STUDIU: Zonele cu trafic ridicat din jurul școlilor, printre locurile cu cele mai multe accidente

Foto: Pixabay.com

Locurile unde se produc cele mai multe accidente rutiere sunt localizate în zone aglomerate, cu un trafic rutier şi pietonal ridicat, datorită şcolilor din vecinătate, a unor centre comerciale, pieţelor şi parcurilor care atrag zilnic mulţi vizitatori, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj.

Studiul „School-Aged Pedestrian–Vehicle Crash Vulnerability” a fost realizat de către o echipă de cercetare de la Facultatea de Geografie și publicat în jurnalul academic Sustainability, se arată într-un comunicat de presă al universității.

Pe baza rezultatelor s-a constatat că viteza și vârsta sunt factori declanșatori în producerea accidentelor rutiere ce implică persoane de vârstă școlară.

Soluțiile propuse de cercetători sunt: limitările de viteză, stabilirea de noi intersecții semnalizate, introducerea de noi treceri de pietoni și creșterea gradului de conștientizare în rândul elevilor.

România a fost clasată in anul 2016 pe primele locuri din cadrul țărilor din Uniunea Europeană la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere.

Studiul a analizat 1305 de accidente pietonale în care au fost implicate persoane de vârstă școlară (2 – 20 de ani), ce au avut drept consecințe 222 de morți și răniți grav. În perioada analizată, acest tip de accidente a reprezentat 20.2% din totalul de accidente pietonale.

13% din victimele pietonale sunt elevi

Numărul de victime de vârstă școlară a reprezentat 13% din totalul de victime pietonale. Numărul victimelor de vârstă școlară a urmat o tendință relativ liniară, cu două vârfuri în 2012 și 2015, fără o evoluție descrescătoare.

În ceea ce privește factorii comportamentali, 55% din accidentele rutiere în care au fost implicate persoane de vârstă școlară au fost cauzate de responsabilitatea pietonilor, 34% de responsabilitatea șoferilor, iar 4% au survenit datorită altor cauze.

Exit mobile version