Simion Hăncescu, FSLI, după două ore și jumătate de discuții cu premierul Ciucă: Guvernul nu poate acorda creșterile solicitate / Guvernul a oferit o primă anuală de 1.500 de lei din fonduri europene – Marius Nistor

54.031 de vizualizări
Foto: FSLI România – Facebook
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat după negocierile de la Palatul Victoria că guvernul nu poate acorda creșterile salariale solicitate. Discuțiile cu reprezentanții Guvernului au început la ora 12 și s-au încheiat la 14:30. Potrivit sindicaliștilor, reprezentanții Guvernului au oferit o primă anuală de 1.500 de lei din fonduri europene, din octombrie 2023 și până în 2027.

Simion Hăncescu (FSLI): „Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii. Da, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu.”

Marius Nistor: Nu știu care va fi reacția colegilor, oricum ei sunt foarte nemulțumiți. Le vom transmite aceste informații și ei vor hotărî în cunoștință de cauză. Am spus că este o premieră în România că salariații din unitățile de învățământ preuniversitar au un cuvânt greu de spus în negocierile care se poartă cu Executivul. Deci, rolul lor va fi decisiv. Noi le vom transmite tot ceea ce s-a discutat astăzi la Guvern și, categoric, ei vor lua o decizie corespunzătoare.

Reporter: De ce au durat discuțiile atât de mult?

Marius Nistor: A fost totuși o negociere până la urmă. Nu este prima și prefer să negociem mai mult și să găsim până la urmă înțelegere și rezonabilitate din partea celor cu care discutăm în interesul salariaților din învățământ.

Reporter: Personal, considerați că ar trebui să continuați protestele, dacă Executivul nu mai are ce să vă ofere?

Marius Nistor: Noi nu vorbim de poziții personale. Noi vorbim în numele colegilor noștri. Colegii noștri ne-au dat un mandat. Astăzi, Guvernul ne-a dat un răspuns la solicitările venite din teritoriu. Vom discuta înapoi cu colegii noștri și ei vor hotărî ce facem mai departe.

Reporter: Explicați-ne puțin majorările 45% la 1 ianuarie.

Simion Hăncescu: 45% din diferența din grila pe care încă nu am construit-o. Sperăm să fie cea pe care am discutat-o cu ministrul educației și care e făcută din ianuarie. Celelalte procente nu se cunosc. 45% de la întâi din diferența din maximul din grilă, minus salariile de la 1 iunie care sunt acum prin ordonanța.

Reporter: Și ați spus 1.500 de lei net. Când va veni această tranșă?

Marius Nistor: În octombrie, 5 octombrie 2023.

Simion Hăncescu: Până în 2027.

Reporter: Deci, anul acesta ce mai primiți?

Marius Nistor: 1.500 de lei din 5 octombrie, bani care se vor regăsi, vor ajunge la colegii noștri până în anul 2027, adică în fiecare an până în 2027 vor primi această sumă de 1.500 de lei. (…) Nu am intrat în amănunte. Urmează să se stabilească împreună cu ministrul Fondurilor Europene. (…)

Reporter: Vorbim de o singură plată?

Marius Nistor: Vorbim de o singură plată anulă. Ținând cont că sunt fonduri europene, proiectele se desfășoară până în anul 2027. Asta înseamnă că, începând din 2023 și până în 2027, în fiecare an se acordă această sumă de 1.500 lei.

Reporter: Mai mulți lideri din teritoriu spun că directorii au început să facă presiuni pentru că încetarea grevei. Cum comentați?

Marius Nistor: Lucrurile acesta nu sunt în regulă. Nu este normal să se întâmple așa ceva. Nimeni nu are voie să forțeze pe cineva să intre în grevă sau să forțeze pe cineva să iasă din greva. Este o opțiune personală și este drept constituțional. Este o mare greșeală care nu face altceva decât să crească stare de tensiune din învățământ și nu cred că este cazul.

Reporter: Există scenariul în care greva încetează, dar examenele naționale sunt boicotate, să le spunem așa, pentru că vorbeați înainte de intrarea la Guvern despre faptul că sunt foarte revoltați colegii dvs.?

Marius Nistor: Le-am și transmis reprezentanților Guvernului că în momentul de față există o revoltă foarte mare în cancelarii și, indiferent cum se va termina această acțiune de protest, doar colegii vor hotărî. Dacă nu au rezultatele pe care le scontau, automat se poate ajunge și la așa ceva.

