Ștefan Pălărie, USR: Dacă România nu face ceva în privința salarizării profesorilor, pe o măsură radicală precum cea din 2017 pentru stabilizarea sistemului sanitar, noi nu mai avem învățământ

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com

„Cred că profesorii cu care tu vrei să construiești un sistem de învățământ au nevoie să fie tratați ca niște regi și nu ca niște cerșetori. Trebuie intervenit în forță cu măsuri ferme la salarizarea profesorilor”, a declarat senatorul USR Ștefan Pălărie, la Ziarul Financiar. Demnitarul aflat în Opoziție a criticat actuala situație a personalului din învățământ. Potrivit noii legi a bugetului pe 2023, angajații din sistemul de Educație vor primi o majorare, în medie, de 4,36% a salariilor.

Argumentele aduse de Ștefan Pălărie sunt legate de cifrele îngrijorătoare din sistemul de învățământ, unde „mai puțin de 10 % din sistem din profesori au vârste până în 30 de ani și unul din doi profesori va ieși la pensie în următorii 10 ani. Exact pe segmentul celor tineri cu energie, cu care tu ai vrea să construiești în viitor reforme, avem unul din 10 profesori la acea vârstă. Faptul că unul din 2 va ieși la pensie în următorii 10 ani, în timp ce nu există un apetit al tinerelor generații pentru această meserie, este o situație absolut dramatică”.

„Cred că trebuie intervenit în forță, dramatic, cu măriri salariale care să securizeze în primul rând domeniul și apoi cu intervenții. S-a vorbit, din punct de vedere declarații politice, de o creștere de cam 43%, în sensul aducerii salariul profesorului debutant la valoarea salariului mediu brut. Am prieteni din mediul privat care spun ‘domnule, ați înnebunit, cum să creșteți din pix? Vă dați seama că distrugeți, inclusiv economia fragilă, creșteți niște salarii foarte mari la sectorul public, ajungeți să loviți în sectorul privat indirect’. Da, sunt de acord cu argumentul acesta, dar dacă România nu face ceva în privința salarizării profesorilor pe o măsură radicală precum cea care a avut loc în 2017 pentru stabilizarea sistemului sanitar, atunci noi nu mai avem învățământ”, avertizează Ștefan Pălărie. 

Dacă profesorii nu vor fi salarizați în mod corespunzător, consecințele vor fi dramatice, susține Ștefan Pălărie: „Cred că profesorii cu care tu vrei să construiești un sistem de învățământ au nevoie să fie tratați ca niște regi și nu ca niște cerșetori. Vă spun cinstit că majoritatea, când stau de vorbă cu ei, se simt astăzi niște cerșetori. La salariile lor, dacă te uiți la modul în care sunt tratați, la modul în care sunt alocările bugetare cu pipeta față de acest domeniu, pare că este pur și simplu un domeniu total neimportant pentru guvernanți, iar asta este cât se poate de grav. Consecințele se vor vedea în 10 ani, dramatice”.

Potrivit datelor raportate în cadrul rețelei europene Eurydice, un profesor de gimnaziu sau liceu, la începutul carierei, câștigă 43.397 de lei brut anual, însemnând 3.616 lei brut pe lună, valoare mai mică, dar apropiată de cea folosită în calculele sale de senatorul Pălărie.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și 
Salariul unui profesor debutant va crește cu 7,31% în 2023, spune ministrul Ligia Deca / Aceasta ar însemna o creștere a salariului net până la 2.344 de lei, un venit “incredibil de mic” – calculele senatorului Ștefan Pălărie
ANALIZĂ România se îndreaptă spre o criză de personal puternică în sectorul educației. Peste 50% dintre profesori vor ieși la pensie în următorii 10 ani
Exit mobile version