SURSE Poliția a fost chemată la ARACIP, agenția care evaluează școlile și grădinițele, după ce într-o comisie de disciplină ar fi fost prezent la audieri fostul avocat al președintei instituției, Mariana Dogaru, acum avocat contractat cu 345 de lei pe oră de agenție

15.316 vizualizări
Sediul ARACIP / Foto: Google Maps
Poliția a fost chemată miercuri la sediul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), potrivit surselor Edupedu.ro. Un echipaj de poliție ar fi răspuns astfel unui apel telefonic la 112 al unei persoane angajate a instituției, audiată într-o comisie de disciplină. Aceasta ar fi reclamat faptul că în respectiva comisie internă ar fi participat, fără să facă parte din acea comisie, avocatul contractat al Agenției, cel care reprezintă în instanță instituția, mai arată sursele. Acesta din urmă este fostul avocat al Marianei Dogaru, cea care l-a contractat în trecut pentru un proces personal chiar împotriva ARACIP. După ce Dogaru a ajuns în funcția de președinte al Consiliului ARACIP, instituția pe care o conduce l-a contractat pe avocat pentru servicii de consultanță, după cum Edupedu.ro a semnalat încă de anul trecut.

Apelul la 112 a fost făcut pentru ca avocatul să fie scos din sala în care avea loc cercetarea disciplinară. Totul s-a întâmplat în jurul orei 14:30, conform surselor Edupedu.ro, iar Poliția a trimis un echipaj la fața locului. În final s-a ajuns la concluzia ca ar fi o chestiune internă, echipajul părăsind instituția.

Prezența în sală a avocatului ARACIP ar fi fost interpretată de persoana audiată în comisia disciplinară drept o formă de presiune, motiv pentru care angajata audiată ar fi solicitat președintei de comisie ca avocatul să părăsească sala, dacă nu face parte din comisia de cercetare.

Atribuțiile de numire a unei comisii de cercetare disciplinară aparțin Consiliului ARACIP, potrivit hotărârii de guvern 155/2022.

Avocatul care a reprezentat-o pe Mariana Dogaru într-un proces contra ARACIP, instituție pe care acum o conduce în calitate de președintă, este acum furnizorul de servicii juridice al ARACIP, după cum Edupedu.ro a semnalat într-o anchetă jurnalistică publicată pe 20 august 2022. Împuternicirea semnată de Dogaru cu avocatul său a fost publicată încă de atunci:

Agenția condusă de Dogaru a continuat să cumpere prin atribuire directă servicii juridice de câte 2.850 de euro pe lună, potrivit datelor din sistemul integrat de licitații publice SICAP. Contractarea sa a continuat și în 2023, ARACIP cumpărând prin achiziție directă 120 de ore de consultanță juridică cu 345 de lei/oră, echivalentul a 8.400 de euro.

Până acum, pentru toate contractele încheiate de ARACIP, sub conducerea Marianei Dogaru, cu fostul avocat al acesteia, agenția publică a plătit peste 25.200 de euro, echivalentul a 12,3 salarii de 10.000 de lei pe lună.

Răspunsul președintei ARACIP, Mariana Dogaru, dat în luna august, la întrebarea Edupedu.ro cum de a ajuns ca fostul său avocat într-un proces cu ARACIP să reprezinte acum ARACIP și ce îl califică pentru acesta?, a fost următorul: „Nu am făcut eu achiziția (…) dacă este să privim cu ochelarii cei buni, dar nu privim, că tot timpul este o suspiciune, dacă a reușit să câștige atât de multe împotriva ARACIP (n. red. prin procesul personal intentat Agenției), el a dovedit că este bun pentru ARACIP”.

