SURSE Mustrarea în fața clasei a elevilor, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6, eliminate din proiectul de statut al elevului

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com

În proiectul noului statul al elevului nu mai apar câteva dintre controversatele propuneri care au stârnit nemulțumiri, în decembrie 2022: sancțiunile legate de mustrarea copiilor în fața clasei, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6, potrivit documentului obținut pe surse de Edupedu.ro. Amintim, aceste prevederi erau trecute într-un proiect de ordin de ministru, obținut de Edupedu.ro, ce actualiza statutul elevului din 2016.

În proiectul de ordin de ministru care actualizează statulul elevului din 2016 nu se mai precizează câteva dintre sancțiunile care au fost propuse inițial (potrivit documentului obținut de edupedu.ro în decembrie 2022 – n.red ).

Este vorba despre trei sancțiuni controversate:

Mustrarea elevului în fața clasei care era propusă la alin. (6) de la art. 16 astfel: “Sancţionarea elevilor sub forma mustrării se poate face în faţa colectivului clasei“. – detalii aici

În prezent, statutul elevilor prevede că “sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context“. Noul proiect obținut de Edupedu.ro nu propune nici o modificare a articolului 16, astfel că dacă documentul se aprobă în această variantă, mustrarea în fața colectivului clasei va fi în continuare interzisă.

O altă modificare la care s-a renunțat față de proiectul propus în decembrie este “mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, care dispune de resursele necesare pentru remedierea situației disciplinare și școlare a elevului sancționat, în baza aprobării inspectoratului școlar, cu respectarea prevederilor Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar“. Noul proiect de ordin de ministru nu mai conține această sancțiune.

Nici scăderea notei la purtare sub 6 cu declararea nepromovabilității anului de studiu respectiv, nu mai apare în noul proiect, potrivit surselor Edupedu.ro.

În proiectul propus în decembrie 2022 apărea și o sancțiune scrisă legată de ținuta vestimentară. Lipsa elementelor de identificare putea fi sancționată cu observație și mustrare scrisă.

În prezent articolul 14, litera c) prevede că Ţinuta vestimentară decentă şi adecvată sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul şcolii.

În proiectul anterior se propunea sancționarea cu observație sau mustrare scrisă pentru cei care nu respectă regulile privind ținuta vestimentară.” Acum însă, s-a renunțat la această prevedere.

În plus, conform Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, elaborat și aprobat de ministerul Educației, pe baza căruia școlile își creează propriul regulament de ordine interioară, (n. red. ROFUIP), articolul 187, alin 2, “în unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea”.

În noul proiect de ordin de ministru dispar și propunerile legate de drepturile și îndatoririle elevilor, transport și burse, propuneri care se află în proiectul legilor Educației, obținut de Edupedu.ro.

De asemenea, nu se mai face referire la modificarea articolului 4 din statut care elimina mențiunea Învățământul preuniversitar este centrat pe elev”.

Foto: Children © Arne9001 | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Expresia “Învățământul preuniversitar este centrat pe elev” dispare în proiectul de modificare a Statutului elevilor, iar articolul este reformulat / Drepturile elevilor, de la transportul gratuit la burse, actualizate în document
Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre propunerea ca elevii să fie mustrați în fața clasei, din proiectul noului Statut al Elevului: Propunerile de sancționare a copiilor trebuie discutate cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor
Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației: Nu intenționăm să promovăm în Statutul elevului mustrarea în fața clasei
Exit mobile version