Reporter: Acești 1.500 de lei v-au spus dacă vor putea fi folosiți pentru cărți sau pentru orice?

Marius Nistor: Urmează să stabilim la discuțiile ulterioare cu domnul Boloș. (…) Această acțiune de protest, să știți, nu vizează numai creșteri salariale. Pe noi ne interesează, până la urmă, investițiile totale în sistemul de învățământ. Dorința noastră este să ajungem rapid la acel 15% din bugetul general consolidat (…) Dacă vrem să vedem că, într-adevăr, legile învățământului preuniversitar și universitar sunt cu adevărat funcționale, atunci automat trebuie să ai și finanțarea corespunzătoare. Va fi examenul de maturitate pe care și-l dă clasa politica în maximum șase luni.

Informații de context

Joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat a fost adoptată declarația privind politica de salarizare a personalului din învățământ. La scurt timp, documentul a fost publicat și în Monitorul Oficial.

Ligia Deca a ajuns să mintă public de la pupitrul instituției din Palatul Victoria. Aceasta a declarat că publicarea unei declarații în Monitorul Oficial „răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial”

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a precizat pentru Edupedu.ro că documentul publicat joi în Monitorul Oficial, „are valoarea unei declarații făcute de patru politicieni, care s-ar putea ca de săptămâna viitoare să nu mai fie niciunul dintre ei în funcție”.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru ei (angajații din Învățământ – n.red). Nu poate stabili niciun premier dacă ceea ce apare în memorandumul respectiv se ridică la înălțimea așteptărilor colegilor noștri.”

Articol în curs de actualizare


67 comments
  1. Salutare!
    Am citit cu real interes comentariile dumneavoastră si am ajuns la câteva concluzii :
    Profesorii vor mărire de salariu sI ceva investiții în sistemul educațional;
    Unii cetățeni , sunt intrigați de ceea ce vor profesorii pentru simplul fapt că , cetățenii lucrează pe salariul minim pe economie , basca 8 ore pe zi sI nici nu au atâtea zile libere;
    Elevi în clasele terminale cat părinți
    revoltati pe profesori că nu se mai încheie anul școlar implicit nu se mai susțin examenele finale. ( mai sunt sI altele da e mult de scris!)
    Acuma cum vad eu(părerea personală a unui șofer , fara facultate):
    Cam multe zile libere, e adevărat, da 15-20 de zile sunt pe calendar , pentru tot poporul , date de stat deci si pentru privat. Că cei din privat nu beneficiază de ele e alta poveste( cu patroni).
    Daca învățăm carte eram si eu acuma un inginer , doctor sau chiar aviator , salariu bun pe acolo, nu! Stai pe salariu minim , agita-te , fa ceva cu tine , nu te mai lua de alții care vor mai mult.!
    În privința examenelor ……se va încheia anul școlar …..echivalarea mediilor notelor din ultimul an…. SI gata BAC-ul!
    Indulgenta profesorilor fata de elevii problema cred că este imensa. Câți elevi trec clasa pentru simplul fapt că dascalii se gândesc să nu le pericliteze ,,viitorul”.
    ,câți dascăli nu au fost umiliți de acest gen de elevi ? (exmatriculare directă , sa vina la școală din anul următor) , SI ce ar zice părintele : e profu al dracu , i-a vrut raul copilului, i-a distrus viitorul! ( nu ?)
    Soția mea este cadru didactic , 30 de ani vechime , gradul I , master în educație , câștigă 4200 Ron lunar Are clasa I-a, preda dimineața în mediul rural si face naveta zilnic 60 km.. 3-4 zile pe săptămână , cam pe la ora 20 – 21 mă solicita să o ajut la crearea de materiale educative pentru copii (deranj mare pentru mine , mă uitam pe Netflix) , da o ajutam , că e munca din aia de te ia cu capul( asta pentru cei care spun că dascalii muncesc ,,doar” 4 ore pe zi).
    SI da , soția mea ( învățătoare)a avut sejururi(cu mine) in Egipt , Grecia , Bulgaria , Turcia , Spania …..sI Romania ! De ce , pentru că merita , pentru că știu cât muncește sI cat se implica în educația acelor copii . Are copii din generații diferite , care au reusit, sunt medici ,avocați ingineri. Bineințeles nu toți elevii ajung așa , dar asta mai tine sI de părinți! Gata , tre sa plec în cursa…succes dascălilor la negocieri , succes celorlalți în viața de zi cu zi !