Concret, din 12 aprilie 2022 până pe 6 ianuarie 2023, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – A.R.A.C.I.P. a atribuit 6 tranșe de „servicii juridice” și „servicii de consultanță juridică și reprezentare” către PFA Iordache Dan – Cabinet de avocat, potrivit SICAP – portalul guvernamental de licitații publice. Valoarea cumulată a contractelor – 25.200 euro. Primul contract este mai mic, de 20 de ore, celelalte 4 fiind identice ca sumă, de câte 40 de ore fiecare. Ultimul contract de pe anul 2022 a fost pentru 80 de ore, cel mai probabil pentru lunile noiembrie și decembrie, în valoare de 27.668,8 de lei, adică 5.705 euro. Cel mai recent contract, cel din 6 ianuarie 2023, este de 120 de ore și depășește echivalentul a 8.400 de euro.

Conform unei solicitări trimise la Ministerul Educației de către ARACIP, pentru a justifica nevoia de contractare de servicii juridice externe, deși instituția are doi juriști angajați, avocatul respectiv ar fi necesar pentru reprezentarea instituției în instanță, cel puțin în cele 4 procese detaliate în nota de fundamentare, obținută de Edupedu.ro, și pe care o publicăm mai jos.

Foto: captură notă fundamentare ARACIP
Foto: captură notă fundamentare ARACIP
Foto: captură notă fundamentare ARACIP

Presiuni la adresa angajaților ARACIP făcute de președinta consiliului Agenției care acreditează școlile și grădinițele, Mariana Dogaru, au avut loc la finalul anului trecut, pentru ca aceștia să divulge sursa unui articol jurnalistic scris de Edupedu.ro, după cum am relatat deja într-o anchetă pe această temă în luna februarie. Contactată de Edupedu.ro, ministrul Educației, Ligia Deca, a recomandat depunerea unei solicitări la biroul de presă, solicitare care nu a mai primit răspuns nici în prezent, la 98 de zile de la depunere. În schimb, potrivit surselor Edupedu.ro, Mariana Dogaru a devenit o apropiată a ministrei.

Conform surselor Edupedu.ro, actualul ministru al Educației, Ligia Deca, a inclus-o pe președinta Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Mariana Dogaru, în grupurile restrânse de oameni care au lucrat la proiectele de legi în varianta Deca.

În aceste proiecte, noua ARACIIP primește puteri sporite față de cele din prezent, va avea un „I” în plus, de la componenta de „Inspecție” și textul arată că instituția „va dispune de un aparat administrativ propriu, format din peste 300 de angajați, față de 45 în prezent. Vor fi înființate „Direcţia Generală de Inspecţie Şcolară, Direcţia Generală de Asigurare a Calităţii și servicii/birouri/compartimente iar, în teritoriu, îşi exercită atribuţiile prin birourile teritoriale, BT – ARACIIP”, potrivit proiectului de lege.

Dogaru este lider sindical la FSLI, anul școlar trecut beneficiind de degrevare totală de normă și lucrând în paralel la o școală privată și la Universitatea Politehnica București.

Citește și:
Republica Dolj în ARACIP. Cum au ajuns în funcții cheie din Agenția care asigură calitatea în învățământ apropiați ai președintei Mariana Dogaru.
ARACIP, agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele, primește noi puteri, în proiectul legii Deca. Va face toate inspecțiile generale și tematice, va avea birouri teritoriale în fiecare județ și de cel puțin patru ori mai mulți angajați ca în prezent / Inspecțiile de specialitate nu mai apar în atribuțiile inspectoratelor
Presiuni la adresa angajaților ARACIP făcute de președinta consiliului Agenției care acreditează școlile și grădinițele, Mariana Dogaru, ca aceștia să divulge sursa unui articol jurnalistic – document

11 comments
  1. Adrix nu-si va da demisia si stii de ce? Pentru ca este obsedata dupa functie, spune in tot ARACIP-ul ca face favoruri stand, ca ea castiga mai bine inainte, ca viata ei acum e haos, etc. Ea trebuie sa arate celor din Dolj unde a ajuns si de ce este capabila (nu vreti sa stiti). Sa-ti ameninti colegii care erau candva pe aceasi pozitie cu tine cand tu ai avansat protitand de lucru asta pai de aici denota ce fel de om esti. Taranca de la Dolj/Periculoasa baba.

