Soluția anti-fraudă la examene luată în calcul de ministrul Deca, aparatura de bruiaj, este ilegală în țările UE, inclusiv România

Photo © Antonio Guillem | Dreamstime.com

Ministrul Educației, Ligia Deca, spunea săptămâna trecută că dispozitivele de bruiaj ar putea fi o soluție pentru situațiile în care subiectele de la examenele naționale sunt fotografiate cu camere spion și ajung în spațiul public, așa cum s-a întâmplat, între altele, la proba de matematică la Bacalaureat 2023. Această opțiune, pe care autoritățile din educație din alte țări o luau în considerare încă de acum 10-15 ani, este ilegală în UE, în SUA și majoritatea țărilor dezvoltate, iar România se supune legislației UE, după cum semnalează Autoritatea de reglementare în comunicații, ANCOM.

Potrivit ANCOM, aparatele de bruiaj, sau jammerele, “sunt declarate în cadrul Uniunii Europene ca fiind dispozitive neconforme cu unele dispoziţii existente în legislaţia comunitară de armonizare”. Drept urmare, potrivit instituției,“utilizarea acestor dispozitive este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene, deci şi în România!

Deoarece jammerele cauzează interferenţe prejudiciabile comunicaţiilor radio autorizate, adică perturbă sau împiedică funcţionarea normală a comunicaţiilor care utilizează frecvenţe radio, acestea sunt considerate dispozitive care nu pot fi conforme cu dispoziţiile Directivei 2014/53/UE privind echipamentele radio, transpusă în legislaţia naţională prin Hotărârea Guvernului nr. 740/2016.”

Potrivit Art. 51 (1) – 40 din HG 740/2016:

  1. “Constituie contravenţii, în măsura în care nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate potrivit legii penale infracţiuni, următoarele fapte: (…) 40. fapta oricărei persoane de a fabrica, a deţine, a importa, de a face publicitate, de a introduce ori pune la dispoziţie pe piaţă sau a utiliza echipamentele radio sau dispozitive destinate să producă interferenţe prejudiciabile, obligaţie prevăzută la art. 9 alin. (2)”

În Anexa 1 a aceleiași HG există o serie de excepții, dar niciunul nu se “potrivește” intențiilor exprimate de ministrul Deca: o serie de echipamente radio utilizate de radioamatori, unele echipamente maritime și unele dispozitive aeronautice, precum șoi unele kituri pentru profesioniști, ce pot fi folosite în instalații de cercetare și dezvoltare. De asemenea, hotărârea de guvern nu se aplică în cazul echipamentelor folosite în activități de apărare națională și siguranță națională.

Directiva UE transpusă în legislația națională prin HG menționată – aici.

Aparatura de bruiaj, inclusiv în sălile de clasă, este interzisă și în SUA: potrivit Comisiei Federale pentru Comunicații, “utilizarea unui aparat de bruiaj telefonic, de blocare GPS sau orice alt aparat de bruiaj al semnalelor, menit să blocheze, bruieze sau să interfereze cu comunicațiile radio autorizate reprezintă o încălcare a legislației federale. Nu există excepții pentru utilizarea în cadrul unei companii, al clasei, al unei locuințe sau al unui vehicul. (…).”

Aceleași tipuri de aparate sunt interzise și în Marea Britanie, unde autoritatea în domeniu, OFCOM, sugerează și alternative pentru prevenirea folosirii instrumentelor de comunicații mobile în anumite spații

În Franța, directorii de școli își puneau problema, în urmă cu mulți ani, să folosească aparatură de bruiaj, dar s-au lovit de aceeași problemă a legalității – potrivit unei relatări Le Figaro de acum 10 ani, dispozitivele de acest fel fiind permise atunci în săli de teatru și de cinema, unii decidenți optau să transforme amfiteatre în săli de teatru într-o zi și de examen în altă zi. Și în cazul acestei țări autoritățile îndemnau încă de atunci la folosirea detectoarelor de dispozitive mobile.

Amintim că, săptămâna trecută, ministrul Ligia Deca, întrebată la Radio România Actualități despre situațiile în care subiectele de la examenele naționale, în special de la Bacalaureat, au fost fotografiate cu camere spion și așa au ajuns în spațiul public în timpul orei de curs, a spus:

Edupedu.ro semnalase faptul că la proba de Matematică mai multe fotografii făcute cu camere ascunse.

Citește și:
O soluție anti-copiat ar putea fi dispozitive de bruiaj la Bacalaureat și Exaluarea Națională, spune ministrul Educației, care anunță că va discuta cu „instituțiile care se ocupă de securitate informatică și de securitatea proceselor publice”

Photo 97119312 © Antonio Guillem | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version