Sindicatele îi întreabă pe profesori și angajații din școli dacă acceptă să închidă greva generală din Învățământ pentru voucherele anuale și pentru promisiunea de creștere salarială în anul viitor, solicitări făcute de sindicate și acceptate de Guvern / Condiția impusă de Executivul Ciucă – duminică la 9 să anunțe încheierea grevei

Foto: Agerpres Foto / Silviu Matei

Sindicatele își întreabă oamenii din teritoriu dacă propunerile acceptate de Guvern, la solicitarea lor, sunt acceptabile pentru membrii, în așa fel încât greva generală să fie închisă. Guvernul ar fi acceptat o propunere a sindicatelor care conține o promisiune de majorare a salariilor pentru anul următor, cu 50% din diferența între salariul actual și cel care va fi în noua grilă a noii legi a salarizării unitare. „Condiția este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului”, scrie unul din liderii sindicali în mesajul transmis.

Sâmbătă au fost două mesaje transmise de sindicate, la interval de câteva ore. Primul a fost cel în care oferta de ieri a Guvernului, cu 45% creștere salarială din diferența între salariul de acum și cel din grila nouă, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, a fost respinsă. Tot în acesta apărea și un „mandat minimal” de negociere pentru întâlnirile viitoare cu guvernanții. Al doilea mesaj conținea informația că ar fi fost acceptate cererile din „mandatul minimal”.

Redăm mesajul inițial de sâmbătă, cel cu oferta respinsă:

„În urma consultării organizațiilor sindicatele afiliate, care la rândul lor și-au consultat membrii de sindicat, am decis să refuzam oferta Guvernului prezentată în data de 9 iunie 2023. Greva continuă!

Cu toate acestea, în urma ședinței reunite a Colegiilor celor două federații, din data de 10.06.2023, s-a decis ca, la următoarele negocieri, reprezentanții organizațiilor naționale reprezentative să aibă următorul mandat minimal:

Emiterea unei ordonanțe de urgență plecând de la principiul salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe în 2024. Va solicitam sa consultati membrii de sindicat si sa ne trimiteti daca acestia sustin aceasta oferta”.

După care tot liderii sindicali au revenit cu vestea, sâmbătă seara, că Guvernul tocmai ce a acceptat oferta de mai sus, însă fără să mai existe vreo discuție despre garanția oferită prin ordonanță de urgență, cerută și la protestul de vineri, și în toate cererile profesorilor, pentru că nu au încredere în guvernanță, după cum au spus aceștia.

Redăm mesajul de sâmbătă seara, cel cu opropunerea acceptată de către Guvern:

„Buna seara! Acum 5 min ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salarială, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 lei anual pentru peronalul nedidactic până în 2027, 50% prima transă din noua grilă de la 1 ian 2024.

Condiția este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului. Rog consultați colegii rapid și ne comunicați in aceasta seara”.

Exit mobile version