  2. Dogaru nu vrei tu sa-ti dai demisia și sa te întorci înapoi la Dolj, sau de unde ai venit?!
    Cred ca timpul tău a expirat.

  3. Anonimul venetian hai sa-ti mai spun ceva si mai interesant. Tu ca Angajator trebuie sa fii un bun Manager nu sef de puscarie unde stai sa pazesti niste ingerasi ca nu esti la inchisoarea ingeriilor. Si tot ca Manager trebuie sa-ti apropii angajatii nu sa-i biciuiesti, sa-i urmaresti pe camere, sa gasesti o incompetenta si limitata precum Crivineanu care acum e specialista sa le faca referate doar pentru niste greseli puierile, tu ca manager chiar daca esti mic la creier si numai spun la inaltime ca zici ca esti spiridusul lu Mos Craciun nu trebuie sa umbli cu minciunica, tot tu ca manager chiar daca esti preoteasa ajuta-i pe ai tai angajati sa se aproprie de Dzeu, tot tu ca manager nu trebuie sa-ti rasplatesti la infinit avocatul cu care ai castigat un proces in trecut, tot tu ca manager daca erai asa corect nu musamalizai comisiile de disciplina mai ales ca in cadrul ARACIP exista 2 comisii una este din DECIZIA TA DOGARU si una la propunerea consiliului. Aveti macar bunul simt si taceti pentru ca ati gresit urat rau de tot. Intimidarea voastra nu a tinut si nu va tine. Minciuna are picioare scurte. Pune mana si fa-i publica Procedura Operationala pe nivel anteprescolar pentru ca ai bagat expertii din institutie in rahat. PUBLICA PROCEDURA OPERATIONALA PE ANTEPRESCOLAR IMEDIAT!

  4. Anonimul venetian ce incerci sa spui de fapt? Ai idee cate comisii de disciplina exista in cadrul ARACIP? Stii cate note explicative, rapoarte de activitate, note de relatii au dat tot personalul ARACIP din cauza acestei incompetente? Stii cat de urmariti si hartuiti sunt angajatii ARACIP? Stii ca cate abuzuri se intampla la ARACIP? Stii cati incompetenti a angajat DOGARU doar pentru a-i manipula? Poftim exemplu: Nicoleta Marin care a semnat o Procedura Operationala pe anteprescolar si care aceea procedura care vizeaza tot sistemul de invatamant nu e in stare sa o faca publica? Uitati-va la HOTARAREA CONSILIULUI ARACIP NR. 11 publicata pe site cum arata? Ce a cautat avocatul in comisia de disciplina? Stiti ca cu exceptia Nicoletei Marin nu stia absolut nimeni din membrii comisiei de disciplina ca avocatul va fi prezent? CE A CAUTAT AVOCATUL ACOLO? EDUPEDU FELICITARIII! Si totul a fost facut la intimidare si presiune si va spun pentru ca stiu avocatul in comisia de disciplina a vorbit continuuuuuu, ba mai mult in timpul comisiei sosotea cu Nicoleta Marin.

  5. Edupedu, sunteti siguri ca ati ascultat ambele parti ?
    Nu s-a inteles din articol de ce a fost nevoie de comisia de disciplina.
    Nici daca angajatul in cauza era vinovat sa nu.
    Pare ca se ascunde in spatele unui presupus viciu de procedura.
    In orice caz, sunt sigur ca profesorii care va citesc nu sunt interesati de cancanuri.
    Puteti mai mult de atat.

  6. Domnule Iosifescu ati educat un monstru de om, ati ajutat-o sa faca un doctorat, sa ajunga cineva, sa creasca dar cu tot respectul ati creat un monstru. Aceasta institutie a fost conceputa de Iosifescu dar intr-un final distrusa exact de omul pe care l-a crescut adica Dogaru.

  7. Stimati evaluatori externi si directori de scoli luati exemplu si vorbiti!
    Numai taceti, incetati cu plansul pe la experti, luati-va inima in dinti si vorbiti pentru ca sunteti majoritatea nemultumiti de Mama mare Dogaru.