  2. si acum vedem ca si profesorii au postacii lor penibili (nu e cuvantul care ii caracterizeaza, dar altfel va fi blocat). Dar…. ca orice tine de stat s-a umplut si invatamantul de impostori.

    1. Adresează-te lui Iohannis, e singurul profesor care acum se află într-o vacanță permanentă, plătită. Pe la Neptun, cu soția, zilele astea.

  3. Nu ți-e rușine măi, “un elev”? Vorbești cu cel care te educă pentru viitorul după care plângi. Și să știi că, viitor avem și noi, nu numai voi. Și de unde știi tu, că noi nu avem copii cu examene. Atotștiutorule.

  4. Daca nu vor sa incheie mediile si sa se ocupe de examene, concediatii in grup. Sa isi caute de lucru in mediul privat si acolo sunt doua luni de concedii platite si prime de vacanta, etc.

    1. Ok, de acord. Totuṣi în această situație cine va încheia mediile, cine va completa cataloagele, cine va întocmi foile matricole, cine va corecta lucrările elevilor, cine va rezolva contestațiile, şi cine va intra din septembrie la ore, cine va avea grijă de copii ìntre orele 8-15?

  5. Nu meritați să vă numiți profesori!! Nu vă interesează soarta copiilor care trebuie să dea examenele naționale! Pur și simplu vă bateți joc de munca unor copii! RUȘINE! Nici nu vă dați seama cât sunteți de manipulați!

    1. Ba tocmai că ne pasă stimate părinte! Am stat 18 ani crezând că cineva va vedea efortul nostru de a educa în condiții din cele mai nefaste. Vedem acum ce s-a întâmplat cu cea mai mare parte a educabililor. Sunteți un produs al acestei perioade, care credeți că puteți judeca pe oricine care nu este de părerea dvs. sau care își cere dreptul la existență, la respect și la un trai mai bun. Aveți ocazia acum dacă nu vă convine să vă dați odrasla la școli din străinătate , unde credeți dvs. Aveți LIBERTATEA de a alege!!!

      1. asta si facem, platim de ani de zile pt scoli private si meditatii pt a suplini ce nu vor domniile voastre sa faca la clasa … recte sa pregateasca copiii corespunzator.
        nicaieri in europa nu exista conceptul de meditatii.
        vreti doar sa vi se dea, la toti fara vreo exceptie, fara sa oferiti vreo bruma in plus.
        cei mai multi dintre voi meritati sa vi se ia si da, sper sa ajungeti in privat, sa invatati ce e aia munca si responsabilitate… cu orice sacrificiu social va insemna asta.

        1. Îmi place extraordinar de mult în aceste zile să aud mereu aceeași placă: meditații, concedii, lene. … ln școala noastră, din 26 de cadre didactice, doar profesorul de matematică și profesoara de limba română dau meditații, însă cu elevii din Școală fac săptămânal pregătire, fără a fi plătiți. Noi ceilalți, care predăm alte materii, nu facem meditații.
          Apoi, concediul e praf in ochii voștri. Când aveam un examen, e de învățat toată vara, anul școlar îl finalizăm abia prin iulie, că avem o groază de documente de intocmit. Eu personal nu mi-am permis NICIODATĂ să plec în concediu cu familia pentru că nu ne permitem financiar. Bănuiesc eu că nu e și cazul dumneavoastră.
          Așa că, vă rog tare mult, încetați odată cu aceste replici. Dacă e așa ușor în învățământ, poftiți de ne luați locul.

