Soluția Guvernului Dăncilă la titularizarea pe 253 este tot neconstituțională, susține fostul secretar de stat Ispas: “mită electorală pentru cei 16.000 de profesori”

Concursul de directori la București

Foto: Pexels.com

“Oricine poate ataca în instanță contractele încheiate pe 253, pentru nulitate absolută”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat pe preuniversitar Gabriel Ispas. În ceea ce privește soluția găsită de Guvernul Dăncilă prin OUG-ul de miercuri, Ispas atrage atenția că executivul “propune o soluție la fel de neconstituțională ca cea de dinainte”. Este “o totală dorință de mită electorală pentru cei 16.000 de profesori”, a declarat Ispas.

Ordonanța de urgență în forma adoptată de Guvern propune o soluție la fel de neconstituțională ca cea de dinainte, ceea ce nu mă surprinde. Practica Ministerului de a se juca cu destinele profesorilor și copiilor din România este dublată de această dată de o totală dorință de mită electorală pentru cei 16.000 de profesori. Ordonanța introduce o nouă modalitate de ocupare a postului, printr-un contract nenumit care nu este nici determinat cu durată de un an, nici pe durată nedeterminată“, a declarat Gabriel Ispas pentru Edupedu.ro.

Contactat de Edupedu.ro, fostul secretar de stat în Ministerul Educației a declarat că “oricine poate ataca în instanță contractele încheiate pe 253, pentru nulitate absolută. Nu există niciun pericol pentru persoana care ocupă deja postul, până când nu se pronunță instanța. Dar nu avem niciun precedent, deci nu mă pot hazarda să spun ce poate decide instanța“.

În ceea ce privește OUG-ul pe educație, “este încă o manieră habarnistă de a privi actul normativ: promovăm articole neconstituțonale și măsuri care nu au nicio legătură cu dreptul”, a susținut Ispas.

Acesta a precizat că “viabilitatea unui post poate fi stabilită, din păcate, din condeiul prea darnic al unui activist de partid numit pentru merite de el știute director al unității școlare. Câte posturi sunt ocupate de directori cu concurs și câte nu mai sunt?

Se creează o discriminare între profesori și este evident că se prejudiciază atât cariera didactică, cât și perspectivele tinerelor generații pentru accedarea în învățământ“, a declarat Ispas.

Cum arată articolul din OUG de miercuri pe educație care continuă practica angajării în școală pe examene din trecut:
1. După articolul 93 se introduce un nou articol, articolul 93 1 cu următorul cuprins:

Articolul din OUG – document obținut de Edupedu.ro:

Peste 16.000 de posturi didactice de predare sunt ocupate cu profesori angajați pe perioadă determinată, în baza rezultatelor obținute la concursuri naționale de titularizare în anii anteriori, spune Guvernul în OUG pe educație promovată miercuri și intrată în posesia Edupedu.ro.

Citește și:

 

 

Exit mobile version