbările prezentate:

Tot pe platforma Eurydice, Estonia anunță, de asemenea, o serie de modificări aduse curriculumului pentru școli și licee, scopul declarat fiind acela de a “acorda profesorilor mai mult timp și mai multe oportunități” pentru a se concentra pe dezvoltarea competențelor generale ale elevilor și pe integrarea materiilor.

Printre schimbările urmărite:

Prezentarea Eurydice precizează că, în Estonia, curriculumul național este un standard comun pe baza căruia școlile, care au un grad ridicat de autonomie, își stabilesc singure propriul curriculum, iar în aceste condiții referința națională actuală e considerată a fi adesea depășită și limitativă. Noul curriculum, se precizează, urmărește să ofere și mai multă libertate și responsabilitate profesorilor, în stabilirea propriilor activități de predare.

La acest program lucrează reprezentanții diverselor asociații de profesori, cercetători universitari și experți în domeniu, iar elemente ale viitorului curriculum național au fost testate în câteva școli. Dacă vor fi aprobate de guvern, modificările vor intra în vigoare începând din toamna următorului an școlar, toate școlile trebuind să pună în aplicare noul curriculum, după propriile nevoi, până cel târziu la 1 septembrie 2024.

Foto: © Viacheslav Iacobchuk | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version