          1. Doamna draga, eu stiu foarte bine sa ma autoevaluez, nu am capacitatile necesare ca sa fiu un profesor bun si de asta nu voi intra in un sistem doar pt a profita de unele avantaje sau pt a lancezi asteptand pensia, am pretentia ca in domeniul meu nu sunt doar bun ci ca sunt in top mondial. Imi pace sa ma perfectionez, sa invat lucruri noi si sa progresez permanent si nu ma plang de asta pt ca, asa cum am zis, imi place sa o fac. Dvs. vad ca va plangeti ca trebuie sa invatati cand invatatul ar trebui sa fie mai mult decat un hobby, ar trebui sa va defineasca la nivel personal, uman, profesional.
            Cat despre concedii sau zile libere, mai bine va abtineti ca nu jucam in aceeasi liga, nici macar nu practicam acelasi sport, nu am fost in concediu in ultimii 10 ani dar iar, nu imi pare rau si nu o spun cu regtre, pt ca a fost alegerea mea … puteam sa ma fac bugetar si sa ma satur de concediu, zi de zi … dar am avut alte pretentii de la mine iar evolutia in viata inseamna si sacrificiu, nu poti sa le ai pe toate, si performanta si timp liber berechet … dar banuiesc ca sunteti straina de conceptele astea.
            nu ne mai povestiti despre sistemul Dvs. ca il stim si noi, am trait cu o profesoara cativa ani, va stiu si programul zilnic si pe cel anual, si veniturile in cel mai mic detaliu, si birocratia, am facut personal dosare pt gradatii de merit si alte mii de lucruri pt sistem, inclusiv donatii de nici nu va imaginati, iar daca nu va sustin greva, nu in forma asta de majorari la gramada, inseamna ca o fac cat se poate de constient.
            cand veti intelegeti ca adevarata problema a sistemului sunteti chiar cei din sistem si ca sistemul trebuie restructurat din temelii, abia atunci veti avea sustinere si, poate, veti progresa.

          2. 🤣🤣🤣
            E in “top mondial” si a “trait” cu o profa ceva ani!! Si n-are, saracu’, concediu! Dar progreseaza, Bulă!

        2. Si uite așa am aflat că țara asta este plină de omeni bogați, care-și dau copiii la școli private și mai mult decât aceasta, mai plătesc și meditații la toate materiile care se predau în școală( fie de stat fie private). Iar cu munca „în privat” , să înțeleg că toți care muncesc „în privat” sunt cei mai muncitori, cei mai bine pregătiți în meseria lor, cei mai competenți, …..etc? Din acest motiv țara merge spre cele mai înalte culmi de progres, că avem competitivitate, dar cel mai prost merge învățământul!!!! Stimată doamnă „Je”( de unde vine oare acest prefix……la care se pot adăuga diverse litere, cum ar fi : „g”„gos” , „goasă”..?), dvs. în ce țară trăiți, că nu prea cred că pă la noi, în România, unde la tot pasul ne întâlnim cu tot felul de competenți aflați la muncă „în privat”?

          1. cei din privat nu sunt cei mai frumosi, destepti si competenti asa cum va credeti Dvs. cei de la catedra insa cei mai multi din privat sunt platiti mai prost decat cei din invatamant si cel mai important lucru, sunt platiti dupa performanta iar in lipsa ei li se pune un preaviz in fata si sunt dati afara. e bine sa fii imun la astea in sistemul de stat? garantat este ca de asta nu indrazniti sa plecati de acolo. cautam oameni pregatiti si seriosi in privat, va asteptam cu drag … si va asigur ca nu va va duce nimeni “Doru” la catedra la ce enormitati scrieti pe aici.

        3. Stimată doamnă/domn( de vreme ce nu aveți un nume care să vă definească genul) , din păcate nu ați răspuns la nici una din obiecțiile mele, dar ați bătut câmpii cu drag! În primul rând „în privat” ( cum vă exprimați dvs.) dar și-n celelalte domenii angajații sunt plătiți în funcție de pregătirea lor ( mai pe înțelesul dvs, în funcție de calificare), performanță, atașament față de locul de muncă, etc. Pentru cei necalificați, salariile sunt minim pe economie . Celelalte funcții sunt plătite în funcție de importanța muncii lor. Nu am văzut ca un inginer, economist, jurist, tehnician sau maistru să fie plătit cu salariul minim pe economie. Sunt categorii de muncitori calificați care sunt plătiți cu salarii duble sau triple față de profesori( care au calificări superioare, grade didactice). Probabil că dvs. aveți o calificare minimă de vreme ce afirmați că munciți f.mult ( adică ați avea 2 joburi) și nu ați luat concediu. Pentru informarea dvs( care afirmați că ați avut lângă dvs. o profesoară/profesor), pentru perfecționare trebuie făcute cursuri specifice( în timpul liber/concediu), se susțin grade didactice la instituții de învățământ superior( apropo, ce examene de perfecționare ați susținut în cariera dvs.la un institut de învățământ superior?). Pe parcursul anului școlar profesorii participă la o serie de concursuri, olimpiade pentru elevi care sunt programate în timpul vacanțelor sau în week-end. Ca atare v-am explicat lucrurile acestea ca unui elev care nu prea dorește să acumuleze experiențe și cunoștințe sau dacă vreți ca unui analfabet funcțional( cel care știe să citească dar nu înțelege nimic din textul scris, altfel nu-mi explic de ce afirmați „ce enormitți scrieti pe aici”). În caz că lecturați ceea ce v-am scris și nu ați înțeles, nu vă obosiți creierul , probabil colegii v-ar simți lipsa la locul de muncă deoarece nu ar fi cineva să strângă după ei!

