Subraportarea Covid-19 în România: Centrul britanic de modelare matematică a bolilor infecțioase estimează că doar 9-17% din totalul cazurilor simptomatice de coronavirus ar fi confirmate și raportate / Plus: Cifre la nivel global

46.248 de vizualizări
Estimarile CMMID privind subraportarea cazurilor de Covid-19 / Sursa: cmmid.github.io/
În România ar fi confirmate și raportate între 8,9% și 17% dintre cazurile simptomatice de infecții cu noul coronavirus, potrivit unor estimări actualizate făcute de un grup de epidemiologi britanici. Aceștia încearcă să evalueze nivelul de subraportare al cazurilor simptomatice la nivel global, printr-un studiu care se derulează continuu de peste 10 zile, dar care nu a fost verificat, încă, de experți în domeniu.

Estimările, inițiate pe 22 martie și care sunt actualizate zilnic, sunt efectuate de Centrul de Modelare Matematică a Bolilor Infecțioase (CMMID) din Marea Britanie și sunt publicate pe platforma Github. CMMID, care face parte din London School of Hygiene&Tropical Medicine, este format din epidemiologi, matematicieni, economiști, statisticieni și clinicieni.

Scopul cercetării este să stabilească nivelul de subraportare al cazurilor de COVID-19 în multe țări din lume, folosind numărul de decese anunțate oficial, raportat la numărul de cazuri confirmate anunțate în fiecare țară și corectând rezultatele în funcție de timpul care trece între momentul confirmării cazului și deces. Autorii arată – între altele, prin acest articol din The Guardian – că estimările de acest fel, inclusiv ale CMMID, sunt brute și dependente de cifrele oficiale care, în multe cazuri, prezintă probleme.

Datele oferite de analiză suferă modificări substanțiale, în funcție de informațiile oficiale raportate de autorități cu privire la numărul de infecții și de decese asociate Covid-19. Astfel, acum 2 zile, studiul CMMID estima pentru România că între 11% și 42% dintre cazurile simptomatice ar fi fost raportate, dar estimările se bazau pe un număr mic de decese (sub 15, puțin peste pragul minim de 10 decese la nivel național luat în considerare de analiza citată) și doar câteva sute de infecții raportate, cifre care erau deja mult depășite în acel moment.

Actualele estimări cu privire la România (între 8,9 și 17% dintre totalul real al de cazuri simptomatice ar fi raportate) sunt aferente zilei de 1 aprilie și se bazează pe valori mai apropiate de numărul actual anunțat de autorități: estimarea are în vedere un număr de referință de 69 de decese și 2.245 de cazuri confirmate.

Conform analizei, nivelul de subraportare a cazurilor simptomatice de Covid-19 din România, la 1 aprilie, ar fi similar cu cel din Iran, Brazilia și alte țări sud-americane, Serbia sau Ungaria.

Pentru țările lovite puternic de epidemie, cifrele sunt extrem de mici:

 • Italia: doar 5,1-6,5% dintre cazuri simptomatice ar fi raportate
 • Spania: doar 4,7-6,1% dintre cazuri
 • Franța: doar 6-7,9% dintre cazuri
 • SUA: doar 14-19% dintre cazuri
 • Marea Britanie: doar 4,6%-6,2% dintre cazuri

Procente foarte mici, de sub 20%, sunt estimate și pentru țări ca India, Mexic, Olanda, Suedia, Turcia sau Ucraina.

Pe de altă parte, țări ca Germania, Austria sau Finlanda s-ar apropia 50%. Iar în Asia, în timp ce pentru China este estimată o rată de raportare de 29-38%, în Coreea de Sud, țară cu testări masive în rândul populației, estimarea indică o rată de raportare de 53-90%.

 • Raportare totală (100%) este estimată, pe baza cifrelor oficiale, în Australia, Israel și Norvegia.

De notat că analiza apare în contextul în care în țările lumii nu există date statistice la nivelul întregii populații, care să dea o imagine despre proporțiile reale ale epidemiei, iar astfel de cercetări încearcă să suplinească lipsa unor cercetări directe, bazate pe testări extinse și aleatorii în rândul populației.

