Președinta consiliului ARACIP, Mariana Dogaru, lider sindical al FSLI, a avut degrevare integrală de normă în anul școlar trecut – document / Reprezentanții sindicatelor vor putea participa la evaluarea externă a școlilor, conform proiectului de lege Deca

7.648 de vizualizări
Mariana Dogaru / Foto: Alfabetar
Reprezentanții organizațiilor sindicale vor participa, cu statut de observatori, la evaluările externe ale unităților de învățământ, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Edupedu.ro a scris că ARACIP, agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele, primește noi puteri, în proiectul legii Deca. Mariana Dogaru, președinta ARACIP, a fost inclusă de Ligia Deca în grupul de lucru pentru proiectele de legi, conform surselor Edupedu.ro, iar aceleași surse susțin că tot ei i se datorează includerea în lege a participării sindicaliștilor la vizitele de evaluare din școli. De menționat este că Mariana Dogaru este lider sindical, aceasta a fost pe lista rezervărilor de normă/post didactic pentru liderii de sindicat, în anul școlar 2021-2022, potrivit anexei ordinului de ministru 4.634/2021.

Proiectul legii Deca, publicat de Ministerul Educației, prevede la articolul 231, alineatul (4), că „la evaluările externe pot participa, cu statut de observatori, reprezentanți ai organizațiilor sindicale.”

Prevederea nu se găsește în actuala lege a Educației, ci doar în Metodologia din 18 noiembrie 2020 de evaluare instituțională în vederea autorizării, acreditării și evaluării periodice a organizațiilor furnizoare de educație: „La activitățile de evaluare a organizațiilor furnizoare de educație participă obligatoriu, cu statut de observator, reprezentantul inspectoratului școlar județean/al municipiului București, dar pot participa cu același statut de observatori și reprezentanții organizațiilor sindicale din unitatea de învățământ preuniversitar supusă evaluării, precum și reprezentanți ai părinților, ai elevilor, ai altor instituții reprezentative din comunitatea locală, ai autorităților publice județene și locale.” – Art. 24 alin. (1).

Noua ARACIIP primește puteri sporite față de cele din prezent, va avea un „I” în plus, de la componenta de „Inspecție” și, conform proiectului, instituția va „dispune de un aparat administrativ propriu, format din Direcția Generală de Inspecție Școlară, Direcția Generală de Asigurare a Calității și departamente/servicii/birouri/compartimente iar, la nivel de județ, își exercită atribuțiile prin birourile județene, denumite în continuare BJ-ARACIIP.”

Conform surselor Edupedu.ro, actualul ministru al Educației, Ligia Deca, a inclus-o pe președinta Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Mariana Dogaru, în grupurile restrânse de oameni care au lucrat la proiectele de legi în varianta Deca.

Mariana Dogaru a fost pe lista rezervărilor de normă/post didactic pentru liderii de sindicat, în anul școlar 2021-2022, din partea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Este vorba despre anexa nr. 2 a ordinului a ordinului ministrului educației nr. 4634 din 17.08.2021. În locul lui Sorin Cîmpeanu, ministru al acea vreme, ordinul a fost semnat de Gigel Paraschiv, secretar de stat.

Foto: Captură ordin

Prin acest ordin a fost aprobată rezervarea totală de normă/post didactic, în perioada 01.09.2021-31.08.2022, pentru Mariana Dogaru. Aceasta avea activități de predare, la momentul respectiv, la două instituții de învățământ – Universitatea Politehnica București, unde era lector și Licel Pedagogic „Anastasia Popescu”, o școală particulară din București, potrivit CV-ului său public și declarațiilor date Edupedu.ro.

Ce înseamnă degrevarea de normă? Sindicalistul primește în continuare salariul integral, de la sindicat, dar nu face orele respective la școala unde este titular/angajat.

Art. 2 – „(2) Pe perioada rezervării, federațiile sindicale care su desemnat personale nominalizate în Anexa nr. 2 au obligația de a prevedea și de a asigura plata drepturilor salariale cuvenite”, conform ordinului.

