Tratamentul pentru coronavirus: cursa celor mai buni cercetători din lume – analiză Le Figaro

5.980 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Peste 80 de studii clinice au fost lansate în China, iar patru piste au intrat în atenția medicilor din întreaga lume, în condițiile în care numărul persoanelor infectate de noul coronavirus Sars-CoV-2 continuă să crească în fiecare zi și vârful epidemiologic nu a fost încă anunțat, relatează Le Figaro.

Publicația scrie pe larg despre cursa virologilor, geneticienilor, epidemiologilor și doctorilor în găsirea unui tratament pentru coronavirus. Sute de specialiști din întreaga lume și-au abandonat cercetările, pentru a se concentra pe noul virus și a descoperi un tratament.

Total necunoscut acum 2 luni, microbul a infectat deja peste 75.000 de persoane și a dus la moartea a 2000 de persoane, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Sănătate Publică România, care a lansat o secțiune cu informații pentru populație despre infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

Din punct de vedere științific, situația nu este ușor de urmărit, pentru că lucrurile evoluează cu viteză”, spune Olivier Terrier, cercetător la Centrul internațional de cercetare a bolilor infecțioase, din Lyon. Acesta și-a petrecut ultimele săptămâni în laboratorul securizat al Centrului de cercetări, pentru a izola virusul, pornind de la probele prelevate de la pacienți. Obiectivul său este să obțină cantități suficiente pentru a testa molecule potențial curative.

Cercetarea avansează forțat: o mulțime de articole sunt lansate înainte de a fi evaluate de experți în domeniu, așa cum se întâmplă de obicei. Prin urmare, aceste rezultate ar trebui luate cu precauție”, a declarat acesta.

Pe 31 ianuarie, un consorțiu format din 100 de instituții științifice internaționale, laboratoare farmaceutice și editori de reviste științifice au cerut să fie lăsate deoparte procedurile obișnuite aplicate înainte de publicarea articolelor științifice, pentru a facilita accesul noilor cercetări, notează Le Figaro. Conform bazei de date a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 1.000 de studii au fost publicate de la începutul anului, ceea ce este fără precedent, scrie cotidianul francez.

Un prim pas a fost făcut pe 12 ianuarie, când China a comunicat secvența genetică a virusului. Începând din acel moment, numeroase state au putut să înceapă să dezvolte teste biologice.

Principiul este de a pune celulele colectate de la pacienți suspecți alături de mici părți de secvență genetică a virusului. Dacă eșantionul este contaminat, aceste mici părți se vor lega de materialul genetic al virusului, ceea ce va duce la apariția unei fluorescențe”, a declarat Vincent Enouf, director adjunct al Centrului național de referință pentru virusurile respiratorii, de la Institutul Pasteur.

Testul este mai mult sau mai puțin același în toate țările, diferă doar bucățile selectate ale secvenței genetice a virusului.

Acest test permite obținerea unui rezultat în cinci ore și detectarea unor cantități foarte mici de virus”, a continuat cercetătorul care, împreună cu echipa sa, analizează în fiecare zi zeci de eșantioane suspecte din toată țara.

O altă prioritate este căutarea tratamentelor. Peste 80 de studii clinice au fost deja lansate în China. La nivel global, patru piste prezintă un interes deosebit pentru medici: combinația Lopinavir-Ritonavir (două antivirale folosite împotriva HIV), interferonii (proteine care stimulează sistemul imunitar), Clorochina și Remdesivir (medicament antiviral dezvoltat de laboratorul american Gilead). Acesta din urmă a fost administrat unui pacient, în Bordeaux, pe 23 ianuarie. “Este un antiviral care împiedică multiplicarea virusului”, a explicat profesorul Denis Malvy, specialist în ceea ce privește infecțiile cu riscuri epidemiologice și biologice la Spitalul Universitar din Bordeaux.

Medicamentul, ales la nivel național în Franța împreună cu OMS, va face obiectul unui studiu clinc în China. În ceea ce-l privește pe pacientul din Bordeaux, acesta a părăsit spitalul, însă profesorul Malvy spune pentru Figaro că “nu suntem în măsură să spunem că medicamentul a fost cel care a făcut posibilă vindecarea”.

Între timp, China mizează pe un alt antidot, disponibil imediat, dar a cărui eficiență este departe de a fi dovedită, precizează Le Figaro: transfuzia de plasmă. Luni, autoritățile chineze le-au cerut pacienților vindecați să doneze această componentă a sângelui, bogată în anticorpi, pentru a o injecta bolnavilor aflați în stare gravă, pentru a-și consolida sistemul imunitar.

Profesorul Arnaud Fontanet, șeful laboratorului de epidemiologie pentru boli emergente la Institutul Pasteur, a declarat pentru Le Figaro că “acest lucru a fost deja făcut pentru Ebola, dar fără mare succes, pentru că sângele trebuie prelevat atunci când nivelul anticorpilor este la cel mai ridicat nivel”.

O alternativă care este în atenția cercetătorilor de la Institutul Pasteur constă în selectarea celor mai buni anticorpi pentru a face copii în laborator, care să fie mai apoi injectate bolnavilor.

Obiectivul final este dezvoltarea unui vaccin care să protejeze populațiile expuse la virus. Potrivit OMS, nu mai puțin de 18 luni sunt necesare pentru dezvoltarea unui vaccin.

Photo by Martin Lopez from Pexels

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta - Agerpres Foto

Membrii CNATDCU care au fost condamnați în instanță vor putea fi revocați, prevede noul regulament. Sorin Cîmpeanu, despre modificările aduse regulilor de funcționare a forului: Întotdeauna în instanță deciziile Consiliului au avut de suferit pe aspecte procedurale și nu de conținut științific

Membrii CNATDCU care au fost condamnați în instanță vor putea fi revocați, prevede noul regulament al forului care analizează plagiatele din tezele de doctorat, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației.…
Vezi articolul

Domnica Petrovai, psihoterapeut: Cred că investiția în starea de bine a adulților – profesori și părinți – este cea mai valoroasă, pentru că are un impact direct asupra copiilor. Este copleșitor sentimentul de neîncredere, cu impact foarte puternic și asupra rezultatelor școlare

„Cred că vom avea copii mai încrezători, dacă vor trăi și vor învăța în comunități – cum este școala – și în familii, unde starea de bine va fi la…
Vezi articolul

Pregătirea la Matematică pentru Evaluarea Națională 2020. Profesorul Sorin Borodi, despre cât timp trebuie să aloce elevii de-a VIII-a pregătirii zilnice la matematică și cum se face recapitularea

Pregătirea la matematică pentru Evaluarea Națională trebuie să dureze cel puțin o oră zilnic, ca medie. În paralel cu învățarea materiei de clasa a VIII-a care este predată acum la…
Vezi articolul

Este masca purtată de școlari la ore o soluție? Ce spun medicii infecționiști. Valeriu Gheorghiță: Nu este fezabil / Adrian Marinescu: Nu este un lucru realizabil / Măsurile esențiale: distanța între copii de 1,5 metri și grupe mici de elevi

Masca de protecție purtată permanent la ore de către școlarii din clasele primare este o măsură care poate fi susținută doar în teorie, însă în practică lucrurile vor sta cu…
Vezi articolul