OFICIAL: O nouă conducere a fost numită la Colegiul Gheorghe Șincai. Profesorii Mircea Țeca și Doina Sotiriu sunt noii directori

5.807 vizualizări
Foto: captură – Google Maps
Colegiul Național Gheorghe Șincai din București are de astăzi o nouă conducere. Mircea Țeca, profesor de Matematică, este noul director al colegiului, iar Doina Sotiriu, profesoară de Educație Fizică este director adjunct, ambii fiind votați astăzi în ședința Inspectoratului Școlar al Municipiului București, potrivit surselor Edupedu.ro. Potrivit surselor Edupedu.ro, cei doi sunt apropiați ai fostei directoare Silvia Mușătoiu.

UPDATE Inspectorul școlar general al Capitalei, Ionel Pușcaș, a confirmat pentru Edupedu.ro noua conducere de la Șincai. În această dimineață “a fost o ședință de Consiliu de Administrație, în care am avut pe ordinea de zi propuneri de numire, prin detașare în interesul învățământului, pe funcții de conducere. La unul dintre puncte am avut problema de la Colegiul Șincai. La numirea directoarei adjuncte lucrurile au fost foarte simple, deoarece fosta directoare și-a dat demisia, iar directoarei i-am încetat detașarea în interesul învățământului pe funcția de director și, pe baza susținerii majorității profesorilor de la Șincai, am numit tot prin detașare în interesul învățământului pe dl Țeca, cu aprobarea Consiliului de Administrație al ISMB“, a declarat Pușcaș, pentru Edupedu.ro.

Inspectorul școlar general a precizat că decizia a fost luată “cu 13 voturi pentru din 13, nu a fost niciun comentariu, toată lumea a fost de acord că trebuie să se asigure stabilitatea, pentru ca școala să aibă un management funcțional. Înainte de eficiență, se dorește un management funcțional“.

Întrebat care a fost motivul pentru care i-a încetat mandatul directorului actual, Pușcaș a răspuns că decizia a venit după ce “organele de conducere ale școlii, consiliul profesoral și consiliul de administrație, nu reușeau să devină funcționale. S-au convocat de câteva ori, nu s-au putut lua niște decizii care să asigure funcționarea unității de învățământ și sunt niște mișcări specifice activităților didactice iar oamenii au de suferit de pe urma nefuncționării unității. Am în față o adresă din partea unui grup de 34 de profesori de la Șincai, în baza căruia am decis numirea. Domnul Țeca este recomandat de profesorii unității“.

Amintim că în urmă cu o lună zeci de profesori și elevi au protestat în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, au fost la fața locului.

În februarie, Judecătoria Sectorului 4 București a respins cererea primarului Daniel Băluță pentru evacuarea Colegiului Național „Gheorghe Șincai” în vederea începerii lucrărilor de reconsolidare a clădirii. Amintim că Primăria Sectorului 4 a depus în instanță o cerere de evacuare prin ordonanță președințială a liceului.

Tot atunci, Primăria Municipiului București (PMB) a decis să suspende până la data de 14 martie 2021 autorizația de construcții pentru lucrările de reabilitare și renovare ale clădirii Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, acordată Primăriei Sector 4 în septembrie anul trecut.

După ce la începutul lunii februarie zeci de profesori și elevi au protestat în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, iar după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul sectorului 4, Daniel Băluță, s-au dus la Colegiu și au participat la discuții, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 al Municipiului București au semnat un protocol prin care își asumă în mod explicit obligația de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

„Până la data de 1 august 2021, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va prezenta mai multe variante conforme intereselor educației pentru relocarea activităților didactice desfășurate în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, pe perioada execuției lucrărilor, prevăzute cu o durată de 22 de luni. Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părților semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor și părinților”, scrie în comunicatul citat.

Scandalul recent izbucnit la Colegiul Șincai, pe tema reconsolidării clădirii, are origini mai vechi. În urmă cu doi ani directoarea Colegiului de la acea vreme, Silvia Mușătoiu, a refuzat semnarea contractului de management administrativ-financiar cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță. Motivul: contractul respectiv a fost modificat față de forma originală, adoptată de ministerul Educației, în ianuarie 2017, susținea directoarea, care spunea că dacă ar semna, ar trebui să deruleze toate achizițiile numai după semnătura primarului și doar prin firmele agreate de acesta la prețuri mult mai mari.

În toamna anul trecut din nou a revenit pe agenda publică un conflict între reprezentanții celor două instituții. Silvia Mușătoiu, care nu mai era directoare, ci consilier al ministrului Educației susținea atunci că Primăria Sectorului 4 urmărește să ducă școala în scenariul roșu fiindcă dorește să își ducă la bun sfârșit niște contracte de reabilitare și școala trebuie să fie goală. Primarul depusese o plângere penală la adresa Colegiului pentru “ascunderea unui elev cu coronavirus”.

Primarul Daniel Băluță a cerut pe 2 octombrie 2020 intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii liceului, cu risc seismic II.


