Un secretar de stat din Ministerul Educației anunță că elevii au acces gratuit la biblioteca școlară virtuală și platformă școlară de e-learning, fără ca acestea să existe

7.278 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Antoneta Bolchiș (PSD), secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit despre accesul gratuit al elevilor la biblioteca școlară virtuală și platformă școlară de e-learning, la lansarea Raportul național privind drepturile copilului, eveniment organizat de Salvați Copiii România, în parteneriat cu Senatul României. Menționăm că, în prezent, biblioteca școală virtuală și platforma națională de e-learning nu există.

Biblioteca școlară virtuală este un proiect lansat de minister din 2018, dar era prevăzută de Legea Educației dată de Daniel Funeriu în 2011. Potrivit Legii Educației Naționale 1/2011, Ministerul Educației este cel care „asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei școlare de e-learning și a altor platforme educaționale agreate”, doar că elevii încă nu beneficiază de acestea.

Bolchiș a enumerat o serie de lucruri pe care le asigură elevilor Ministerul Educației și autoritățile învățământ gratuit, cazare și masă gratuite pentru elevii din învățământul profesional și dual, precum și pentru cei din învățământul special. În timp ce a vorbit despre gratuitățile de care beneficiază elevii din România, secretarul de stat a menționat, printre altele, biblioteca școlară virtuală și platformă școlară de e-learning.

Biblioteca școală virtuală este un program finanțat din fonduri europene și ar fi trebuit să fie gata de anul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

  • Antoneta Bolchiș (PSD) a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, la începutul lunii aprilie 2022. Aceasta era psiholog școlar la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare. Potrivit CV-ului, a fost inspector școlar pentru activități extrașcolare, cu atribuții pentru învățământ special și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în perioada 2019-2020.

În septembrie 2019, Ministerul Educației a dat un comunicat prin care anunța semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele „Sistem informatic de management al şcolarităţii –  SIMS” și „Platformă digitală cu resurse educaţionale deschise – Biblioteca școlară virtuală”: „Platforma Națională de Educație (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii naționale virtuale și a Platformei de resurse educaționale deschise ­RED”, se arată în comunicatul din 2019.

FOTO DOCUMENT Ce prevede actuala Lege a Educației

Foto: Captură Legea Educației Naționale 1/2011 – legislatie.just
Despre biblioteca școlară virtuală

Fostul ministru, Monica Anisie, anunța că va fi realizată până în septembrie 2020. Finanțarea este făcută în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 40 de milioane de euro semnat de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz.

În luna martie 2021, Maria Manea, care era secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro că proiectul Biblioteca Școlară Virtuală se afla „în etapa de evaluare a eligibilității ofertanților. Apreciem, raportat la calendarul de evaluare a ofertelor, că putem declara un câștigător în luna mai a acestui an”, ceea ce nu s-a întâmplat.

În luna august 2021, Tudor Oprea, fost subsecretar de stat în Ministerul Educației, declara pentru Edupedu.ro că stadiul de licitație se va încheia „peste o lună, maximum două”, adică cel la târziu la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Apoi, Sorin Cîmpeanu a spus, de 1 noiembrie 2021, că așteaptă ca licitația să se finalizeze, știind că licitația se finalizase pe 29 octombrie. Anunțul s-a lăsat în continuare așteptat. În noiembrie, Gheorghe Dinu de la ARNIEC a spus de mai multe ori că așteaptă un răspuns de la ANAP.

Între timp, ANAP a răspuns solicitărilor Edupedu.ro și a precizat, pe procedură, cine anunță câștigătorul (ARNIEC) și până când poate face asta – 15 decembrie 2021. Detalii AICI.

Câștigătorul licitației a fost anunțat cu doar o săptămână înainte de termenul maximal prevăzut, pe 8 decembrie 2021.

Termenul de implementare al proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare, adică pe 10 septembrie 2022 proiectul ar fi trebuit să fie finalizat și implementat, potrivit declarației fostului subsecretar de stat din minister, Tudor Oprea.

Conform site-ului Edulib, proiectul ar fi trebuit finalizat până în martie 2023: „Începând cu luna decembrie, când este planificată finalizarea validării scenariilor pentru lecții, se vor migra progresiv lecțiile existente, respectiv importa lecțiile noi, până la data de finalizare a proiectului care este luna martie 2023.”

