SURSE Poliția a fost chemată la ARACIP, agenția care evaluează școlile și grădinițele, după ce într-o comisie de disciplină ar fi fost prezent la audieri fostul avocat al președintei instituției, Mariana Dogaru, acum avocat contractat cu 345 de lei pe oră de agenție

Sediul ARACIP / Foto: Google Maps

Poliția a fost chemată miercuri la sediul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), potrivit surselor Edupedu.ro. Un echipaj de poliție ar fi răspuns astfel unui apel telefonic la 112 al unei persoane angajate a instituției, audiată într-o comisie de disciplină. Aceasta ar fi reclamat faptul că în respectiva comisie internă ar fi participat, fără să facă parte din acea comisie, avocatul contractat al Agenției, cel care reprezintă în instanță instituția, mai arată sursele. Acesta din urmă este fostul avocat al Marianei Dogaru, cea care l-a contractat în trecut pentru un proces personal chiar împotriva ARACIP. După ce Dogaru a ajuns în funcția de președinte al Consiliului ARACIP, instituția pe care o conduce l-a contractat pe avocat pentru servicii de consultanță, după cum Edupedu.ro a semnalat încă de anul trecut.

Apelul la 112 a fost făcut pentru ca avocatul să fie scos din sala în care avea loc cercetarea disciplinară. Totul s-a întâmplat în jurul orei 14:30, conform surselor Edupedu.ro, iar Poliția a trimis un echipaj la fața locului. În final s-a ajuns la concluzia ca ar fi o chestiune internă, echipajul părăsind instituția.

Prezența în sală a avocatului ARACIP ar fi fost interpretată de persoana audiată în comisia disciplinară drept o formă de presiune, motiv pentru care angajata audiată ar fi solicitat președintei de comisie ca avocatul să părăsească sala, dacă nu face parte din comisia de cercetare.

Atribuțiile de numire a unei comisii de cercetare disciplinară aparțin Consiliului ARACIP, potrivit hotărârii de guvern 155/2022.

Avocatul care a reprezentat-o pe Mariana Dogaru într-un proces contra ARACIP, instituție pe care acum o conduce în calitate de președintă, este acum furnizorul de servicii juridice al ARACIP, după cum Edupedu.ro a semnalat într-o anchetă jurnalistică publicată pe 20 august 2022. Împuternicirea semnată de Dogaru cu avocatul său a fost publicată încă de atunci:

Agenția condusă de Dogaru a continuat să cumpere prin atribuire directă servicii juridice de câte 2.850 de euro pe lună, potrivit datelor din sistemul integrat de licitații publice SICAP. Contractarea sa a continuat și în 2023, ARACIP cumpărând prin achiziție directă 120 de ore de consultanță juridică cu 345 de lei/oră, echivalentul a 8.400 de euro.

Până acum, pentru toate contractele încheiate de ARACIP, sub conducerea Marianei Dogaru, cu fostul avocat al acesteia, agenția publică a plătit peste 25.200 de euro, echivalentul a 12,3 salarii de 10.000 de lei pe lună.

Răspunsul președintei ARACIP, Mariana Dogaru, dat în luna august, la întrebarea Edupedu.ro cum de a ajuns ca fostul său avocat într-un proces cu ARACIP să reprezinte acum ARACIP și ce îl califică pentru acesta?, a fost următorul: „Nu am făcut eu achiziția (…) dacă este să privim cu ochelarii cei buni, dar nu privim, că tot timpul este o suspiciune, dacă a reușit să câștige atât de multe împotriva ARACIP (n. red. prin procesul personal intentat Agenției), el a dovedit că este bun pentru ARACIP”.

Concret, din 12 aprilie 2022 până pe 6 ianuarie 2023, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – A.R.A.C.I.P. a atribuit 6 tranșe de „servicii juridice” și „servicii de consultanță juridică și reprezentare” către PFA Iordache Dan – Cabinet de avocat, potrivit SICAP – portalul guvernamental de licitații publice. Valoarea cumulată a contractelor – 25.200 euro. Primul contract este mai mic, de 20 de ore, celelalte 4 fiind identice ca sumă, de câte 40 de ore fiecare. Ultimul contract de pe anul 2022 a fost pentru 80 de ore, cel mai probabil pentru lunile noiembrie și decembrie, în valoare de 27.668,8 de lei, adică 5.705 euro. Cel mai recent contract, cel din 6 ianuarie 2023, este de 120 de ore și depășește echivalentul a 8.400 de euro.

Conform unei solicitări trimise la Ministerul Educației de către ARACIP, pentru a justifica nevoia de contractare de servicii juridice externe, deși instituția are doi juriști angajați, avocatul respectiv ar fi necesar pentru reprezentarea instituției în instanță, cel puțin în cele 4 procese detaliate în nota de fundamentare, obținută de Edupedu.ro, și pe care o publicăm mai jos.

Foto: captură notă fundamentare ARACIP
Foto: captură notă fundamentare ARACIP
Foto: captură notă fundamentare ARACIP

Presiuni la adresa angajaților ARACIP făcute de președinta consiliului Agenției care acreditează școlile și grădinițele, Mariana Dogaru, au avut loc la finalul anului trecut, pentru ca aceștia să divulge sursa unui articol jurnalistic scris de Edupedu.ro, după cum am relatat deja într-o anchetă pe această temă în luna februarie. Contactată de Edupedu.ro, ministrul Educației, Ligia Deca, a recomandat depunerea unei solicitări la biroul de presă, solicitare care nu a mai primit răspuns nici în prezent, la 98 de zile de la depunere. În schimb, potrivit surselor Edupedu.ro, Mariana Dogaru a devenit o apropiată a ministrei.

Conform surselor Edupedu.ro, actualul ministru al Educației, Ligia Deca, a inclus-o pe președinta Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Mariana Dogaru, în grupurile restrânse de oameni care au lucrat la proiectele de legi în varianta Deca.

În aceste proiecte, noua ARACIIP primește puteri sporite față de cele din prezent, va avea un „I” în plus, de la componenta de „Inspecție” și textul arată că instituția „va dispune de un aparat administrativ propriu, format din peste 300 de angajați, față de 45 în prezent. Vor fi înființate „Direcţia Generală de Inspecţie Şcolară, Direcţia Generală de Asigurare a Calităţii și servicii/birouri/compartimente iar, în teritoriu, îşi exercită atribuţiile prin birourile teritoriale, BT – ARACIIP”, potrivit proiectului de lege.

Dogaru este lider sindical la FSLI, anul școlar trecut beneficiind de degrevare totală de normă și lucrând în paralel la o școală privată și la Universitatea Politehnica București.

Citește și:
Republica Dolj în ARACIP. Cum au ajuns în funcții cheie din Agenția care asigură calitatea în învățământ apropiați ai președintei Mariana Dogaru.
ARACIP, agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele, primește noi puteri, în proiectul legii Deca. Va face toate inspecțiile generale și tematice, va avea birouri teritoriale în fiecare județ și de cel puțin patru ori mai mulți angajați ca în prezent / Inspecțiile de specialitate nu mai apar în atribuțiile inspectoratelor
Presiuni la adresa angajaților ARACIP făcute de președinta consiliului Agenției care acreditează școlile și grădinițele, Mariana Dogaru, ca aceștia să divulge sursa unui articol jurnalistic – document
Exit mobile version