Le Figaro scria, în februarie, că numeroase instituții științifice internaționale, laboratoare și reviste științifice au cerut să fie lăsate deoparte procedurile obișnuite aplicate înainte de publicarea articolelor științifice, pentru a facilita accesul la noi cercetări. Printre aceste proceduri se numără și verificarea studiilor de către experți în domeniul respectiv.

 • Acest lucru este valabil și pentru studiul CMMID, un studiu realizat “în timp real” și care precizează de la bun început că, încă, nu a fost verificat de experți în domeniu.

6 comments
 1. cercetatorii britanici au relevat fara echivoc ca barbatii urati saraci si prosti nu au succes la femei.
  ma, plecati cu statistica asta … ce cauta manipulatorii din rusia la 80 la suta si romania la 10%, care nu face teste rapide, care au eficienta de 20%

 2. Suna ca un fel de “backtracking statistics”:
  Pornind de la mortalitate (procent si numar cazuri), calculezi 100% (nr cazuri infectati).

  Ma intreb daca studiul ia in calcul si suprasaturarea spitalelor, care cresc mortalitatea.

  De exemplu mortaliatatea = 1% cu asistenta medicala, dar daca 5% sunt bolnavi gravi si nu au locuri in spitale, atunci mortaliatatea devine 5%.

  Daca se mai includ si numarul suplimentar de decese cauzate de alte boli/accidente in combinatie cu lipsa asistentei medicale, mortalitatea poate sa creasca la 10%, chiar daca acestia nu sunt neaparat infectati cu coronavirus.

 3. deci italia are 5 % din cazuri asta insemna ca 20 si ceva de milioane de italieni sunt infectati ? Deci la ei deja au imunitate de turma. Cred ca cercetatorii britanici au uitat sa si verifice numerele cu realitatea

  1. Nu stiu cum ai ajuns tu la 2 mil. Dintr-un calcul simplu rezulta 2.25 milioane maxim. Verificam si noi metodele de calcul inainte sa scriem prostii?

  2. Le incurcati…
   Azi, 3 aprilie 2020, ora 09.35, ora GMT, Italia raporteaza un numar de 115.242 de cazuri, asta inseamna ca, daca luam de bun ce zic oamenii astia in articol, numarul real de persoane infectate e de 2.304.840, la o populatie totala de 60 000 000, adica ochiometric, ca nu mai stau sa calculez exact, undeva pe la 2.5% din totalul populatiei.
   Imunitatea de turma apare la 60-70% populatie infectata, deci…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educația remedială trebuie plătită, dacă este după ore. Am lucrat cu 3.000 de profesori, 14.000 de copii și am avut 92% rată de absolvire la BAC, când lumea transforma școala în cabinet medical – experiența World Vision România, povestită de Mihaela Nabăr

“Dacă educația remedială este dincolo de orele de clasă, ea trebuie plătită ca atare și nu este vorba doar de plata orelor respective. Sunt materiale educaționale care trebuie folosite în…
Vezi articolul

Raportul anual al OECD: Finanțarea educației în sprijinul elevilor cu pierderi mari de învățare și aducerea copiilor la școală, puncte cheie pentru specialiștii în educație / România stă mai prost decât statele organizației internaționale

Abandonul școlar, efectele de durată ale închiderii școlilor în ultimul an și jumătate și folosirea banilor publici în educație sunt câteva dintre principalele probleme asupra cărora țările trebuie să-și concentreze…
Vezi articolul
De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic

De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic, ci să rămână online? Psihologul Daniel David: Copiii se simt mai siguri pe ei la examinare poate fiindcă examenele sunt mai simple. Un alt factor se leagă de rutina pe care au dezvoltat-o copiii în acest timp

După mai bine de un an de stat acasă, întoarcerea la cursuri în format fizic îi neliniștește pe unii dintre elevii care până acum spuneau că ar vrea să revină…
Vezi articolul