Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre testarea antidrog în școli: Guvernanții încearcă să arunce în cârca părinților, profesorilor și elevilor o problemă gravă – traficul de droguri, pe care ei stau și îl urmăresc cu „atenție și îngrijorare”

Transport gratuit pentru elevi

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

După ce în această săptămână ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, prefectul Capitalei, Rareş Hopincă și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila au vorbit despre testarea antidrog în școli, senatorul USR Ștefan Pălărie spune că, prin aceasta idee, „guvernanții încearcă să arunce în cârca părinților, profesorilor, școlilor și elevilor o problemă gravă – traficul de droguri, pe care ei stau și îl urmăresc cu „atenție și îngrijorare”.

„Cum vor gestiona rezultatele și cazurile care ar fi depistate? S-a gândit cineva până la capăt? Cine ar urma să facă aceste testări? În baza căror studii au ajuns la concluzia că asta ar fi o strategie optimă?”,  întreabă Ștefan Pălărie pe pagina sa de Facebook

  1. testarea în şcoală cu aparat antidrog
  2. prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor); 
  3. introducerea în curiculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală.”

Redăm postarea senatorului Ștefan Pălărie:

„Sunt întrebat de presă, dar și de părinți și profesori, despre ultima chestie aruncată populist de cei de la putere: testarea antidrog în masă a tuturor copiilor în școli.

Ce înțeleg eu este că, după ce s-au declarat învinși de mafia și traficanții de droguri, prin gura însuși ministrului de interne Predoiu, guvernanții caută vinovați prin alte părți. În loc să își scrie demisia sau să ofere scuze.

Înainte să luăm măcar în serios așa ceva, sunt mai multe întrebări la care prefectul Bucureștiului, autorul propunerii, ar trebui să răspundă.

Cine ar urma să facă aceste testări? În baza căror studii au ajuns la concluzia că asta ar fi o strategie optimă? Îi mai întreabă cineva și pe părinți dacă sunt de acord? Ce rată de fals-pozitiv sau ce eroare ar avea testele achiziționate? Ce încredere mai pot avea copiii sau părinții într-o asemenea operațiune, după eșecul ridicol al „marii testări” anti-Covid pusă la cale de ministrul de atunci Cîmpeanu, alături de medicul Rafila? Există pur și simplu capacitatea de a testa 3 milioane de persoane sau e doar o altă afacere de „famiglie” cu teste anti-drog?

Sau ne mai putem întreba – în lipsa acelor studii sau strategii – ce au de gând să facă cu acele rezultate? Cum le vor folosi? Cum vor gestiona rezultatele și cazurile care ar fi depistate? S-a gândit cineva până la capăt? A numărat măcar prefectul să vadă cât de puțini medici școlari există? Sau s-a gândit măcar la nevoia uriașă la nivel național de formare și pregătire pentru consilierii școlari pe această temă – înainte să arunce cu declarația?

Mi se pare că guvernarea actuală nu vede bârna din ochi: lipsa de încredere masivă în instituții a românilor după această serie de tragedii… Să nu uităm că am ajuns aici tocmai de la tragedia unor copii spulberați pe marginea drumului, după un lung lanț de bâlbe și complicități ale instituțiilor care ar trebui să țină traficul de droguri sub control, sau măcar traficul rutier. Se aude, Poliția Română? Se aude, domnule Predoiu?

Deci, să ne spună guvernanții cum au ajuns la această idee creață, din care se vede negru pe alb că încearcă să arunce în cârca părinților, profesorilor, școlilor și elevilor o problemă gravă – traficul de droguri, pe care ei stau și îl urmăresc cu „atenție și îngrijorare”.”

Exit mobile version