Secretarul de stat Antoaneta Bolchiș a demisionat din Ministerul Educației după aproape un an și jumătate în funcție / Ligia Deca: Am înaintat decizia către prim-ministru

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat pentru echitate și egalitate de șanse din Ministerul Educației, Antoaneta Bolchiș, a demisionat după aproape un an și jumătate de la preluarea funcției. Informația, apărută în presa locală, a fost confirmată pentru Edupedu.ro de ministrul Educației, Ligia Deca.

Ministra Ligia Deca a confirmat pentru Edupedu.ro demisia secretarei de stat. „Am primit demisia doamnei SS (n. red secretar de stat) A. Bolchiș și am înaintat-o dlui Prim-Ministru, conform uzanțelor”, a precizat Deca.

Antoaneta Bolchiș, de profesie psiholog și consilier școlar, a fost numită secretar de stat pe 12 aprilie 2022. Ea a venit din partea filialei Maramureș a Partidului Social Democrat, după cum declara atunci președintele PSD de la acea vreme, în prezent premier, Marcel Ciolacu, pentru Edupedu.ro. În Ministerul Educației, Bolchiș a fost responsabilă pe echitate, post pe care până la momentul ieșirii de la guvernare a USR în toamna anului 2021 l-a ocupat Radu Szekely.

De precizat în context este că Guvernul se pregătește să adopte în Parlament prin procedura de asumare a răspunderii un pachet legislativ care prevede printre altele reducerea posturilor de demnitari de la nivelul administrației centrale cu 30%. În Educație sunt acum cinci secretari de stat și doi subsecretari de stat.

Astăzi, miercuri, 6 septembrie, la o zi după apariția pe surse despre demisia secretarei de stat Bolchiș, ministra Ligia Deca a făcut o vizită în Maramureș, județ din care provine Antoaneta Bolchiș, la o festivitate unde mai mulți elevi de 10 la examenele naționale au fost premiați de Consiliul Județean.

Antoaneta Bolchiș, de la „desegregarea să rămână la nivel de concept”, la plantat bujori și declarații despre resursele din biblioteca virtuală care nu există

Fost secretar de stat din Ministerul Educației pe egalitate de șanse, Bolchiș s-a făcut remarcată în spațiul public prin mai multe declarații și acțiuni, dintre care cea mai recentă este cea de plantat bujori la liceul în care a fost angajată până să devină demnitar.

Într-un videoclip postat pe 20 aprilie pe Facebook, în care arată cum plantează un lăstar de bujor în curtea Liceului Teoretic ”Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare, se vede pe fundal cum elevii au săpat gropile pentru a planta bujorii, iar adulții stau și le dau indicații acestora. În momentul în care două eleve au vrut să planteze un lăstar într-o groapă săpată de un coleg al lor, directoarea a intervenit și le-a spus: “Lăsați-o pe doamna ministru la groapa asta”. Antoaneta Bolchiș spunea la acea vreme că a plantat bujorul în cadrul unei provocări lansate de colegul de minister Florian Lixandru, și el secretar de stat.

Cu trei săptămâni înainte de acțiunea ecologică, la un eveniment al Salvați Copiii România, în timp ce a vorbit despre gratuitățile de care beneficiază elevii din România, Antoneta Bolchiș a spus despre accesul gratuit al elevilor la biblioteca școlară virtuală și platformă școlară de e-learning. Acestea nu există însă, deși sunt prevăzute de lege. Biblioteca școală virtuală este un program finanțat din fonduri europene și ar fi trebuit să fie gata de anul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

La o zi după articolul Edupedu.ro despre declarație, Bolchiș a trimis redacției un mesaj cu subiectul „drept la replică” în care scria doar atât: „Referitor la articolul -„Un Secretar de Stat din Ministerul Educației anunță că elevii au acces gratuit la Biblioteca Școlară Virtuală și Platforma școlară de e-learning, fără ca acestea să existe”- îmi pare rău că nu ați înțeles ironia. Cu respect, Antoneta Bolchis, SS ME”.

O altă declarație a fost în august 2022 atunci când, invitată de o moderatoare să formuleze o concluzie la o dezbatere din Iași pe legile educației în varianta Cîmpeanu, Bolchiș a ales să vorbească despre “excelența” primarului Chirică și a ministrului Sorin Cîmpeanu. Ea s-a aflat pe scenă de la început, dar rămăsese tăcută pe parcursul evenimentului. “Poate chiar să trageți dumneavoastră concluziile”, i-a propus moderatoarea. Reprezentanta ministerului s-a ridicat în picioare și a spus: 

În urmă cu un an, în septembrie, aceasta făcea apel pe pagina oficială de Facebook la păstrarea „desegregării” ca un concept și nu o realitate. Gafa era semnalată de site-ul educatieprivata.ro. Afirmația a fost făcută după ce a participat la un eveniment organizat de Federația Națională a Părinților, pe teme educaționale.

”Efort, voință și manifestare activă a actorilor naționali pentru un învățământ ancorat realității și nevoilor reale ale elevilor. Numai astfel, absenteismul, abandonul școlar, analfabetismul funcțional, desegregarea pot rămâne la nivelul de concepte, și nu de Realități!”, a scris Antoneta Bolchiș. Desegregarea înseamnă înlăturarea segregării, iar segregarea este o formă gravă de discriminare şi are drept consecinţă accesul inegal al copiilor la o educaţie de calitate, încălcarea exercitării în condiţii de egalitate a dreptului la educaţie, precum şi a demnităţii umane, potrivit Ministerului Educației, instituție pe care Bolchiș o reprezenta la acel moment.

Amintim că potrivit CV-ului din aprilie 2022, aceasta a fost inspector școlar pentru activități extrașcolare, cu atribuții pentru învățământ special și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în perioada 2019-2020.

În perioada 2017-2018 a fost psiholog la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș și la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare.

Antoneta Bolchiș a ocupat funcția de director adjunct la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, în perioada iunie 2014 – august 2016. Din septembrie 2006 și până la data de 1 iunie 2014, ea a fost directoare la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.1 – Şomcuta-Mare.

În CV figurează ca doctor în Științele Educației după un program de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în perioada 2017-2020.

Exit mobile version