Școlile vor primi bani pentru a susține activitățile din Programul “Săptămâna Verde” / Ministerul Mediului anunță un acord cu Ministerul Educației în valoare de 100 de milioane de euro, dar nu se precizează de când va intra în vigoare

2.589 de vizualizări
Sursa: Facebook Ligia Deca
Activitățile din cadrul programului “Săptămâna Verde” vor fi finanțate de la Ministerul Mediului, printr-un acord între ministerele Educației și Mediului. Deocamdată nu se cunosc date despre cum vor fi împărțiți banii între școli, și ce sume vor primi. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus la Radio România Actualități că “100 de milioane de euro de la Ministerul Mediului vor merge în şcolile din România. Vor fi folosiţi aceşti bani pentru finanţarea “Săptămânii verzi”, a spus ministrul. Joi a avut loc o întâlnire pe această temă la care au participat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, ministra Educației, Ligia Deca, Consilierul de stat de Stat al Administrației Prezidențiale, Alexandra Bocse, și Secretarul de Stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, potrivit unei postări a ministrei Educației.
  • Amintim, potrivit unei analize Edupedu, profesori și părinți s-au plâns de faptul că nu au fonduri pentru activitățile din Săptămâna Verde și au cerut ministerului să aloce bani pentru ca acest program să se desfășoare corespunzător, în special în mediul rural.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat un acord cu Ministerul Educaţiei pentru sprijinirea financiară a activităţilor din “Săptămâna verde”. Vor fi alocați 100 de milioane de euro acestui program pentru toate școlile din țară.

Deocamdată nu au fost anunțate detalii despre desfășurarea programului, cum vor fi împărțiți banii, pe ce criterii, sau de când va intra în vigoare.

“100 de milioane de euro de la Ministerul Mediului vor merge în şcolile din România. Vor fi folosiţi aceşti bani pentru finanţarea “Săptămânii verzi”. Activităţi de conştientizare, de ecologizare, vizite în parcuri naţionale sau în arii naturale protejate vor fi finanţate de Ministerul Mediului pentru ca ai noştri copii să poată să înţeleagă mai bine cât de importantă este sustenabilitatea, cât de importantă este natura şi să vadă cu ochii lor, până la urmă, ce au de făcut”, a spus ministrul Mediului.

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunța la rândul ei pe pagina sa de Facebook, joi, că școlile vor primi bani pentru finanțarea programului Săptămâna Verde, dar nu a precizat detalii, nici măcar suma alocată.

“Activitățile din cadrul programului național „Săptămâna verde” vor putea varia mai mult decât în anul școlar trecut! Pe lângă platforma dedicată acestui program, saptamanaverde.edu.ro, pentru a susține școlile, cu sprijinul Administrației Fondului pentru Mediu, vom putea finanța activități specifice programului, oferind, astfel, copiilor mai multe oportunități de învățare.

Am discutat și despre dezvoltarea, în unitățile de învățământ conexe, palate și cluburi ale copiilor, a cercurilor pe teme de educație pentru mediu, despre extinderea programului de tip Ranger Junior, micii exploratori ai naturii, în toate parcurile naturale, și despre posibilitatea creării unui program pentru instalarea de panouri fotovoltaice în școli.

Am convingerea că este necesar să ne învățăm copiii să aibă grijă de mediul în care trăiesc. Consecințele comportamentelor noastre sunt tot mai vizibile, iar educația pentru mediu este o necesitate”, a spus Ligia Deca.

Joi a fost o întâlnire pe această temă la care au participat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, ministra Educației, Ligia Deca, Consilierul de stat de Stat al Administrației Prezidențiale, Alexandra Bocse, și Secretarul de Stat din Ministerul Educației, Sorin Ion.

Informații de context

Programul Săptămâna Verde a fost introdus în anul școlar 2022-2023. Fiecare școală și-a putut alege când să desfășoare acest program de învățare non-formală, o săptămână din perioada 27 februarie – 16 iunie 2023. Timp de 5 zile, profesorii au fost încurajați să iasă din clase cu elevii, să predea prin activități practice, să meargă în excursii, să vadă filme cu tematică, să organizeze jocuri și vizite în parcuri și excursii.

Ministerele Mediului și Educației au lansat o platformă pentru „Săptămâna verde”, cu trei zile înainte să înceapă programul, cu resurse educaționale, însă profesorii au spus că nu este suficient pentru a putea face activități cu elevii în afara clasei.

Mulți părinți s-au plâns că li se cere să plătească activitățile organizate de școli, în cadrul programului. Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, afirmă într-o analiză Edupedu.ro că în multe școli s-au cerut bani de la părinți pentru plata activităților, cum ar fi excursii sau ateliere.