  8. Doamna Dogaru ati uitat ce comportament mizerabil ati avut cand v-au picat colegii de la ISJ Dolj la examenul pentru postul de Inspector Scolar pe invatamant primar? Ati uitat cum ati amenintat tot Inspectoratul? Ati uitat ce limbaj ati folosit fata de colegii dvs de la Dolj atunci cand v-ati luat traista si ati plecat la Bucuresti? Haideti sa va reimprospatez memoria ”plec la Bucuresti vedeti voi ce sefa o sa ajung”. Si ati ajuns culmea, v-a dat Cerul ceea ce v-ati dorit si ce faceti? Aveti o atitudine de mafie siciliana chiar daca fizicul seamana cu mama mare.

  9. In convocator era trecut aceasta asistenta? Componenta fiind votata in Consiliul ce cauta avocatelul la o comisie de cercetare disciplinara? Care a fost de fapt ideea Dogaresei? De cand se intampla astfel de lucruri la ARACIP? Pai ce faceti bobita nu va ocupati voi de calitatea educatiei?

  10. De remarcat este urmatorul lucru: Presiunea!
    Sa fii sotie de preot si sa ai asemenea iesiri nu este permis in niciun sat, comuna, localitate sau judet. Preotesele trebuie sa aiba o atitudine exemplara, mai ales ca ca in satul/comuna sunt umbra preotului.
    Vorba lu Basescu: a nici nu stii cat de mic incepi sa fii Dogaru!

  11. Impresionant! Cât de multe (prostii) a reușit să învețe dna Dogaru într-un timp așa de scurt!
    De-a dreptul impresionant!
    Dl Iosifescu, pupila dvs începe să vă „depășească”….. Chiar cu mare viteză!
    ”Felicitări” și la ”mai mare”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sute de părinţi din Sectorul 3 al Capitalei și-au petrecut noaptea în faţa şcolilor pentru a-și înscrie copiii la „școala de vară” din cauza faptului că „dosarul online se depune la secretariat” / Primăria spune că modalitatea de înscriere cu dosar fizic a fost stabilită de Inspectoratul Școlar București

Sute de părinţi puteau fi văzuţi azi noapte în faţa şcolilor din Sectorul 3 din București care organizează „școala de vară” pentru a-şi înscrie copiii în programul demarat de primărie,…
Vezi articolul

Dezbatere Edupedu.ro – World Vision România

VIDEO Conferința online “Educația digitală asimptomatică”. Sorin Cîmpeanu: Am stabilit că trebuie închise școlile doar dacă localitatea intră în carantină / Ligia Deca: Proiectul SmartEdu va fi preluat în România Educată. În câteva luni vom avea rezultatul final / Urmărește-i pe Mircea Miclea, Daniel David și Dragoș Iliescu

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la digitalizare, pe 3 planuri: abilitățile digitale ale tinerilor, ale populației generale și ale celor care dețin competențe înalte, potrivit datelor Eurostat…
Vezi articolul

Ziua Națională a Franței: Pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, parada militară va fi înlocuită de o ceremonie dedicată personalului civil și militar mobilizat în pandemia COVID-19

Data de 14 iulie marchează ziua națională a Franței. Într-o declarație emisă pe 24 Iunie, Ambasadorul Franței în România, Michele Aramis – a evidențiat caracterul excepțional al serbării naționale, care…
Vezi articolul

DOCUMENT Formularul pentru consimțământul de vaccinare a minorilor. Gheorghiță: Campania din școli se va derula fie cu echipă mobilă, fie cu înființarea unui cabinet de vaccinare propriu, fie prin arondarea unității de învățământ la un centru de vaccinare din proximitate

Autoritățile au aprobat măsurile pentru organizarea campaniei de vaccinare din școli, care se va desfășura pe o perioadă de două luni din momentul începerii noului an școlar (13 septembrie) și…
Vezi articolul