SURSE Mustrarea în fața clasei a elevilor, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6, eliminate din proiectul de statut al elevului

5.034 de vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
În proiectul noului statul al elevului nu mai apar câteva dintre controversatele propuneri care au stârnit nemulțumiri, în decembrie 2022: sancțiunile legate de mustrarea copiilor în fața clasei, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6, potrivit documentului obținut pe surse de Edupedu.ro. Amintim, aceste prevederi erau trecute într-un proiect de ordin de ministru, obținut de Edupedu.ro, ce actualiza statutul elevului din 2016.
  • Amintim că proiectul, care trebuia dezbătut joi, 22 decembrie, a fost retras de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social la scurt timp după ce Edupedu.ro a scris despre reintroducerea mustrării în fața clasei, ca propunere în proiect. – Detalii aici

În proiectul de ordin de ministru care actualizează statulul elevului din 2016 nu se mai precizează câteva dintre sancțiunile care au fost propuse inițial (potrivit documentului obținut de edupedu.ro în decembrie 2022 – n.red ).

Este vorba despre trei sancțiuni controversate:

Mustrarea elevului în fața clasei care era propusă la alin. (6) de la art. 16 astfel: “Sancţionarea elevilor sub forma mustrării se poate face în faţa colectivului clasei“. – detalii aici

În prezent, statutul elevilor prevede că “sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context“. Noul proiect obținut de Edupedu.ro nu propune nici o modificare a articolului 16, astfel că dacă documentul se aprobă în această variantă, mustrarea în fața colectivului clasei va fi în continuare interzisă.

O altă modificare la care s-a renunțat față de proiectul propus în decembrie este “mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, care dispune de resursele necesare pentru remedierea situației disciplinare și școlare a elevului sancționat, în baza aprobării inspectoratului școlar, cu respectarea prevederilor Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar“. Noul proiect de ordin de ministru nu mai conține această sancțiune.

Nici scăderea notei la purtare sub 6 cu declararea nepromovabilității anului de studiu respectiv, nu mai apare în noul proiect, potrivit surselor Edupedu.ro.

În proiectul propus în decembrie 2022 apărea și o sancțiune scrisă legată de ținuta vestimentară. Lipsa elementelor de identificare putea fi sancționată cu observație și mustrare scrisă.

În prezent articolul 14, litera c) prevede că Ţinuta vestimentară decentă şi adecvată sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul şcolii.

În proiectul anterior se propunea sancționarea cu observație sau mustrare scrisă pentru cei care nu respectă regulile privind ținuta vestimentară.” Acum însă, s-a renunțat la această prevedere.

În plus, conform Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, elaborat și aprobat de ministerul Educației, pe baza căruia școlile își creează propriul regulament de ordine interioară, (n. red. ROFUIP), articolul 187, alin 2, “în unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea”.

În noul proiect de ordin de ministru dispar și propunerile legate de drepturile și îndatoririle elevilor, transport și burse, propuneri care se află în proiectul legilor Educației, obținut de Edupedu.ro.

De asemenea, nu se mai face referire la modificarea articolului 4 din statut care elimina mențiunea Învățământul preuniversitar este centrat pe elev”.

Foto: Children © Arne9001 | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Expresia “Învățământul preuniversitar este centrat pe elev” dispare în proiectul de modificare a Statutului elevilor, iar articolul este reformulat / Drepturile elevilor, de la transportul gratuit la burse, actualizate în document
Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre propunerea ca elevii să fie mustrați în fața clasei, din proiectul noului Statut al Elevului: Propunerile de sancționare a copiilor trebuie discutate cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor
Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației: Nu intenționăm să promovăm în Statutul elevului mustrarea în fața clasei

11 comments
  1. O lege populistă. Se teme să nu își piardă “scaunul”.
    Normal trebuie să fie sancționați elevii care încalcă regulile (disciplină, efectuarea temelor, ținute neadecvate).
    Li se permite orice,(chiar își bat profesorii), fără să fie responsabilizați sau sancționați.
    Profesorul trebuie să fie un măscărici să îi atragă pe elevii, care nu au nici o chemare pt. a învăța, iar familia elevului nu are nici un rol în educarea și formarea elevului. Profesorul are numai obligații fără nici un drept.
    Toți modificați legea învățământului pt. a vă remarca și vă întreceți in a lua cele mai proaste masuri.

  2. Imi cer scuze. Am cautat un răspuns la o postare gresita. Din pacate, nu exista optiune de editare comentariu. Imi retrag cuvintele ca ar exista cenzura aici. Comentariul a aparut la alta postare. Sunt foarte dezamăgita de cum decurg lucrurile in invatamant. Din afarq, poate, leopardul pare in forma. Insa, înăuntru, hartii, hartii, hartii si realitatea e sumbra. Studii și teorii nu vor reusi niciodată sa surprindă realitatea. Ori se revine la învățământul dinainte de anii 90 ori se preia un sistem strain. Romanii nu sunt in stare de 30 de ani sa faca ceva.

  3. Interesant cum aici se accepta doar comentariile care convin unei parti. Nici nu mai merita sa pierdem timpul sa ne exprimam opiniile intr-o societate asa zis democratica. Cainii latra, caravana trece! Concluzia : asociatiile parintilor si elevilor au ajuns sa decida pentru învățământ.

