PMB: „Problema consolidării clădirii în care funcționează Colegiul Național „Gheorghe Șincai” nu intră în sfera noastră de competență și nici nu ne-a fost solicitată intervenția pe acest subiect”

590 de vizualizări
Foto: captură – Google Maps
„Problema consolidării clădirii în care funcționează Colegiul Național „Gheorghe Șincai” nu intră în sfera noastră de competență și nici nu ne-a fost solicitată intervenția pe acest subiect”, a răspuns Primăria București unei solicitări făcute de Edupedu.ro. PMB ține evidența clădirilor aflate în risc seismic din Capitală, printr-o instituție care îi este subordonată – Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). În lista respectivă nu se regăsește clădirea Colegiului Național „Gheorghe Șincai” la imobilele cu risc seismic de gradul II, așa cum a evaluat-o o expertiză comandată de Primăria Sectorului 4 pe care o puteți consulta aici.

Menționăm că solicitarea Edupedu a fost făcută pe 9 februarie, iar răspunsul l-am primit pe 5 martie, în limita legală a unei solicitări pe legea 544, însă la câteva săptămâni după ce subiectul relocării elevilor pentru consolidarea și renovarea liceului a ajuns în atenția publicului. Primăria Sectorului 4 a comunicat mai multe documente în legătură cu expertiza privind riscul seismic pe care l-ar avea clădirea liceului. Între timp, autoritățile, în frunte cu Ministerul Educației, au decis în urma scandalului să amâne renovarea cel puțin pentru anul școlar în curs.

Ce am întrebat în solicitarea făcută către Primăria Municipiului București:

Clădirea colegiului este inclusă în lista clădirilor cu risc seismic din București? Dacă da, atunci ce grad de risc seismic are?

Vi s-a cerut implicarea din partea vreunei părți (conducerea școlii sau Primăria Sectorului 4) în povestea relocării elevilor și reconsolidării clădirii? Dacă da, din partea cui și care este punctul de vedere al Primăriei Municipiului București?

Răspunsul PMB:

„Primăria Capitalei derulează programul de reducere a riscului seismic prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) și pune în aplicare Ordonanța de Guvern nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al clădirilor existente.

Potrivit OG nr 20/1994, Art. 2, al. 1, lit. b, proprietarii au obligația să expertizeze tehnic imobilele pe care le dețin și care prezintă degradări sau avarieri. De asemenea, aceștia trebuie să transmită autorităților publice locale raportul întocmit de un expert tehnic atestat, în maximum 30 de zile de la data primirii. De asemenea, Primăria Capitalei trebuie să identifice și să inventarieze toate clădirile cu destinația locuință încadrate într-o clasă de risc seismic, potrivit unei expertize tehnice.

Potrivit OG nr. 20/1994, Art. 2, al. 2, pentru construcțiile de interes și utilitate publică aflate în patrimoniul instituțiilor publice, conducătorii instituțiilor publice vor acționa pentru expertiza tehnică obligatorie. Aceștia trebuie să înștiințeze autoritățile publice locale, precum și a comitetelor județene, respectiv al municipiului București pentru situații de urgență, cu privire la construcțiile expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic prin raport de expertiză tehnică.

Astfel, vă transmitem că problema consolidării clădirii în care funcționează Colegiul Național „Gheorghe Șincai” nu intră în sfera noastră de competență și nici nu ne-a fost solicitată intervenția pe acest subiect.

Menționăm că instituția noastră are ca obiect principal de activitate acțiunea de punere în siguranță din punct de vedere seismic a construcțiilor cu destinația de locuință și a spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință din cadrul unei astfel de construcții și nu deține documente sau alte informații despre clădirea în cauză. Potrivit legislației, clădirile unităților de învățământ din Capitală se află în administrarea primăriilor de sector. Astfel, singura instituție care deține informații cu privire la clădirea în care funcționează Colegiul Național „Gheorghe Șincai” este Primăria Sectorului 4.”

Context:

Amintim că în urmă cu o lună zeci de profesori și elevi au protestat în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, au fost la fața locului.

