Afacerea Colegiul Șincai-Primăria Sector 4: Daniel Băluță cere intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii liceului, cu risc seismic II

1.673 de vizualizări
Primăria Sectorului 4 solicită intervenția în regim de urgență a Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a Direcției de Sănătate Publică București, “pentru punerea în siguranță a elevilor și a personalului Colegiului Național Gheorghe Șincai”. Într-un comunicat de presă, primăria cere și sprijinul Prefecturii București pentru consolidarea și reabilitarea clădirii în care funcționează Colegiul Național „Gheoghe Șincai”.

“Clădirea, monument istoric, a fost expertizată și încadrată în clasa de risc seismic 2, ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi și de personalul didactic și nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securității și integrității fizice a persoanelor”, susține primăria condusă de Daniel Băluță.

“Consiliul de Administrație al unității de învățământ a refuzat în mod nejustificat eliberarea și predarea amplasamentului, deși conform notelor aferente raportului de expertiză tehnică, lucrările ce urmează a fi executate nu pot fi realizate având copii și personal în interiorul instituției”, acuză Primăria Sectorului 4.

Acuzațiile vin la o zi după ce Băluță a anunțat că va depune plângere penală împotriva conducerii Colegiului Șincai din București, pentru ascunderea unui caz de infectare cu coronavirus.

În replică, Silvia Mușătoiu, fost director al Colegiului Șincai, a declarat pentru Edupedu.ro că Primăria Sectorului 4 urmărește să ne ducă în scenariul roșu fiindcă dorește să își ducă la bun sfârșit niște contracte de reabilitare și școala trebuie să fie goală și că “elevul ascuns” nu este un caz confirmat de COVID-19.

Comunicatul integral al Primăriei Sector 4:

COMUNICAT

– privind măsuri necesare pentru protejarea sănățății și siguranței elevilor si a personalului Colegiului Național “Gheoghe Șincai”

Primăria Sectorului 4 solicită intervenția în regim de urgență a Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a Direcției de Sănătate Publică București, pentru punerea în siguranță a elevilor și a personalului Colegiului Național Gheorghe Șincai.

Acest apel public este lansat având în vedere ordinul comun nr. 5.487/1.494/2020, privind aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, conținutul ședinței din data de 30.10.2020 a Consiliului de Administrație al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” și procesul verbal aferent acesteia, din care rezultă existența a trei cazuri confirmate de Sars-Cov 2 în ultimele 14 zile.

Întrucât în cursul zilei de ieri, 01.10.2020, a apărut suspiciunea existenței a cel puțin unui alt caz de Sars-Cov 2 în rândul elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, considerăm neapărat necesară implicarea instituțiilor sus-menționate pentru identificarea corectă a situației, în vederea prevenirii unor cazuri similare, dată fiind și reticența conducerii unității de învățământ de a declara în timp real toate cazurile de COVID-19.

Mai mult decât atât, Primăria Sectorului 4 solicită sprijinul de îndată al Inspectoratului Școlar al Municipiului București și al Prefecturii Muncipiului București în vederea consolidării și reabilitării clădirii în care funcționează Colegiul Național „Gheoghe Șincai”. Clădirea, monument istoric, a fost expertizată și încadrată în clasa de risc seismic 2, ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi și de personalul didactic și nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securității și integrității fizice a persoanelor

Având în vedere aceste aspecte, precum și necesitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu, Primaria Sectorului 4 a îndeplinit deja toate formalitățile legale, iar lucrările de consolidare, reabilitare și punere în siguranță a clădirii menționate ar fi putut fi demarate la începutul lunii septembrie 2020. Acest lucru nu a fost însă posibil întrucât Consiliul de Administrație al unității de învățământ a refuzat în mod nejustificat eliberarea și predarea amplasamentului, deși conform notelor aferente raportului de expertiză tehnică, lucrările ce urmează a fi executate nu pot fi realizate având copii și personal în interiorul instituției.

În încheiere, atragem atenția tuturor instituțiilor abilitate cu privire la necesitatea intervenției în regim de urgență pentru identificarea celor mai potrivite soluții, care să asigure protecția sănătății și siguranței fizice a elevilor și a personalului Colegiului Național „Gheorghe Șincai”. 

BIROUL DE PRESĂ

Citește și:
Silvia Mușătoiu, Colegiul Șincai din București: Primăria Sectorului 4 urmărește să ne ducă în scenariul roșu fiindcă dorește să își ducă la bun sfârșit niște contracte de reabilitare și școala trebuie să fie goală. “Elevul ascuns” nu este un caz confirmat de COVID-19
Plângere penală împotriva conducerii Colegiului Șincai din București, depusă de primarul sectorului 4: Daniel Băluță acuză ascunderea unui caz de infectare cu coronavirus
Silvia Mușătoiu a demisionat de la conducerea Colegiului Șincai din București: Nu e un moment bun să fiu director, într-o astfel de atmosferă de conducere la toate nivelurile: inspectorat, primărie, minister. Este o lume care nu este a mea
Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Șincai, nu vrea să semneze contractul modificat de Primar: ”Sigur că vreau să cheltuim banii după bunul nostru plac, bunul nostru plac nu percepe comisioane la contracte”

1 comment
  1. Care este problema aici? Că trebuie să reabilitezi când ai chef o școală care nu trebuie niciodată dislocată ci reparată doar în vacanțe? Sau că un director nu a declarat un caz de virus neconfirmat? La câte cazuri se închide o școală întreagă? La unul? Era vorba că în funcție de analiza circumstanțelor, o clasă trece on line pentru a evita eventuale contagieri. Nu că se închide o școală întreagă pentru un caz neconfirmat. Câte școli s-au închis la un caz, chiar și dacă ar fi confirmat? Incredibilă agresivitatea “legală” a primarului care a avut o vacanță de vară și alte două luni fără activitate la clase în semestrul II, pentru a reabilita o școală. O școală întreagă on line pentru un caz? Unde există așa ceva? Se știe unde ar urma să fie duși acești elevi? Sau: o școală întreagă on line la cheremul unui primar? Nu respectul pentru siguranță este transparent aici ci din contră, o strategie la vedere care nu are legătură cu interesele educației. Acest colegiu e singurul care încă are elevi ce nu și-au primit bursele de anul trecut. Se știe acest lucru? Se știe că se distrug parcuri în sectorul 4 pentru parcări deasupra într-o zonă în care deja există o poluare ridicată? Trebuie să fii orb să nu vezi că se cheltuiesc bani pentru reabilitări “de fațadă” ( și la propriu și la figurat, mai ales în campanie electorală) în timp ce tocmai educația este pe ultimul loc în planul acestui primar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like