  6. Noi nu primim salarii ..la viitor ..cu alti babuini politici ..pe la guverne ( pana in 2027) si eventual post mortem ..Nu mai avem ce negocia cu acesti incapabili si care sint pe faras de luni incolo….Îndrăznim sa fim demni și respectați..Nu cedam!Greva continua!!

  7. NU CEDĂM!!!!!.SUNT INCAPABILI!. Doamna MINISTRU AL EDUCAȚIEI, GUVERNUL să plece cât văd cu ochii.!!!. Problemele care vor urma sunt (DOAR ) responsabilitatea GUVERNULUI.! Doamna MINISTRĂ să numere în continuare ,poate scădem sub 50%!!!!.Altă preocupare nu are?.Ceva bun ,un plus pentru educație…

  8. Înțelegem!
    E ca la Bac.!
    Nu a căzut:
    Varianta 1.-MĂRIREA

    Există:
    Varianta 2 -REDISTRUBUIREA resursei existente!

    P.S.
    Există si :
    Varianta 3-INVERSAREA
    (Noi am stat treizeci de ani în coada grilei! E vremea să inversăm!)

  9. Să se înțeleagă:
    -se va indexa salariul în anul 2024 cu următorul procent: ( 45%- suma din OU iunie 2023 din diferența dintre salariul maxim din 2027 minus salariul din martie 2023) cu amendamentul că nu se știe care grila de salarizare!!!!!!!
    Ce minte diabolică pe guvernanții ăștia!!!! Adică o frântură din nimic concret!!!!
    Ne iau de proști și ne amețesc cu tot felul de promisiuni! Dacă nu facem Grevă generală pe termen nelimitat acești nemernici ne vor călca în picioare și nu vom obține nimic!

    1. În OUG – prin nota aia de fundamentare care oricum nu contează, dar să zicem că o luăm în serios – e vorba de salariul mediu pe economie în baza căruia se realizează bugetul pentru 2024, adică STRICT salariul mediu din 2023. În prezent, netul este pe la 4200 și ceva (guvernul vehiculează 4000 lei).

      Cu alte cuvinte – în ianuarie 2024 DACĂ se aplică vreuna din minciunile astea, ar fi ”dată de pomană” o creștere de 40-45% din acest 4000 net, cu observația că DOAR diferența până la cei aproximativ 585 lei deja puși în OUG anterioară. Câteva zeci de lei, maxim câteva sute lei net. Poate că stă inflația în loc să ne aștepte să o prindem din urmă.

      Iar apoi, în anii ce urmează, DACĂ se aplică și se respectă vreuna din minciunile astea, vom avea ocazia să ne raportăm la 4000 de lei net încadrare pentru debutant prin 2026, în condiția în care institutul de prognoză și statistică spune că în 2025 salariul mediu net pe economie va ajunge la vreo 6300 de lei.

      Și toate astea promise de un guvern care luni nu mai există.

      Nu ne iau ei de proști. Suntem proști dacă cedăm acum.

      1. Interesant ca se vorbeste doar de cadre didactice , de personal didactic auxiliar si nedidactic mai nimic, aceste categorii pot traii cu frimituri, dar cu munca cât cuprinde su daca nu la ei este valabila varianta “daca nu sunteti multumiti cautati de munca in alta parte”

        1. Eu sunt în grevă și pentru colegii mei din auxiliar și nedidactic, d-nă. Dar contabilul unității nu e în grevă, pentru că are hârtii de întocmit, iar secretarul unității face înscrieri pe la grădiniță sau clasa pregătitoare, care mai sunt în calendare, pentru că, spune el, de ce să se certe el cu oamenii? Deși ei sunt primii care se plâng că au pierdut sporuri sau că nu li se aplică grilele corect.

