Subraportarea Covid-19 în România: Centrul britanic de modelare matematică a bolilor infecțioase estimează că doar 9-17% din totalul cazurilor simptomatice de coronavirus ar fi confirmate și raportate / Plus: Cifre la nivel global

Estimarile CMMID privind subraportarea cazurilor de Covid-19 / Sursa: cmmid.github.io/

În România ar fi confirmate și raportate între 8,9% și 17% dintre cazurile simptomatice de infecții cu noul coronavirus, potrivit unor estimări actualizate făcute de un grup de epidemiologi britanici. Aceștia încearcă să evalueze nivelul de subraportare al cazurilor simptomatice la nivel global, printr-un studiu care se derulează continuu de peste 10 zile, dar care nu a fost verificat, încă, de experți în domeniu.

Estimările, inițiate pe 22 martie și care sunt actualizate zilnic, sunt efectuate de Centrul de Modelare Matematică a Bolilor Infecțioase (CMMID) din Marea Britanie și sunt publicate pe platforma Github. CMMID, care face parte din London School of Hygiene&Tropical Medicine, este format din epidemiologi, matematicieni, economiști, statisticieni și clinicieni.

Scopul cercetării este să stabilească nivelul de subraportare al cazurilor de COVID-19 în multe țări din lume, folosind numărul de decese anunțate oficial, raportat la numărul de cazuri confirmate anunțate în fiecare țară și corectând rezultatele în funcție de timpul care trece între momentul confirmării cazului și deces. Autorii arată – între altele, prin acest articol din The Guardian – că estimările de acest fel, inclusiv ale CMMID, sunt brute și dependente de cifrele oficiale care, în multe cazuri, prezintă probleme.

Datele oferite de analiză suferă modificări substanțiale, în funcție de informațiile oficiale raportate de autorități cu privire la numărul de infecții și de decese asociate Covid-19. Astfel, acum 2 zile, studiul CMMID estima pentru România că între 11% și 42% dintre cazurile simptomatice ar fi fost raportate, dar estimările se bazau pe un număr mic de decese (sub 15, puțin peste pragul minim de 10 decese la nivel național luat în considerare de analiza citată) și doar câteva sute de infecții raportate, cifre care erau deja mult depășite în acel moment.

Actualele estimări cu privire la România (între 8,9 și 17% dintre totalul real al de cazuri simptomatice ar fi raportate) sunt aferente zilei de 1 aprilie și se bazează pe valori mai apropiate de numărul actual anunțat de autorități: estimarea are în vedere un număr de referință de 69 de decese și 2.245 de cazuri confirmate.

Conform analizei, nivelul de subraportare a cazurilor simptomatice de Covid-19 din România, la 1 aprilie, ar fi similar cu cel din Iran, Brazilia și alte țări sud-americane, Serbia sau Ungaria.

Pentru țările lovite puternic de epidemie, cifrele sunt extrem de mici:

Procente foarte mici, de sub 20%, sunt estimate și pentru țări ca India, Mexic, Olanda, Suedia, Turcia sau Ucraina.

Pe de altă parte, țări ca Germania, Austria sau Finlanda s-ar apropia 50%. Iar în Asia, în timp ce pentru China este estimată o rată de raportare de 29-38%, în Coreea de Sud, țară cu testări masive în rândul populației, estimarea indică o rată de raportare de 53-90%.

De notat că analiza apare în contextul în care în țările lumii nu există date statistice la nivelul întregii populații, care să dea o imagine despre proporțiile reale ale epidemiei, iar astfel de cercetări încearcă să suplinească lipsa unor cercetări directe, bazate pe testări extinse și aleatorii în rândul populației.

Le Figaro scria, în februarie, că numeroase instituții științifice internaționale, laboratoare și reviste științifice au cerut să fie lăsate deoparte procedurile obișnuite aplicate înainte de publicarea articolelor științifice, pentru a facilita accesul la noi cercetări. Printre aceste proceduri se numără și verificarea studiilor de către experți în domeniul respectiv.

Exit mobile version