Simion Hăncescu, FSLI, după două ore și jumătate de discuții cu premierul Ciucă: Guvernul nu poate acorda creșterile solicitate / Guvernul a oferit o primă anuală de 1.500 de lei din fonduri europene – Marius Nistor

Foto: FSLI România - Facebook

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat după negocierile de la Palatul Victoria că guvernul nu poate acorda creșterile salariale solicitate. Discuțiile cu reprezentanții Guvernului au început la ora 12 și s-au încheiat la 14:30. Potrivit sindicaliștilor, reprezentanții Guvernului au oferit o primă anuală de 1.500 de lei din fonduri europene, din octombrie 2023 și până în 2027.

Simion Hăncescu (FSLI): „Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii. Da, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu.”

Marius Nistor: Nu știu care va fi reacția colegilor, oricum ei sunt foarte nemulțumiți. Le vom transmite aceste informații și ei vor hotărî în cunoștință de cauză. Am spus că este o premieră în România că salariații din unitățile de învățământ preuniversitar au un cuvânt greu de spus în negocierile care se poartă cu Executivul. Deci, rolul lor va fi decisiv. Noi le vom transmite tot ceea ce s-a discutat astăzi la Guvern și, categoric, ei vor lua o decizie corespunzătoare.

Reporter: De ce au durat discuțiile atât de mult?

Marius Nistor: A fost totuși o negociere până la urmă. Nu este prima și prefer să negociem mai mult și să găsim până la urmă înțelegere și rezonabilitate din partea celor cu care discutăm în interesul salariaților din învățământ.

Reporter: Personal, considerați că ar trebui să continuați protestele, dacă Executivul nu mai are ce să vă ofere?

Marius Nistor: Noi nu vorbim de poziții personale. Noi vorbim în numele colegilor noștri. Colegii noștri ne-au dat un mandat. Astăzi, Guvernul ne-a dat un răspuns la solicitările venite din teritoriu. Vom discuta înapoi cu colegii noștri și ei vor hotărî ce facem mai departe.

Reporter: Explicați-ne puțin majorările 45% la 1 ianuarie.

Simion Hăncescu: 45% din diferența din grila pe care încă nu am construit-o. Sperăm să fie cea pe care am discutat-o cu ministrul educației și care e făcută din ianuarie. Celelalte procente nu se cunosc. 45% de la întâi din diferența din maximul din grilă, minus salariile de la 1 iunie care sunt acum prin ordonanța.

Reporter: Și ați spus 1.500 de lei net. Când va veni această tranșă?

Marius Nistor: În octombrie, 5 octombrie 2023.

Simion Hăncescu: Până în 2027.

Reporter: Deci, anul acesta ce mai primiți?

Marius Nistor: 1.500 de lei din 5 octombrie, bani care se vor regăsi, vor ajunge la colegii noștri până în anul 2027, adică în fiecare an până în 2027 vor primi această sumă de 1.500 de lei. (…) Nu am intrat în amănunte. Urmează să se stabilească împreună cu ministrul Fondurilor Europene. (…)

Reporter: Vorbim de o singură plată?

Marius Nistor: Vorbim de o singură plată anulă. Ținând cont că sunt fonduri europene, proiectele se desfășoară până în anul 2027. Asta înseamnă că, începând din 2023 și până în 2027, în fiecare an se acordă această sumă de 1.500 lei.

Reporter: Mai mulți lideri din teritoriu spun că directorii au început să facă presiuni pentru că încetarea grevei. Cum comentați?

Marius Nistor: Lucrurile acesta nu sunt în regulă. Nu este normal să se întâmple așa ceva. Nimeni nu are voie să forțeze pe cineva să intre în grevă sau să forțeze pe cineva să iasă din greva. Este o opțiune personală și este drept constituțional. Este o mare greșeală care nu face altceva decât să crească stare de tensiune din învățământ și nu cred că este cazul.

Reporter: Există scenariul în care greva încetează, dar examenele naționale sunt boicotate, să le spunem așa, pentru că vorbeați înainte de intrarea la Guvern despre faptul că sunt foarte revoltați colegii dvs.?

Marius Nistor: Le-am și transmis reprezentanților Guvernului că în momentul de față există o revoltă foarte mare în cancelarii și, indiferent cum se va termina această acțiune de protest, doar colegii vor hotărî. Dacă nu au rezultatele pe care le scontau, automat se poate ajunge și la așa ceva.

Reporter: Acești 1.500 de lei v-au spus dacă vor putea fi folosiți pentru cărți sau pentru orice?

Marius Nistor: Urmează să stabilim la discuțiile ulterioare cu domnul Boloș. (…) Această acțiune de protest, să știți, nu vizează numai creșteri salariale. Pe noi ne interesează, până la urmă, investițiile totale în sistemul de învățământ. Dorința noastră este să ajungem rapid la acel 15% din bugetul general consolidat (…) Dacă vrem să vedem că, într-adevăr, legile învățământului preuniversitar și universitar sunt cu adevărat funcționale, atunci automat trebuie să ai și finanțarea corespunzătoare. Va fi examenul de maturitate pe care și-l dă clasa politica în maximum șase luni.

Informații de context

Joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat a fost adoptată declarația privind politica de salarizare a personalului din învățământ. La scurt timp, documentul a fost publicat și în Monitorul Oficial.

Ligia Deca a ajuns să mintă public de la pupitrul instituției din Palatul Victoria. Aceasta a declarat că publicarea unei declarații în Monitorul Oficial „răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial”

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a precizat pentru Edupedu.ro că documentul publicat joi în Monitorul Oficial, „are valoarea unei declarații făcute de patru politicieni, care s-ar putea ca de săptămâna viitoare să nu mai fie niciunul dintre ei în funcție”.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru ei (angajații din Învățământ – n.red). Nu poate stabili niciun premier dacă ceea ce apare în memorandumul respectiv se ridică la înălțimea așteptărilor colegilor noștri.”

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version