          Așa că am să le plâng de milă când mi-or plânge și ei mie de milă.

          Mult mai mult îmi pasă de personalul nedidactic, cu salarii de tot râsul; acei oameni care acum supraviețuiesc din veniturile partenerilor de viață strâng din dinți și merg mai departe. Pentru ei nu ies nici eu din grevă și ne susținem reciproc.

  10. Ce 2024, bah? Ce prima anuala? Ce fertilizari in vitro? Sa ne dea ce am cerut, aici si ACUM. Punct. Sa ia de la jde secretari de stat, pensii mari necontributive si vacantele in Bali. Asa cum intr-o familie, in plina criza financiara, renuntam la excese(vacante, haine scumpe de firma, inot, circ) pentru a economisi pentru nevoi urgente si de baza, asa trebuie sa se gospodareasca si guvernul pentru a economisi intru rezolvarea problemelor.

  11. Grevă generală. Pe 16 iunie se încheie anul pentru majoritatea claselor. Vom avea un an școlar complet blocat, examenele nu se vor desfășura.

    Aveți impresia că vă puteți bate joc de noi? Vă jucați cu focul.

  12. Iar au început cu pomenile…. Cică ne dau 1.500 de lei în fiecare 5 octombrie până în 2027. Cine naiba a cerut așa ceva??
    Cu fiecare ofertă jignitoare de acest gen pun paie pe foc.

    1. du-te draga mea și lucrează la un srl pe salarul minim, dacă nu-ți convine salarul din învățământ, vacantele, voucherele de vacanta și câte beneficii mai aveți voi, saracii muritori de foame

      1. Când o sa înveți și tu atât cât am învățat noi, poate ne-om trage de șireturi. Pana atunci vezi de treaba ta. Se vede de la distanță ca ești fără carte… GREVĂ GENERALĂ!!! Sa crape de ciuda toți care ne,, iubesc,, :))

        1. din cei 40% la suta care ai trebui sa plece din invatamant!!! in mod sigur. “se vede de la distanta”. din categoria celor care isi scriu “dl/dna prof” in fata numelui pe cutia postala, pentru ca altfel nu isi da nimeni seama. din ctegoria celor care nu gresesc, si daca daca cineva are alta parere ataca din lipsa de argumente, sau pentru ca nu sunt capabil sa explice. din categoria celor care au “trudit” maxim 5 ani pe bancile facultatii sa termine cu un 5 amarat, care sunt prea mandri sa faca ceva util si ajung in invatamant numai pentru a li se spune prof si dna (altfel nici un “fa” nu primea). Din caiza celor ca tine apar cei ca @CR. stai linistita nici tu nu ai mai multa carte (poate cele maxim 4 manuale pe care le-ai invatat pe de rost). si nici bunul simt pe care ar trebyu sa il aiva un profesor care se vrea respectat

          1. Sa le “aiva” ma-ta! Ie-te, ma-ta, scuzati cuvantul ie-te.

      2. Dragul meu/draga mea, nu sunt deloc muritoare de foame. Dacă plec din învățământ, nu mă duc la un SRL pe salariul minim, că pot mai mult de-atât. Deocamdată mai stau pe-aici. Vouchere, vacanțe, cadouri, 3 ore/zi muncă – prost să fii să pleci.
        Să știi că sunt posturi libere multe. La noi nu vine nimeni pe orele de fizică și pe cele de chimie. Dacă știi măcar un minimum, hai acum! Știi tu, poți veni și cu 3 la titularizare, dacă nu poți mai mult. Și nici nu se mai ține inspecția aia la clasă, a avut grijă doamna Deca.
        E serviciul ideal, pe cuvânt!

  13. Cu acest limbric nu ai ce sa negociezi. Nu are curaj să-și dea demisia. Se ascunde dupa paravanul lui Johannis. Trebuie un alt guvern care sa preia frâiele țării. Greva continua!

    1. Stii care este diferența dintre a lucra la un SRL și a lucra în învățământ? La SRL ți ai făcut programul și ai plecat acasă, în învățământ ți ai făcut programul, ai plecat acasă și mai lucrezi câteva ore. La un SRL ai scos salariul și îl duci acasă, în învățământ ai scos salariul iar jumătate îl aduci înapoi la servici și îl dai pe diferite materiale.

