Soluții pentru grava criză demografică: Ovidiu Raețchi lansează un pachet legislativ cu 6 măsuri, printre care banca de lapte matern, vouchere pentru copiii sub trei ani, facilități fiscale pentru firmele care construiesc grădinițe

Foto: Pexels.com

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a lansat marți în dezbatere publică un pachet de șase propuneri legislative menite să atenueze criza demografică majoră din România. Țara noastrăse confruntă atât cu scăderea natalității, dar și cu o emigrație masivă spre vestul continentului.

Pachetul legislativ pus în dezbatere publică de Rațchi conține facilități fiscale pentru companiile care investesc în creșe și grădinițe pentru angajații proprii, vouchere de 150 de euro/lună pentru copiii sub trei ani care pot fi cheltuite pentru achiziționarea de servicii de asistență și îngrijire a copilului, dar și crearea unei bănci de lapte matern.

De asemenea, liberalul mai propune și înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare, care să stimuleze alăptarea bebelușilor, precum și prevederea că mamele pot îngriji simultan până la trei copii, inclusiv cei proprii, lucrând ca bone.

”Pachetul legislativ pe care îl lansez azi în dezbatere publică are drept obiectiv creșterea natalității prin găsirea unor soluții care merg la rădăcina problemelor care au dus România într-o criză demografică, soluții implementate cu succes în state occidentale. Este începutul unui efort public de consultare alături de organizații ale societății civile pentru a combate acest risc major pentru România pe termen mediu și lung”, a declarat Raețchi, citat într-un comunicat de presă.

Pachetul legislativ conține următoarele proiecte de lege:

Inițiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la trei ani, să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la trei ani, destinate achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului, care pot fi utilizate la creșe, grădinițe, servicii bone, etc..

Proiect de lege care încurajează companiile private cu minim 30 de angajați să construiască creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților acestora, scutindu-se din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea acestor spații.

Proiect de lege pentru sprijinirea creării Băncilor de Lapte Matern, având în vedere situația critică în care se află România din acest punct de vedere.

Inițiativă legislativă care presupune înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare – soluție recomandată de Unicef și Organizația Mondială a Sănătății, printre statele care au deja o astfel de Comisie numărându-se Germania, Statele Unite, Canada. Situația precară în care se află România din acest punct de vedere face necesară adoptarea unor măsuri de stimulare a practicilor alăptării.

Inițiativă legislativă care să ofere un cadru legal prin care mamele pot îngriji simultan până la trei copii, inclusiv cei proprii, lucrând ca bone, acesta fiind, de asemenea, un proiect implementat cu succes în state occidentale.

Proiect de lege pentru acreditarea maternităților ca Spitale Prietene cu Copilul – clasificare lansată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății.

De asemenea, Raețchi spune că, în paralel, va lucra pentru convingerea majorității parlamentare să voteze unul dintre proiectele de lege blocate în Parlament destinate clarificării profesiei de moașe, conform Directivelor europene aflate în vigoare.

Foto: pexels.com

Exit mobile version