  4. invatamantul particular nu e mult mai grozav ca ala de stat, doar ca trebuie sa platesti bani, adica vei avea clase cu copii avuti si nu la gramada ca la stat.
    Va dati seama ca daca aproba chestia cu mutatul la alta scoala, toti elevii cu probleme erau mutati la cateva scoli alese din sectorare si apoi sa faci ore cu o clasa din speciali din aia.

  5. Ce e așa greu?

    Statutul elevului să conțină un singur articol:
    1. Elevul indiferent de nivelul de școlarizare beneficiază de toate drepturile precizate in legislație și nu poate fi constrâns sub nicio formă să îndeplinească vreo obligație stabilită prin alte legi ulterioare, norme sau regulamente.

    Gata. Exact ca acum, doar că nu mai pierdem vremea căutând prin ordine de ministru, ROFUIP si RI care se contrazic, se anulează se modifică la 30 de zile.

    Cu alte cuvinte școala să devină OFICIAL locul în care a fost transformată de politrucii ultimilor 30 de ani, o formă fără fond, un loc de libertinaj, cu bone și menajere (profesori, personal angajat) unde majoritatea părinților își aduc copii ca la un loc de joacă de la mall.

    ,, Starea de bine” și pozele de la tot felul de ,,activități educative” (a se citi etalarea hainelor, promovarea găunoasă și like-uri pe rețele de socializare, review-uri pozitive) fiind de fapt esența în ochii ISJ -urilor și Ministrului care ele însele pe propriile pagini de ,,socializare” fac același lucru (desigur printre promovarea acțiunilor politice zilnice ale guvernului)

  6. Un specimen rar din ev mediu cocoțat parlamentar, nu prin merit, ci pe linia cooperativista. Se vede că a excelat in domeniul studiului! Cum sa scoti asemenea inepții pe gura aia, el se aude ce spune? Dacă nu starpim din fașă un asemenea,, limbric,,, vor rasari încă o suta ca el, asemenea balaurului cu 99 de capete din poveste-tai unul, mai apar zece. Procesul educational are nevoie de reguli clare, asumate de fiecare participant la ea, nu doar profesorii, ci si elevi, ca să nu mai zic parinti. Când ai parinti idioți, ce.si cred progeniturile genii, mai i ai și parlamentari dobitoci.. acesta va fi feedback.ul în urma aplicării unui proiect susținut cu surle și trâmbițe -,, România educata,,. Concluzia, Este si nu prea!

  7. Statutul elevului trebuia sa fi fost in vigoare din septembrie. Nu poti veni cu un statut la mijlocul anului scolar si sa spui ca prevederile acestuia se aplica retroactiv!
    Anul acesta functionam fara statut al elevului! Asta e!

  8. Oare de cuminți li se aplicau aceste sancțiuni?
    Elevii au doar drepturi (printre care jignirea profesorilor și a femeilor de serviciu, jucatul pe telefon în timpul orei de curs, să asculte muzică, să povestească între ei, să râdă, să amenințe alți colegi, să arunce cu hârtii etc). Doar câțiva sunt atenți la profesor și vor să învețe.
    Părerea mea: mă uit la comportamentul și limbajul copilului / elevului și văd părintele lui!

    P. S. Mi se pare că elevii din zilele noastre o duc mai bine la școală decât acasă. Se pare că pentru ei școala este locul unde se pot manifesta liber!

  9. Hai, că nu sunt rău intenționați, doar au uitat! Sunt prea multe chestii de ținut minte, oameni sunt și ei! Oameni incompetenți, dar cine se mai miră? Sancțiuni, îndatoriri, te ia durerea de cap; lasă, că se descurcă ei profesorii. Și dacă nu se descurcă, avem pe cine să dăm vina. Oricum întreaga societate știe că profesorii sunt vinovați.

  10. Toată lumea la școală cu note de 10 și fără nicio responsabilitate!!Învățământul de masa e în cădere liberă!Învățământul particular,cu bani grei e de viitor!!Trăiască partidul care te vrea prost și dacă ai pofta de carte trebuie sa scoți bani grei,ca în străinătate unde un an te costa 10000 de lire sterline.Vrei educație școti banul,nu ai bani ,nu este nevoie sa fii deștept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Jane Austen, eliminată dintr-un curs de literatură engleză de la o universitate britanică și înlocuită cu o autoare care scrie despre afro-americani. Măsura ar face parte din revizuirea curriculei „colonialiste”

O universitate din Marea Britanie a eliminat din programa studiată un curs de literatură despre Jane Austen, autorea celebrelor cărți Mândrie și Prejudecată, Rațiune și simțire și Emma. Catedra de…
Vezi articolul

Dezbatere online World Vision România - Edupedu.ro

VIDEO Dezbaterea Viitorul este al copiilor – Raluca Turcan: 36,3% dintre copii sunt în risc sever de sărăcie, rata deprivării materiale a crescut / Mihaela Nabăr, World Vision: 54% dintre copii ne spun că nu au fost consultați deloc privind deciziile luate în pandemie

Care este realitatea în România în ceea ce privește implicarea copiilor în luarea deciziilor care îi privesc? Care sunt rezultatele celei mai noi analize cu privire la participarea elevilor în…
Vezi articolul

Bursele de excelență pentru elevii de la școli private, neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit

La aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației pentru plata burselor școlare pe noua lege a educației, elevii de la școlile și liceele private nu și-au primit…
Vezi articolul