Conform aceluiași site, platforma digitală integrată pentru elevi și profesori, accesibilă de pe orice device, presupune adaptare tehnologică a cca 3.000 de lecții existente la nivelul gimnazial și crearea de cca 700 de lecții noi, dotarea a 5.400 de școli gimnaziale cu câte un pachet compus din 3 echipamente( o laptop; o videoproiector cu ecran de proiecție; o trusă STEM pentru laborator de Fizică/Informatică/Robotică) și instruirea a 5.400 de profesori din toată țara. La data de 4 aprilie, platforma care ar trebui să fie utilizată de elevi și profesori nu este disponibilă.

Biblioteca școală virtuală o să includă lecții doar pentru elevii de gimnaziu, potrivit descrierii proiectului.

În privința platformei de e-learning, există un link către o platformă privată.

Declarațiile secretarului de stat Antoneta Bolchiș:

Antonata Bolchiș: „Sunt onorată să fiu în mijlocul domniilor voastre și vă mulțumesc pentru invitație. Legea educației prioritizează interesul superior al copilului, astfel încât acesta să aibă acces la educație de calitate, indiferent dacă vorbim de educația obligatorie, educația nonformală, educația informală și alte activități educative, fără plata vreunei taxe.

În învățământul din România se asigură învățământ de stat gratuit, inclusiv învățământul special și special integrat, cazare și masă gratuite în internatele școlare, pentru elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic, precum și pentru elevii din învățământul dual; găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu.

Manuale școlare gratuite atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limba minorităților naționale pentru elevii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular autorizat acreditat; acces gratuit la biblioteca școlară virtuală și platformă școlară de e-learning; asistență medicală psihologică și logopedică gratuită în cabinetele medicale, cabinetele de asistență psihopedagogică, psihologice, logopedice școlare, atât în unitățile medicale de stat pentru antepreșcolari, preșcolari, elevii de învățământ primar, gimnazial, liceal de stat și din învățământul obligatoriu și particular autorizat acreditat; gratuitate la serviciile publice de transport și gratuitate pentru elevi, pentru elevii etnici români din afara granițelor țării, pentru accesul la activități educative, la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film și alte manifestări culturale și sportive.

Ministerul Educației prioritizează nevoile educaționale, socio-emoționale, medicale, de sănătate psihică ale fiecărui copil din România, pentru că noi cu toții știm că tânărul ale cărui nevoi sunt satisfăcute devine adultul de referință pentru România de mâine. Vă mulțumesc!”

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
EXCLUSIV Cezar Hâj, soțul ministrului Educației, Ligia Deca, a lucrat anul trecut și anul acesta la Trencadis, una dintre companiile care au câștigat licitația pentru Biblioteca școlară virtuală, proiect de 47 de milioane de euro al Ministerului Educației, și al cărui manager a fost consultant al lui Klaus Iohannis / „A fost formator-tutore într-un proiect european, cu contract de telemuncă”, susține ministerul

7 comments
  1. Eu, in calitate de angajat al unei unitati scolare, am pregatit, atat hardware cat si software, platforma virtuala pentru biblioteca scolii, unde angajata bibliotecii a incarcat toate lectiile digitale, manualele format pdf, carti format pdf, evidenta carti biblioteca, evidenta elevi cititori, acces securizat, ….. Conducerea scolii s-a facut ca nu vede, si a tratat aplicatia ca inexistenta, pentru ca probabil erau deranjati.

  2. Cucoana asta la cat de deșteaptă și informată este,trebuie să și pună CV la partid să fie avansata,2-3 consilii de administrație,șefa de minister,pe liste pentru alegeri…..etc.

  3. Aceste genii conduc invatamantul in anul de gratie 2023. Curcile nu mai rad ca au intrat in coma de atata ras.

    Prostie über alles, de la Faulpelz Iohannis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Învățământul profesional, obligatoriu pentru elevii care dau Evaluarea Națională anul acesta și nu obțin media de admitere 5. Comisia de Dialog Social a avizat propunerea Ministerului Educației

Elevii care intră anul acesta clasa a VIII-a, susțin Evaluarea Națională 2020 și nu obțin media 5 ar urma să fie obligați să meargă la învățământul profesional. Propunerea aparține Ministerului…
Vezi articolul