În februarie, Judecătoria Sectorului 4 București a respins cererea primarului Daniel Băluță pentru evacuarea Colegiului Național „Gheorghe Șincai” în vederea începerii lucrărilor de reconsolidare a clădirii. Amintim că Primăria Sectorului 4 a depus în instanță o cerere de evacuare prin ordonanță președințială a liceului.

Tot atunci, Primăria Municipiului București (PMB) a decis să suspende până la data de 14 martie 2021 autorizația de construcții pentru lucrările de reabilitare și renovare ale clădirii Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, acordată Primăriei Sector 4 în septembrie anul trecut.

După ce la începutul lunii februarie zeci de profesori și elevi au protestat în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, iar după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul sectorului 4, Daniel Băluță, s-au dus la Colegiu și au participat la discuții, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 al Municipiului București au semnat un protocol prin care își asumă în mod explicit obligația de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

„Până la data de 1 august 2021, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va prezenta mai multe variante conforme intereselor educației pentru relocarea activităților didactice desfășurate în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, pe perioada execuției lucrărilor, prevăzute cu o durată de 22 de luni. Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părților semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor și părinților”, scrie în comunicatul citat.

Scandalul recent izbucnit la Colegiul Șincai, pe tema reconsolidării clădirii, are origini mai vechi. În urmă cu doi ani directoarea Colegiului de la acea vreme, Silvia Mușătoiu, a refuzat semnarea contractului de management administrativ-financiar cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță. Motivul: contractul respectiv a fost modificat față de forma originală, adoptată de ministerul Educației, în ianuarie 2017, susținea directoarea, care spunea că dacă ar semna, ar trebui să deruleze toate achizițiile numai după semnătura primarului și doar prin firmele agreate de acesta la prețuri mult mai mari.

În toamna anul trecut din nou a revenit pe agenda publică un conflict între reprezentanții celor două instituții. Silvia Mușătoiu, care nu mai era directoare, ci consilier al ministrului Educației susținea atunci că Primăria Sectorului 4 urmărește să ducă școala în scenariul roșu fiindcă dorește să își ducă la bun sfârșit niște contracte de reabilitare și școala trebuie să fie goală. Primarul depusese o plângere penală la adresa Colegiului pentru “ascunderea unui elev cu coronavirus”.

Primarul Daniel Băluță a cerut pe 2 octombrie 2020 intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii liceului, cu risc seismic II.

Foto: Google Maps

Citește și:
OFICIAL: O nouă conducere a fost numită la Colegiul Gheorghe Șincai. Profesorii Mircea Țeca și Doina Sotiriu sunt noii directori
Clădirea Colegiului Național Gheorghe Șincai va putea fi evacuată pentru consolidare după 1 august 2021, potrivit unui protocol încheiat între minister, inspectorat și primărie
DOCUMENTE Relocarea Colegiului Național Șincai. Profesorii trimit o scrisoare deschisă Președintelui Iohannis, în care acuză “un atac, o luare cu asalt”. Primarul Sectorului 4 ripostează cu documentele pentru reconsolidarea clădirii, plus adresa constructorului care arată că lucrările nu pot fi făcute decât cu mutarea elevilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ordonanța de Urgență prin care probele de competențe la Bacalaureat 2021 nu se mai susțin, ci sunt echivalate, aprobată fără avizul Consiliului Legislativ: Normele propuse trebuie revizuite, deoarece vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2021-2022

Proiectul de Ordonanță de Urgență anunțat ca „adoptat” de Guvern miercuri, pe 19 mai, prin care era modificată Legea Educației, pentru a putea echivala competențele digitale și lingvistice la examenul…
Vezi articolul
Calendar Bacalaureat 2020

USR acuză PSD şi PNL că încearcă să blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli: A fost introdus acordul scris al părinţilor, iar ”educaţia sexuală” a fost înlocuită cu ”educaţia sanitară”

USR acuză PSD şi PNL de ”o înţelegere iresponsabilă pentru viitorul copiilor”, întrucât încearcă să blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea USR…
Vezi articolul