OFICIAL: O nouă conducere a fost numită la Colegiul Gheorghe Șincai. Profesorii Mircea Țeca și Doina Sotiriu sunt noii directori

Foto: captură - Google Maps

Colegiul Național Gheorghe Șincai din București are de astăzi o nouă conducere. Mircea Țeca, profesor de Matematică, este noul director al colegiului, iar Doina Sotiriu, profesoară de Educație Fizică este director adjunct, ambii fiind votați astăzi în ședința Inspectoratului Școlar al Municipiului București, potrivit surselor Edupedu.ro. Potrivit surselor Edupedu.ro, cei doi sunt apropiați ai fostei directoare Silvia Mușătoiu.

UPDATE Inspectorul școlar general al Capitalei, Ionel Pușcaș, a confirmat pentru Edupedu.ro noua conducere de la Șincai. În această dimineață “a fost o ședință de Consiliu de Administrație, în care am avut pe ordinea de zi propuneri de numire, prin detașare în interesul învățământului, pe funcții de conducere. La unul dintre puncte am avut problema de la Colegiul Șincai. La numirea directoarei adjuncte lucrurile au fost foarte simple, deoarece fosta directoare și-a dat demisia, iar directoarei i-am încetat detașarea în interesul învățământului pe funcția de director și, pe baza susținerii majorității profesorilor de la Șincai, am numit tot prin detașare în interesul învățământului pe dl Țeca, cu aprobarea Consiliului de Administrație al ISMB“, a declarat Pușcaș, pentru Edupedu.ro.

Inspectorul școlar general a precizat că decizia a fost luată “cu 13 voturi pentru din 13, nu a fost niciun comentariu, toată lumea a fost de acord că trebuie să se asigure stabilitatea, pentru ca școala să aibă un management funcțional. Înainte de eficiență, se dorește un management funcțional“.

Întrebat care a fost motivul pentru care i-a încetat mandatul directorului actual, Pușcaș a răspuns că decizia a venit după ce “organele de conducere ale școlii, consiliul profesoral și consiliul de administrație, nu reușeau să devină funcționale. S-au convocat de câteva ori, nu s-au putut lua niște decizii care să asigure funcționarea unității de învățământ și sunt niște mișcări specifice activităților didactice iar oamenii au de suferit de pe urma nefuncționării unității. Am în față o adresă din partea unui grup de 34 de profesori de la Șincai, în baza căruia am decis numirea. Domnul Țeca este recomandat de profesorii unității“.

Amintim că în urmă cu o lună zeci de profesori și elevi au protestat în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, au fost la fața locului.

În februarie, Judecătoria Sectorului 4 București a respins cererea primarului Daniel Băluță pentru evacuarea Colegiului Național „Gheorghe Șincai” în vederea începerii lucrărilor de reconsolidare a clădirii. Amintim că Primăria Sectorului 4 a depus în instanță o cerere de evacuare prin ordonanță președințială a liceului.

Tot atunci, Primăria Municipiului București (PMB) a decis să suspende până la data de 14 martie 2021 autorizația de construcții pentru lucrările de reabilitare și renovare ale clădirii Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, acordată Primăriei Sector 4 în septembrie anul trecut.

După ce la începutul lunii februarie zeci de profesori și elevi au protestat în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, iar după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul sectorului 4, Daniel Băluță, s-au dus la Colegiu și au participat la discuții, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 al Municipiului București au semnat un protocol prin care își asumă în mod explicit obligația de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

„Până la data de 1 august 2021, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va prezenta mai multe variante conforme intereselor educației pentru relocarea activităților didactice desfășurate în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, pe perioada execuției lucrărilor, prevăzute cu o durată de 22 de luni. Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părților semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor și părinților”, scrie în comunicatul citat.

Scandalul recent izbucnit la Colegiul Șincai, pe tema reconsolidării clădirii, are origini mai vechi. În urmă cu doi ani directoarea Colegiului de la acea vreme, Silvia Mușătoiu, a refuzat semnarea contractului de management administrativ-financiar cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță. Motivul: contractul respectiv a fost modificat față de forma originală, adoptată de ministerul Educației, în ianuarie 2017, susținea directoarea, care spunea că dacă ar semna, ar trebui să deruleze toate achizițiile numai după semnătura primarului și doar prin firmele agreate de acesta la prețuri mult mai mari.

În toamna anul trecut din nou a revenit pe agenda publică un conflict între reprezentanții celor două instituții. Silvia Mușătoiu, care nu mai era directoare, ci consilier al ministrului Educației susținea atunci că Primăria Sectorului 4 urmărește să ducă școala în scenariul roșu fiindcă dorește să își ducă la bun sfârșit niște contracte de reabilitare și școala trebuie să fie goală. Primarul depusese o plângere penală la adresa Colegiului pentru “ascunderea unui elev cu coronavirus”.

Primarul Daniel Băluță a cerut pe 2 octombrie 2020 intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii liceului, cu risc seismic II.

Exit mobile version