  14. Încă o oferta jignitoare la adresa cadrelor didactice! Îmi este silă de acest guvern care nu are nici o urmă de respect față de profesorii și elevii din această țară!
    Eu îmi voi da demisia din învățământ și voi pleca din această țară în care educația nu contează!

      1. Esti un special … Nu mai vrem sa muncim pe salariul de nimic si banii nostri ii luati voi! Drum bun tu intr-o tara distrusa , ale carei imprumuturi externe pentru specialii tarii, nu le va putea plati nici stra stra nepotii tai… Oameni inculti!!!

  15. NU CEDAM! MERGEM MAI DEPARTE. Pentru alte categorii sociale in aceasta perioada s-ai gasit bani. Nu se vrea? Vom bloca examenele. Sa va vedem săptămâna viitoare, strânși cu usa!

    1. mulțumim că ne folosiți ca și armă pentru grevă și că vă bateți joc de viitorul nostru. mi-ar plăcea să văd cum ați fi reacționat dacă aveați un copil în clasă terminală, oare atunci mai aveați în prim plan blocarea examenelor?

      1. Nu impotriva profesorilor ar trebui sa fi revoltat, ci improtiva unui stat/guvern care iti garanteaza o educatie gratuita, pentru care parintii tai au platit impozit si taxe. Guvern, care acuma nu este in stare sa poarte un dialog si sa ia masuri concrete. Si poate nu iti dai seama, dar este dreptul fiecaruia dintre noi sa ne revoltam cand consideram ca drepturile ne sunt incalcate. Cand au facut greva cei de la transporturi, le-ai scris ca nu poti sa ajungi la scoala sau in vacanta? Cum este posibil sa clasifici problemele tale mai inportante decat ale altora. Treci tu oare prin provocarile zilnice prin care trec cadrele didactice luna de luna?

        1. cred că ați înțeles greșit comentariul meu. consider că profesorii au nevoie de salarii mai mari, deoarece sunt jalnice, dar din punctul meu de vedere deja s-a ajuns la un moment critic și observ pe zi ce trece că majoritatea profesorilor au uitat complet de elevi și sunt focusați doar pe bani (nu că majoritatea profesorilor nu ar fi făcut așa până acum, nu generalizez, dar 70% din profesorii pe care i-am avut nu le-a păsat se ore). da, guvernul e și el incompatibil, dar o ofertă mai “bună” decât aceasta nu cred că va mai face, așa că aștept să văd când se va încheia această grevă, deoarece sunt mulți elevi ca și mine care pleacă din țară și sunt condiționați de trimiterea diplomelor și notelor.

          1. profesori CARORA. Guvern INCAPABIL. Ai sa ajungi in strainatate cu aceasta conceptie si cu aceasta gramatica atunci cand mi-oi vedea eu ceafa. Nu vrei sa fac greva in vacanta de schi? Mucos de 2 lei care indrazneste sa comenteze dupa ce ma-sa-l trezeste dimineata la liceu ca-i e lene si sa-si puna ceasul. Vezi-ti dracului de treaba ta de elev, nu te trage de sireturi cu noi, ca nu ne-au inghetat mainile pe acelasi pix 4-5-6 ani in facultate. Nu te mai baga in lucrurile oamenilor mari. Nu ai studiile, varsta, experienta si competenta necesare sa te pronunti pe acest subiect. Nu esti nici statistician, nici metodist sau inspector scolar ca sa stii tu cati la suta dintre profesori sunt buni, capabili etc. Tu poti fi doar subiectiv. Stii cum sunteti voi acum? Precum in cazul in care cade tot internetul in tara si tu esti praf ca nu ai Tik Tok in timp ce sistemul bancar este blocat, sistemul cardurilor de sanatate la fel si tot ce decurge dintr-un astfel de haos. Adica…esti pur si simplu subiectiv si egoist.

      2. Am colegi în grevă care au copii în ani terminali.
        Nu îți mai face griji, nu va avea de suferit viitorul tău. Doar nu crezi că nu se vor da examenele? Nu că le-ar păsa guvernanților de profesori sau de elevi. Dar le pasă de vot. Și le mai pasă de cei din învățământul superior. Ei cum funcționează fără studenți? Așadar, stai liniștit. Dacă guvernul rezistă presiunii noastre, nu va rezista presiunii universitarilor. Chiar și politicienii și alte persoane importante au copii la școală, așa că acest an școlar se va încheia.
        Nu vreau să fiu cinică, îți vorbesc sincer. Până vine examenul mai ai timp să înveți. Ți-aș spune și să te relaxezi, dar nu cred că poți.