6 comments
  1. Exact aceeași situație este la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” din orașul Nehoiu, județul Buzău. Consiliul de Administrație al liceului a solicitat din ianuarie, cu unanimitate de voturi, destituirea directoarei numite politic, care NU este expert în management educațional și are doar gradul II. De asemenea, peste 2/3 dintre profesori au semnat și transmis ministerului un memoriu prin care cer destituirea acesteia. De la numire, din 11 ianuarie, directoarea conduce de capul ei liceul, NELEGAL, fără Consiliul de Administrație. Deși activitatea școlii este blocată, iar ministrul a primit o mulțime de petiții pe această temă, lucrurile încă nu s-au îndreptat.
    De exemplu, scenariul de funcționare al școlii a fost stabilit de directoare cu inspectorul general, colegul ei de partid, dar NU prin Hotărârea Consiliului de Administrație al liceului, așa cum prevede legea, deci este pusă zi de zi în pericol sănătatea copiilor noștri…
    Așteptăm și la Nehoiu deblocarea situației, întrucât legile sunt aceleași în toată România, iar comunitatea noastră, cei peste 800 de elevi, părinții, profesorii, au de suferit din cauza numirii politice a acestei directoare.

    1. Ori nu ați citit articolul, ori nu ați găsit alt loc unde să lăsați comentariul.
      În realitate la CN Șincai s-a format un grup de susținere pentru o fostă directoare, care a comis nenumărate abuzuri împotriva altor cadre didactice, abuzuri dovedite în instanță. La fel e și la dvs? Aveți conturile blocate în urma pierderii proceselor și aveți CAS și CASS neplătit? Dacă nu, atunci poate reveniți asupra concluziei de început, cum că ați fi în “exact aceeași situație”.

  2. Pe scurt, diversiunea cu “relocarea” a reușit! Dar să-l vedem pe dl Țeca, doctor în praful de pe tobă, cum va explica neplata CAS și CASS din motive de blocare de conturi și lipsă de bani, din cauza plăților făcute în contul ilegalităților comise de principială.

  3. Iată că până la urmă era așa cum am spus: grupul condus de “principiala” dnă Mușătoiu nu doarea altceva decât o conducere favorabilă, care să-i acopere multiplele ilegalități comise în perioada directoratului. Ce relocare? Povești de adormit copiii.

  4. Apropiati neapropiati, sunt directori, si daca instanta decide ca liceul se relocheaza, asa va fi. Sa lasam instantele sa judece.

    1. Și cei dinainte erau tot directori. Până nu s-a ajuns la plăți de penalități pe bază de hotărâri judecătorești, în urma proceselor pierdute de către liceu din cauza deciziilor ilegale păstorite de fosta directoare Mușătoiu, nineni nu a contestat vreun director. Acum trebuie să fie neapărat pus un “apropiat”, cu misiunea clară de a ascunde ceea ce urmează. Să vedem dacă Țeca își va pune pielea pe băț pentru dânsa. Celelalte încercări au dat greș până acum, două directoare dintre “apropiați” au demisionat când au văzut că se îngroașă gluma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marea Britanie: Aproape 200 de mii de profesori protestează într-un amplu marș, alături de funcționari publici. Ei cer salarii mai mari / Majoritatea școlilor sunt deschise, unele doar parțial, spune ministrul britanic al Educației

Miercuri, aproape 200 de mii de profesori din mai multe regiuni din Marea Britanie protestează într-un marș amplu la care participă alături de funcționari publici și din sectorul transporturilor, aproape…
Vezi articolul

Evaluarea Națională la cinci materii, propusă de sindicate, este respinsă de Consiliul Elevilor și Federația Părinților: “Primul lucru care ne vine în minte când abordăm acest subiect sunt meditațiile”

Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Părinților anunță, joi, că ”se opun cu fermitate” abordării propuse de sindicatele profesorilor, ca Evaluarea Națională să se desfășoare la cinci materii,…
Vezi articolul

Listele cu școlile care vor primi bani pentru combaterea abandonului școlar, runda a II-a, nu au fost publicate în termenul stabilit de Ministerul Educației. Directorii trebuie să primească granturile când începe școala / Surse: Cererile de finanțare nu au fost încă evaluate la Minister

Listele cu școlile alese de Ministerul Educației ca să primească finanțare pentru reducerea abandonului școlar, prin programul național dedicat – PNRAS Runda a II-a, nu au fost afișate de instituție,…
Vezi articolul

INTERVIU Profesorul de Istorie Bogdan Murgescu, despre atrocitățile comise de ruși în Ucraina: „Avem de a face cu excese și crime ordonate direct, făcând parte dintr-un plan clar de terorizare și de forțare la refugiere a populației ucrainene. În prezent n-aș crede că mai există o armată cu o asemenea reputație în Europa”

Crimele teribile comise de armata rusă în Bucha, Mariupol, Irpin împotriva civililor nevinovați par imagini rupte din Al Doilea Război Mondial. Oameni executați cu mâinile legate la spate, gropi comune,…
Vezi articolul