Conform Surselor Edupedu.ro, Dogaru a fost angajată la FSLI încă din septembrie 2013, timp de 4 luni, ca organizator de conferințe și evenimente. A fost din nou angajată cu contract la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ în perioada septembrie 2021 – august 2022, adică pe perioada degrevării de norma didactică.

Din septembrie 2018 și până la finalul lunii august 2022, suprapunându-se și peste perioada de degrevare de normă didactică din motive sindicale, Mariana Dogaru a fost angajată la școala privată Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu”. Tot în 2021 a fost formator la Asociația Centrul Regional de formare sindicală Craiova și la Asociația Centrul Național pentru formare profesională și sindicală, mai arată sursele Edupedu.ro.

De asemenea, aceasta a avut un contract și cu Sindicatul Independent din Învățământul Preuniversitar Sector 4 (membru FSLI) în perioada septembrie-noiembrie 2021, potrivit surselor noastre.

Citește și:
Republica Dolj în ARACIP. Cum au ajuns în funcții cheie din Agenția care asigură calitatea în învățământ apropiați ai președintei Mariana Dogaru.
ARACIP, agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele, primește noi puteri, în proiectul legii Deca. Va face toate inspecțiile generale și tematice, va avea birouri teritoriale în fiecare județ și de cel puțin patru ori mai mulți angajați ca în prezent / Inspecțiile de specialitate nu mai apar în atribuțiile inspectoratelor
Presiuni la adresa angajaților ARACIP făcute de președinta consiliului Agenției care acreditează școlile și grădinițele, Mariana Dogaru, ca aceștia să divulge sursa unui articol jurnalistic – document

3 comments
 1. Când sindicatele fac parte din comisii cum ar fi gradații sau evaluări de orice natură,chiar și că observatori, înseamnă că ori nu mai au nimic de făcut pe linie sindicală,de parcă toate ar merge bine aici,ori încearcă cineva de acolo de sus,de la minister sa și-i apropie….Cam bate la ochi…

 2. Cunosc un lider sindical care, lucrând la liceu, a inceput să trimită șfară-n țară că el face clasă de generală (de-a cincea) cu copiii din toată localitatea-înțelegând prin asta ca îi va lua la un anumit obiect!
  Și a făcut asta ani de zile in urbe, luând doar el din școală acele clase (că doar erau ,,formate de el”!).
  A fost primul moment când ceva a scârțâit in mine despre ce e un lider sindical! Cum reușea el să armonizeze ideea de a disemina in lume faptul că valoarea fiecărui coleg este inestimabilă pentru societate -specifică unui lider adevărat- cu aceea in care ,,împrăștia” în lume faptul că este net superior tuturor colegilor care predau același obiect? Și viețuia și cu toate avantajele acestei funcții!
  Timpul si faptele au demonstrat ipocrizia!
  Da, există asemenea oameni !
  Sperăm că mai sunt și de alt fel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Platforma de management organizațional VIVA

Toată lumea vede activitatea profesorilor de 18 ore de predare. Profesorul este și un funcționar, spune un director de școală / Utilitatea platformei care eliberează cadrele didactice de și mai multă muncă administrativă, explicată de doi directori

„Toată lumea vede activitatea profesorilor ca fiind aceea de câteva ore la clasă, cea de 18h de predare, să spunem așa, dar munca lor în școală nu se oprește. Platforma…
Vezi articolul

Înregistrări cu învățătorul PNL de la Iași, care și-ar fi aranjat votul ca să nu fie dat afară din școală. Consiliul de Administrație a decis sancțiune 15% din salariu pentru Constantin Șerban, acuzat că bate și terorizează elevii

Sancțiune cu scăderea a 15% din salariu este tot ce a primit ca pedeapsă din partea Consiliului de Administrație al școlii „Mihai Codreanu” din Iași învățătorul Constantin Șerban, consilier județean…
Vezi articolul