      3. daca si a batut cineva joc de viitorul vostru au fost guvernele din 90 pana acu. daca nu vezi asta, nu esti un elev f bun, probabil oricum picai :))

      4. Dacă tu ești elev , eu sunt Rabin! Sfatul meu ( în calitate de Rabin) e să te apuci de o meserie care să-ți asigure viitorul pe care ni-l doresc guvernanții actuali. Dacă nu ai înțeles mesajul , repetă-l în gând până îl înțelegi!

      1. Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia…. Habar nu ai cu cine stai de vorbă. Noi putem rezista, voi din păcate nu. Așa că ne vedem la toamnă, noi bine în schimb voi nu prea. De ce? Pentru ca nu mai ajungeți cu copilașii la studii în străinătate…fara Bac.

        1. Ce e asa de rau fara BAC? il angajeaza o ruda la stat si da Bacul mai tarziu. Sau ajunhe parlamentar si gata. Sper sa nu mai ajungeti nici voi in toamna toti. poate inventeaza astia niste examene de capacitate i pentru profesori. Dar nu se poate ca si sistemul de invatamant e politizat asa ca astia frustrati de strainatate veti locurile sigure. Si de plecat oricum nu aveti unde pleca. ca nu mai scrie pe ecuson dom prof. Deca e creatia voastra.

        2. Calm domnule! Nu am copil care sa fie afectat de evaluări sau de bacalaureat.Am copil de clasa a V-a, dar care, după cum gândești și te exprimi îți cam da clasă.Nu știu ce materie predai dar cred că te-ar încuia la ore cu întrebări Asta dacă nu predai religie, muzica sau desen
          Continuă tot așa cu grevă! Dau o cafea pe litoral! Ne vedem acolo că tare vă mai place să mergeți în tabere gratuite că însoțitori😁

    1. Cinic de nevoie. În 3 săptămânii nu am mai auzit de marele volum de materie de predat, de importanța fiecarei ore de predare ci am auzit că oricum materia era parcursă, că pauza nu încurcă nimic în educația elevilor , voiașteptați să fiți înțeleși?
      În vacanță se suspendă protestul? Până în toamnă protest. Poate la toamnă vin doar ăia buni…..

      1. Întreabă-l pe Tâmpeanu de structura anului școlar și pe aeriana de Deca! Au pus în dezbateri publice și profesorii nu au fost de acord, dar ei au făcut tot ce au vrut

      2. Da,se pare ca s-a reusit incitarea la ura intre clasele socio-profesionale de la baza societatii.Vad ca nu prea mai vorbeste nimeni despre cei care ne guverneaza si care au generat in timp aceste crize economice cu grevele aferente.Nimic despre “speciali”,despre sunecuriști ? Educația subfinanțată a dus intradevar la o slaba calitate a resursei umane dar trebuie reparat de undeva.Poate 6%din PIB ar fi un inceput si pentru crearea unei motivari si apoi cresterea cerintelor privind activitatea dascalilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Achizițiile pe programul de dotare a școlilor, estimat la aproape un miliard de euro, sunt blocate de aproape două luni. Ministerul Fondurilor Europene nu a făcut nici acum normele de aplicare, iar Manualul beneficiarului nu poate fi elaborat fără acestea

Școlile și primăriile nu pot face nicio achiziție din programul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, finanțat prin PNRR,…
Vezi articolul

VIDEO Protest al sindicatelor din Educație “Spiru Haret” la Ministerul Educației: aproximativ 100 de profesori cer micșorarea numărului de elevi la clasă, debirocratizarea învățământului

Aproximativ 100 de profesori, membri ai Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, pichetează Ministerul Educației. Profesorii cer micșorarea numărului de elevi la clasă, debirocratizarea învățământului, punerea în executare a hotărârilor judecătorești privind…
Vezi articolul

LISTA Cum începe școala în București – Elevii din 24 de școli și grădinițe debutează 100% online, în scenariul roșu. 595 de școli sunt în scenariul galben, adică vor face cursuri în sistem hibrid

Cursurile vor începe online în 24 de unități de învățământ din București, potrivit hotărârii Comitetului Pentru Situații de Urgență. Printre acestea se numără 15 școli gimnaziale, 3 grădinițe, 2 colegii,…
Vezi articolul