“Sunt școli care nu se pot ajuta de platforma ministerului, consideră că nu au unde să facă activitățile și că pentru ei o Săptămână Verde ar fi însemnat contribuția părinților. Noi am vrut să trecem în lege să nu mai cotizeze părinții pentru că este absolut normal, știți foarte bine că sunt costuri și care țin cont de de fiecare venit. E greu, apar diferențe între familie, să zicem, să duc la o ședință, stabilește să plătească 200 lei de un copil, poate sunt oameni, părinți adulți care nu au aceste posibilități și le e rușine să spună că nu, că nu au posibilități și se duc și se împrumută și am vrut să evităm acest lucru”, spunea Iulian Cristache.

Edupedu.ro a cerut un punct de vedere Ministerului Educației privind monitorizarea programului Săptămâna Verde, în mai 2023. Când vom primi un răspuns, îl vom publica.

Citește și:
Platformă pentru „Săptămâna verde”, lansată de Ministerul Educației și Ministerul Mediului cu trei zile înainte să înceapă programul / Ce resurse educaționale pot găsi elevii și profesorii
Școala ciuruită de zile libere, punți, săptămâni altfel și verzi, module cu multe vacanțe sau o oportunitate pentru ca elevii să aibă parte de o altfel de învățare? Analiză cu experți, părinți, profesori și elevi

6 comments
  1. Si daca tot se face ar trebui ca paparuda din fruntea ministerului sa se opuna ca copii sa faca curatenia unor comune a caror edili nu se ocupa de asta

  2. Dar de ce numai Săptămâna verde! Ce-i cu discriminarea asta cromatică??? Propun și introducerea SĂPTĂMÂNII CURCUBEU! Pentru toate culorile și toate semnificațiile posibile!:)))

    1. Este o săptămână pierdută, dar atâta timp cât există, noi trebuie să facem activități, și este foarte bine dacă vor exista fonduri pentru toate activitățile extrașcolare, pentru consumabile, flori sau copăcei sau orice altceva. Mereu ne confruntăm cu probleme, le cerem elevilor să aducă materiale, aduc materiale doar trei sau patru din clasă, trebuie să cumpărăm din banii proprii sau să ne rugăm de părinți, printre care nu mereu găsim înțelegere, sau să le proiectăm un filmuleț la care se uită doar un sfert din clasă, sau sa organizăm o vizită la care participă doar cei care au bani de acasă.

  3. Prostia asta emanata din lenea dulapului primeste finantare in loc sa dispara. Inca 100 de milioane de euro de furat de la dulap prin lovitura indirecta.

    Deci saptamana altfel, emanatie pesedista nu primeste finantare, macar 25-50 milioane acolo?

  4. … Din experiența altor finanțări discutate de ME anterior, școlile ”bune” vor primi bani pentru rachete cosmice iar școlile ”de mâna a doua” vor primi poze cu pomi de pus pe pereți. Dar sigur, egalitatea de șanse bla-bla-bla. Să sperăm că mă înșel de data asta.

    Și dacă se apucă de finanțat SV, de ce nu finanțează și activitățile din Săptămâna Altfel?! Și atunci trebuie realizate activități interesante, în TOATE școlile, nu doar în centrul Bucureștiului, și nu sunt niciodată fonduri pentru așa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un profesor susține că ar fi fost respins la interviu, în concursul de director la Școala Nana din Călărași, pentru că membri ai comisiei erau “înclinați” să o sprijine pe actuala directoare, care ar rămâne în post deși ar fi picat la proba scrisă / În comisie a fost un consilier inculpat într-un dosar penal alături de directoare

Singurul candidat rămas în concursul pentru funcția de director a școlii din localitatea Nana, județul Călărași, a picat proba de interviu, dar a contestat miercuri rezultatul, semnalând o situație ieșită…
Vezi articolul

Renunțarea la admiterea la colegiile naționale, reintroducerea bursei de studiu și desființarea inspectoratelor școlare actuale, „cosmetizate în direcții județene” – solicitări Salvați Copiii pentru proiectul legii Educației aflat în dezbatere

Prevederile proiectului Legii învățământului preuniversitar vor adânci inegalitățile dintre copii, scrie organizația Salvați Copiii România într-un comunicat în care recomandă reintroducerea bursei de studiu și renunțarea la posibilitatea colegiilor naționale…
Vezi articolul

Atac dur la adresa proiectelor legii Educației. Marian Preda, rectorul Universității din București: Sunt făcute din birou, fără analize serioase, cu și de către un grup monocolor de autori care nu include specialiști în domeniul educației

„Prima problemă majoră a proiectelor de lege este­ procesul în sine de elaborare, care e profund greșit: din birou, fără analize serioase, cu și de către un grup monocolor de…
Vezi articolul